Τι αλλάζει στο Αιγαίο με τους πυραύλους SPIKE-NLOS που ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ

Image
πολεμικο ναυτικο
Συντάκτης
Newsroom

 

Ένα πολύτιμο όπλο θα προστεθεί στο οπλοστάσιο του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού μετά την έγκριση από το ΚΥΣΕΑ της αγοράς των ισραηλινών πυραύλων SPIKE-NLOS.

Το Mega ανέφερε ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί από το Ισραήλ 17 συστήματα για τα οχήματα του στρατού ξηράς, 9 συστήματα για ισάριθμα ελικόπτερα Apache και 8 συστήματα για τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Από αυτά 4 θα τοποθετηθούν σε κανονιοφόρους κλάσης «Μαχητής» και 4 σε σκάφη ειδικών επιχειρήσεων.

Το σύστημα, εκτός από την πλατφόρμα εκτόξευσης, διαθέτει κέντρο διεύθυνσης πυρών, ραντάρ αλλά και drone. Οι SPIKE μπορούν να εκτοξευτούν από οχήματα, αλλά και από επιθετικά ελικότπερα. Οι πύραυλοι έχουν βεληνεκές που φτάνει τα 32 χιλιόμετρα ενώ μπορούν να χτυπήσουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια τον στόχο τους σε ξηρά και θάλασσα γιατί ο χειριστής κατευθύνει τον πύραυλο κυριολεκτικά ως το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν με την ίδια επιτυχία εναντίον στόχων στον αέρα (ελικόπτερα), στη θάλασσα (αποβατικά σκάφη) και το έδαφος (άρματα μάχης). Η εύκολη χρήση, η μεγάλη εμβέλεια και η αποτελεσματικότητα κάνουν τους Spike σύστημα «game changer» για το περιβάλλον του Αιγαίου.