
Κηφισός: Σκουπιδότοπος τα υπόγεια τμήματα – Καθαρίζονται μετά από δεκαετίες (φωτο)

Μπάζα, φερτά υλικά και σκυρόδεμα είχαν κατακλύσει το υπόγειο τμήμα του Κηφισού με τις συνθήκες να χαρακτηρίζονται από τους εργαζόμενους στην Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής ως «απελπιστικές».
Η ΕΡΤ βρέθηκε εκεί και κατέγραψε εικόνες με νεκρά ζώα και σκουπίδια στο υπόγειο τμήμα του ποταμού που διασχίζει ένα μεγάλο μέρος της Αθήνας πριν φτάσει στη θάλασσα.
Οι εργασίες σε μήκος περίπου 8,5 χιλιομέτρων οι οποίες θα ολοκληρωθούν 31 Οκτωβρίου προχωρούν με δυσκολία λόγω των αντίξοων συνθηκών, όπως η έλλειψη αερισμού και φωτισμού.
«Είναι πραγματικά πάρα πολύ έντονη σε πολύ δύσκολες συνθήκες στις οποίες εργάζονται τα συνεργεία και έχουν βρει από νεκρά ζώα και ποντίκια μέχρι και ρόδες» είπε ο Μιλτιάδης Κύρκος, διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής.
Η παρουσία νερού σε βάθος έως και 1 μέτρου δυσχεραίνει περαιτέρω το έργο των εργαζομένων. Οι καθαρισμοί αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τις 31 Οκτωβρίου, ωστόσο υπάρχει ανησυχία για την έγκαιρη ολοκλήρωση, καθώς οι πρώτες βροχές θα κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.
«Ήταν μια κατάσταση πραγματικά αποκαρδιωτική. Δεν έχει γίνει καθαρισμός των πλακών και των τμημάτων του Κηφισού ποταμού μέχρι σήμερα, οπότε ενώ σε όλα τα υπόλοιπα ανοικτά τμήματα των υδατορεμάτων. Η Περιφέρεια Αττικής κάνει συνεχείς καθαρισμούς» επεσήμανε ο κ. Κύρκος.
«Υπάρχουν πολλά μπάζα και σκουπίδια. Όσο προχωράμε και πιο μέσα οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες», πρόσθεσε ο Μ. Κύρκος μιλώντας για το τμήμα του Κηφισού στο ύψος της Αγίας Άννης που φτάνει τα 7,5 χλμ.
«Αν δεν διατηρηθεί η ροή του ποταμού καθαρή, υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών με σοβαρές επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή» συμπλήρωσε, δείχνοντας τεράστιους σωλήνες ύδρευσης που έχουν βρεθεί στα υπόγεια τμήματα του ποταμού και εμποδίζουν τη φυσιολογική ροή του.
Τα σκεπασμένα σημεία του Κηφισού, καταλαμβάνουν τα 8,6 χιλιόμετρα (από τα συνολικά 27 χιλιόμετρα μήκους του ποταμού), έχοντας αποτελέσει κατά καιρούς πηγή σημαντικών προβλημάτων, λόγω της χρόνιας συσσώρευσης φερτών υλικών σε αυτά.
«Η απόφαση να προχωρήσουμε στον καθαρισμό των πλακοσκεπών τμημάτων του Κηφισού ποταμού μετά από αρκετά χρόνια που είχαν αφεθεί χωρίς καμία συντήρηση, δεν ήταν μόνο αναγκαία, αλλά και επιβεβλημένη από την ευθύνη που φέρουμε απέναντι στους πολίτες και το περιβάλλον. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν αυτά τα τμήματα ήταν επικίνδυνη και απαιτούσε άμεσες δράσεις, ιδίως ενόψει των προκλήσεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή και η αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Η Περιφέρεια Αττικής δεσμεύεται να συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που προστατεύουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Με αυτήν την επιχείρηση, όχι μόνο αποτρέπουμε τον κίνδυνο πλημμυρών, αλλά αποδεικνύουμε έμπρακτα την προσήλωσή μας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Η σύγχρονη Αττική απαιτεί υποδομές που λειτουργούν και εξασφαλίζουν την ευημερία όλων μας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς.