
Τουρκοκύπριοι παρέδωσαν επιστολή στον Χριστοδουλίδη - Στρέφονται κατά της Τουρκίας και ζητούν προσφυγή στη Χάγη

Ομάδα Τουρκοκυπρίων προχώρησε σε μια πρωτοφανή ενέργεια καλώντας τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, να προσφύγει στη Χάγη, κατά της Τουρκίας.
Μέσω μιας επιστολής προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, το Κίνημα Κυπρίων για Ειρήνη και την Αλληλεγγύη κάνει λόγο για δημογραφική αλλοίωση στα κατεχόμενα και ζητεί να τεθεί θέμα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.
Η επιστολή παραδόθηκε λίγο πριν την άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη. Όπως επισημαίνει το κυπριακό philenews στο δημοσίευμά του, η επιστολή καταρρίπτει τα επιχειρήματα της τουρκικής και τουρκοκυπριακής ηγεσίας περί προστασίας των Τουρκοκυπρίων και αναδεικνύει την Τουρκία ως βασικό εμπόδιο στην πολιτική αυτονομία και δημοκρατική έκφραση των Τουρκοκυπρίων.
Συστηματικός εποικισμός της Τουρκία στην Κύπρο
Στην επιστολή γίνεται σαφής αναφορά στη συνεχιζόμενη πολιτική εποικισμού που ακολουθεί η Άγκυρα, η οποία –σύμφωνα με τους Τουρκοκύπριους– συνιστά παραβίαση των Συμβάσεων της Γενεύης και του διεθνούς δικαίου. Κατηγορούν την Τουρκία για εθνοκάθαρση, λεηλασία περιουσιών Ελληνοκυπρίων, και εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος μαριονέτα, πλήρως ελεγχόμενου από την Άγκυρα. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, η Τουρκία «έχει υπερβεί τις εγγυητικές της ευθύνες και έχει μετατρέψει το βόρειο τμήμα του νησιού σε αποικία».
Η αλλαγή της πληθυσμιακής σύνθεσης αναφέρεται ως κύριο εμπόδιο για την επίλυση του Κυπριακού.
Το Κίνημα αναφέρεται στη διαφορά των εκλογικών στοιχείων: Ενώ μόλις 103.000 Τουρκοκύπριοι είχαν δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο βόρειο τμήμα της Κύπρου ανακοινώθηκαν 216.000 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Αυτό αποδίδεται στην εγγραφή εποίκων και τον εκλογικό επηρεασμό από την Άγκυρα, με στόχο τον πλήρη έλεγχο του ψευδοκράτους.
Οι Τουρκοκύπριοι προειδοποιούν ότι, μετά τις «εκλογές» του Οκτωβρίου 2025, στο τραπέζι των συνομιλιών δεν θα εκπροσωπούνται οι ίδιοι αλλά η Τουρκία, γεγονός που υπονομεύει την ίδια τη βάση των διαπραγματεύσεων.
Τα πέντε βασικά αιτήματα
Προσφυγή στη Χάγη: Ζητούν από την Κυπριακή Δημοκρατία να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, καταγγέλλοντας την Τουρκία για παράνομη μεταφορά πληθυσμού και αλλαγή της δημογραφικής δομής των κατεχομένων, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Απογραφή πληθυσμού από τον ΟΗΕ: Καλούν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να ζητήσει τη διενέργεια απογραφής υπό διεθνή εποπτεία, ώστε να καταγραφεί ο πραγματικός αριθμός των Τουρκοκυπρίων πολιτών και των παράνομων εποίκων.
Καταγγελία του συστηματικού εποικισμού: Η πολιτική εποικισμού χαρακτηρίζεται ως κατάφωρη παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ανθρωπίνων ελευθεριών, με εμπλοκή της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής γραφειοκρατίας στις «εκλογές» στα κατεχόμενα.
Τερματισμός αποσχιστικής πολιτικής: Ζητούν από τον Πρόεδρο να αναλάβει δράση για να σταματήσει η αποικιοκρατική και αποσχιστική πολιτική της Τουρκίας που καταργεί την πολιτική ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και διαστρεβλώνει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Αμφισβήτηση των εκλογικών αποτελεσμάτων: Ζητούν να αμφισβητηθούν τα αποτελέσματα των επερχόμενων «εκλογών» στο ψευδοκράτος ως προϊόν πολιτικής παρέμβασης και νόθευσης της δημοκρατικής διαδικασίας.
Η Τουρκία καταπιέζει τους επικριτές του καθεστώτος
Η επιστολή δεν περιορίζεται μόνο σε πολιτικά και δημογραφικά ζητήματα. Θίγει και τις αυταρχικές πρακτικές του κατοχικού καθεστώτος, το οποίο –όπως υποστηρίζεται ασκεί βία και εκφοβισμό απέναντι σε διαφωνούντες. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ, γνωστό επικριτή του κατοχικού καθεστώτος, ο οποίος καταδικάστηκε από τουρκικό δικαστήριο με αίτημα να μεταφερθεί και να εκτίσει ποινή στην Τουρκία. \
Το Κίνημα καταλήγει με μια ισχυρή πολιτική παραίνεση προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να εγκαταλείψει τη «διπλωματική ευγένεια» και να αναλάβει αποφασιστική πρωτοβουλία για την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων και την επανένωση του νησιού.
Τονίζουν πως η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων θα είναι ατελέσφορη εάν η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν εκπροσωπείται ουσιαστικά. Όπως υποστηρίζουν, οι συνομιλίες των προηγούμενων ετών απέτυχαν μεταξύ άλλων και λόγω της παραμέλησης της πολιτικής τους φωνής.