
Χατζηδάκης για μεταναστευτικό: Η Ελλάδα δε θα γίνει ξέφραγο αμπέλι, ειδικότερα στο μέσον της τουριστικής περιόδου

«Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την κατάσταση με αποφασιστικότητα, σεβόμενη τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες για τη μετανάστευση αλλά και χωρίς καμία διάθεση να γίνει η πατρίδα μας ξέφραγο αμπέλι» επεσήμανε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης.
Σε συνέντευξή του το βράδυ της Τρίτης (8/7/25) στην ΕΡΤ ο Κωστής Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση ήταν και το 2019 όταν προέκυψε το θέμα στη Μυτιλήνη και το 2020 στον Έβρο με την καθοδηγούμενη παράνομη μετανάστευση.
«Από τότε μέχρι σήμερα η κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι απολύτως ελεγχόμενη και αυτό έγινε λόγω της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης. Δεν πρόκειται ειδικότερα στο μέσον της τουριστικής περιόδου να κάνουμε εκπτώσεις στο ζήτημα αυτό» τόνισε.
Επεσήμανε δε, ότι η δράση θα αναπτυχθεί σε τρία επίπεδα: Επαφές με τις δύο κυβερνήσεις στην Λιβύη, διαχείριση επιχειρησιακά στη θάλασσα και διαχείριση επίσης επί του ελληνικού εδάφους.
Αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης που έχει έδρα την Βεγγάζη να χαρακτηρίσει ως ανεπιθύμητα πρόσωπα τα μέλη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας για το μεταναστευτικό, υπό τον Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Μάγκνους Μπρούνερ ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για χαοτική κατάσταση δεδομένου ότι δύο σχήματα διεκδικούν την ιδιότητα της κυβέρνησης της χώρας.
«Δεν νομίζω ότι ήταν μία θετική στάση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί μέσα σε αυτή την εξαιρετικά περίεργη κατάσταση να βρει μία λύση, όπως έχει επιχειρήσει και με άλλους γείτονες στα νότια και στα ανατολικά, σε ένα περίπλοκο θέμα όπως το μεταναστευτικό. Η Λιβύη πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τον παράγοντα Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο δρόμος για την όποια οικονομική στήριξη της Λιβύης περνάει και από την Αθήνα», ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηδάκης.
Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ακόμη:
-Για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ: Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ώστε η Οικονομική Αστυνομία σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ να κάνουν τις διασταυρώσεις και να επιστραφούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα, ξεκινώντας από εκείνους που πήραν μεγάλες επιδοτήσεις. Βούληση της κυβέρνησης είναι να γίνουν βήματα μπροστά, όπως έγιναν με την ψηφιακή διακυβέρνηση, τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, του ΕΦΚΑ, με τη φοροδιαφυγή.