Τοξική και επικίνδυνη η αφρικανική σκόνη: "Καμπανάκι" από τους πνευμονολόγους

Image
ασ
Συντάκτης
Newsroom

 

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αφρικανική σκόνη που έχει κάνει αισθητή την παρουσία της τα τελευταία 24ώρα στην Ελλάδα. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Κρήτη, καθώς δέχεται τις μεγαλύτερες ποσότητες, όμως το φαινόμενο είναι ορατό σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, από το απόγευμα, το φαινόμενο θα αρχίσει να υποχωρεί πρόσκαιρα καθώς αναμένεται από την Κυριακή ή τις αρχές της επόμενες εβδομάδας νέα «εισβολή».

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους η «αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα».

Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, συστήνουν οι πνευμονολόγοι, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους. Συνεχίζοντας η ΕΠΕ, τονίζει πως «σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή».

Ισχυρή σύσταση κάνουν οι πνευμονολόγοι για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.

Για το θέμα μίλησε το πρωί της Πέμπτης και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος εξήγησε πώς η αφρικανική σκόνη επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό και τι πρέπει να κάνουν τα άτομα που είναι ευάλωτα.