Erasmus: Ένα «ταξίδι» μάθησης, κατάρτισης και εμπειριών
Από τις αρχές του 2020, η πανδημία περιόρισε τα ταξίδια, την διασκέδαση, τις στιγμές μας. Δύο χρόνια μετά, ο κόσμος αποκτά ξανά την απέραντη χαρά και ελευθερία των εμπειριών. Μια από αυτές, είναι οι σπουδές στο εξωτερικό. Ο Γεώργιος Διαμαντόπουλος, διευθυντής του Δ.ΙΕΚ Πειραιά, μας μίλησε για το πρόγραμμα Erasmus και τα οφέλη του.
Μιλήστε μας για το πρόγραμμα Erasmus. Τι είναι για κάποιον που δεν το γνωρίζει;
Το Erasmus είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δίνει την δυνατότητα σε καταρτιζόμενους, εκπαιδευόμενους της σχολικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης να μπορέσουν να πάρουν μαθήματα και να καταρτιστούν σε σχολικές και πανεπιστημιακές μονάδες, οργανισμούς και επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Επίσης, πλέον μπορεί να γίνει και εξάμηνη πρακτική σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους.
Πως συμμετείχε το Δ.ΙΕΚ Πειραιά στο πρόγραμμα; Αναλύστε μας την διαδικασία που ακολουθήθηκε.
Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, ένας από τους φορείς υλοποίησης όλων αυτών των ευρωπαϊκών προγραμμάτων βγάζει κάθε Ιανουάριο μια προκήρυξη, η οποία ακολουθεί την ευρωπαϊκή νόρμα καθώς υπάρχει προθεσμία συμμετοχής μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Υποβάλλουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι δηλαδή, σχολεία, πανεπιστήμια και ιδιωτικοί φορείς ακολουθεί η αξιολόγηση των προτάσεων και το καλοκαίρι επιλέγονται οι εκπαιδευτικές μονάδες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Ένα από τα σημαντικά κριτήρια επιλογής είναι η ποιότητα. Στην περίπτωση μας πάντα δίνουμε μεγαλη σημασία στην ποιότητα, πρωτίστως στην επιλογή των εταίρων μας, να είναι καταξιωμένοι και να κάνουν καλά προγράμματα και στην επιλογή των συμμετεχόντων που πρέπει να πληρούνται κριτήρια βαθμολογίας και βούλησης των μαθητών προς την εκπαίδευση και τις ξένες γλώσσες.
Ποιο ήταν το όραμα σας όταν αποφασίσατε ως διευθυντής του ΙΕΚ να ενταχθείτε στο πρόγραμμα;
Καταρχάς να ωφεληθούν οι καταρτιζόμενοι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν επισκεφθεί ξανά μια ξένη χώρα. Βλέπουν τις συνθήκες εργασίας στο εξωτερικό, απομυθοποιούν πολλά πράγματα που είχαν στο μυαλό τους για την εκπαίδευση στο εξωτερικό, καταλαβαίνουν τις δυνάμεις τους, τους δίνεται κίνητρο να μάθουν ξένες γλώσσες και να εργαστούν εκτός της πατρίδας τους. Έπειτα, οι σχολές έχουν να αποκομίσουν τεχνογνωσία και να ενστερνιστούν πρακτικές. Σε κάθε περίπτωση η πατρίδα μας έχει να ωφεληθεί με ποιοτικό δυναμικό σε όλα τα επίπεδα εργασίας.
Είναι ευκαιρία να δουν τις συνθήκες εργασίας στο εξωτερικό και να παρατηρήσουν κάτι το οποίο δεν λειτουργεί καλά έξω και πως λειτουργεί στην πατρίδα μας.
Πείτε μας κάτι που θα έχετε να θυμάστε από αυτό το πρόγραμμα.
Αυτό που με γεμίζει είναι ότι ακόμα και σήμερα, με βρίσκουν παιδιά που δουλεύουν οπουδήποτε στον κόσμο και είναι επαγγελματίες, με αγκαλιάζουν και μου λένε «δάσκαλε, αν δεν ήσουν εσύ, δεν θα μας ανοίγονταν αυτοί οι ορίζοντες». Ακόμα και οι μέτριοι ή κακοί μαθητές, με την σωστή κατάρτιση, αυτή την στιγμή εργάζονται στο εξωτερικό σε μεγαλες επιχειρήσεις. Όλα αυτά ξεκίνησαν από την ευκαιρία του Erasmus.
Πιστεύετε ότι οι νέοι πρέπει να δοκιμάσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα;
Σαφώς. Αν δεν το πίστευα δεν θα ήμουν εδώ. Είμαι από τους πρώτους την Ελλάδα που πίστεψαν στις ωφέλειες του προγράμματος Erasmus και θεωρώ ότι όλοι πρέπει να το ζήσουν, είτε είναι φοιτητές, είτε καταρτιζόμενοι, είναι πολλά τα οφέλη σε θέματα επιχειρηματικότητας, μάθησης και εμπειριών που θα αποκομίσουν
Του Μάριου Παπαδόπουλου
Σπουδαστή δημοσιογραφίας
Το site μας φιλοξενεί άρθρα και συνεντεύξεις των σπουδαστών δημοσιογραφίας του Δημοσίου ΙΕΚ Πειραιά με εποπτεύουσα καθηγήτρια την σύμβουλο ηλεκτρονικής έκδοσης του ellada24, Λία Λάππα.