Πλεύρης: Νέο μοντέλο η συνύπαρξη με τον κορωνοϊό, με πιο στοχευμένα μέτρα

Image
Πλεύρης
Συντάκτης
Newsroom

 

«Η αύξηση των κρουσμάτων ήταν κάτι αναμενόμενο. Είναι ένα κύμα που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Είμαστε από τις τελευταίες χώρες που πήραμε μια σειρά από μέτρα και αυτή είναι απάντηση σε όσους λένε ότι καταργούμε μέτρα ή αναστέλλουμε μέτρα λόγω του τουρισμού. Το νέο μοντέλο είναι αυτό της συνύπαρξης με τον ιό και των πιο στοχευμένων μέτρων, κυρίως για τους ευάλωτους συμπολίτες». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ολοκληρώνοντας την συζήτηση στην Επιτροπή, του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας» σχετικά με την πορεία της πανδημίας και την αύξηση των κρουσμάτων. 

Ο υπουργός σημείωσε πως «οι σκληροί δείκτες είναι αρκετά πιο χαμηλά από αυτούς που θα έφταναν σε πίεση το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παρακολουθούμε και τις νοσηλείες που έχουμε σε απλές κλίνες, που, όπως ήταν λογικό, θα αυξηθούν. Δεν θεωρούμε ότι, τουλάχιστον μέσα στο θέρος, θα υπάρξει ιδιαίτερη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και, υπό αυτήν την έννοια, δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα, αλλά είμαστε σε επιφυλακή, εάν πιεστεί το σύστημα, ειδικά προς τους φθινοπωρινούς μήνες, να πάμε σε πιο στοχευμένα μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας». 

Σχετικά με τις αλλαγές στην δευτεροβάθμια υγεία, ο κ. Πλεύρης είπε πως «η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα έχει κάνει τις προτάσεις της και έχουν περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο και ήδη βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας προκειμένου να τεθούν στη διαβούλευση». 

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην συνεργασία που θα πρέπει να δείξει και η Αυτοδιοίκηση για την στελέχωση των μονάδων στα νησιά, λέγοντας πως «στην Μήλο καταφέραμε να βρούμε ορθοπεδικό για να πάει στο νησί. Για την προσωρινή στέγασή του, έγιναν από τον πρόεδρο του Κέντρου Υγείας κάποιες παρεμβάσεις και του έγινε μήνυση και πέρασε αυτόφωρο! Και τώρα ο γιατρός λέει ότι εάν δεν βρω πού να μείνω, θα φύγω». 

Ο κ. Πλεύρης πρόσθεσε πως «για να έχουν τα νησιά μας γιατρούς, θα πρέπει να βοηθούν οι δημοτικές αρχές και δεν λέμε να δώσουν χώρο, αλλά να μπορέσουμε να κάνουμε μια τροποποίηση στο υπάρχον περιφερειακό ιατρείο. Καθώς τέτοιες λογικές, όπως έγιναν στη Μήλο δεν μπορούμε να τις καταλάβουμε». 

Σχετικά με την κριτική ότι η κυβέρνηση φέρνει κάθε τρείς μήνες νομοσχέδιο για παράταση των μέτρων, ο υπουργός είπε ότι το κάνουμε γιατί δεν θέλουμε να υπάρχει μια γενική εξουσιοδότηση στον υπουργό που θα κάνει τις παρατάσεις, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορεί να γίνεται μέσα στο Κοινοβούλιο συζήτηση και για την αναγκαιότητα της παράτασης των ρυθμίσεων αλλά και λογοδοσία και αποτίμηση. 

Αναφορικά με τις αναστολές εργασίας, ο κ. Πλεύρης είπε πως «κρατάμε το θεσμικό πλαίσιο, το νομοθετικό πλαίσιο, έχουμε δώσει τις δυνατότητες αναστολής και έχουμε πει ότι τον Σεπτέμβριο όλα αυτά θα επανεξεταστούν αλλά μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν παραταθεί».