Πρόστιμο 88.500 ευρώ την ημέρα στη Meta για παραβίαση προσωπικών δεδομένων χρηστών

Image
meta
Συντάκτης
Newsroom

 

Tην επιβολή προστίμου στον αμερικανικό τεχνολογικό γίγαντα Meta αποφάσισε σήμερα h Νορβηγική Αρχή Προστασίας Δεδομένων. Το πρόστιμο αφορά στοχευμένες διαφημίσεις που κάνει με την αξιοποίηση των προσωπικών δεδομένων χρηστών από τις πλατφόρμες Facebook και Instagram.

Από τις 14 Αυγούστου, η Meta καλείται να πληρώνει ημερησίως 1 εκατομμύριο νορβηγικές κορώνες (88.500 ευρώ), σημειώνει η Datatilsynet.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η Meta προσέφυγε σε νορβηγικό δικαστήριο κατά της απόφασης ζητώντας προσωρινή εντολή κατά της επιβολής του προστίμου. Η εκδίκαση της έφεσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 22 Αυγούστου.

Η επιβολή κυρώσεων αποφασίστηκε μετά την «προσωρινή απαγόρευση του συμπεριφορικού μάρκετινγκ στο Facebook και το Instagram» για τρεις μήνες, που αποφασίστηκε από την Νορβηγική Αρχή στις 14 Ιουλίου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τόμπιας Γιουντίν, επικεφαλής του διεθνούς τμήματος της Datatilsynet.

«Η συμπεριφορική διαφήμιση της Meta περιλαμβάνει διεισδυτική παρακολούθηση των χρηστών της, η οποία έχει αρνητικές συνέπειες στο δικαίωμά τους στην προστασία των δεδομένων και την ελευθερία ενημέρωσης», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ευάλωτες ομάδες ανθρώπων στο διαδίκτυο όπως «νέοι, ηλικιωμένοι καθώς και άτομα με γνωσιακές διαταραχές».

Η Datatilsynet τόνισε ότι η Meta δεν μπορεί να συλλέγει δεδομένα χρηστών στη Νορβηγία, όπως τις φυσικές τοποθεσίες των χρηστών, και να τα χρησιμοποιήσει για στοχευμένες διαφημίσεις σε αυτούς, που ονομάζεται συμπεριφορική διαφήμιση, ένα επιχειρηματικό μοντέλο κοινό για τη Big Tech.

«Ανησυχούμε επίσης ότι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς μάρκετινγκ. Επομένως, διαπιστώσαμε ότι οι πρακτικές της Meta παραβιάζουν τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων», συνέχισε ο Γιουντίν.

Η Meta είχε προθεσμία μέχρι τις 4 Αυγούστου για να αποδείξει ότι εφαρμόζει μέτρα για να συμμορφωθεί με την νομοθεσία.

«Το πρόστιμο επιβάλλεται επειδή η Meta δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με την απαγόρευσή μας», ανέφερε ο Τόμπιας Γιουντίν.