Προειδοποίηση Τζανάκη για την παραλλαγή Eris του κορωνοϊού: "Είναι πολύ επικίνδυνη – Δεν κοιμάται ο ιός το καλοκαίρι"

Image
ιος
Συντάκτης
Newsroom

 

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μίλησε σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού, "ERIS" η οποία φαίνεται να κυριαρχεί και ανησυχεί τους επιστήμονες.

"Η παραλλαγή ERIS είναι ανησυχητική, γιατί μεταλλάσσεται και γιατί δεν υπακούει στους κανόνες της εποχικότητας. Συνήθως αυτού του είδους οι ιοί βρίσκονται σε ύφεση το καλοκαίρι, σε αντίθεση όμως με αυτόν που φαίνεται πως δεν καταλαβαίνει από εποχές και ήδη έχει διπλασιάσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και τους θανάτους από κορωνοϊό", υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης.

Επιπλέον, ο καθηγητής προέβλεψε ότι η παραλλαγή ERIS θα επιφέρει μια αναστάτωση ακόμη μεγαλύτερη το φθινόπωρο ενώ θα υπάρξει σύσταση για εμβολιασμό μέρους του πληθυσμού, δηλαδή για τους άνω των 65 και τις ευπαθείς ομάδες, όπως γίνεται με το εμβόλιο της γρίπης.

Ο κ. Τζανάκης επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για τους νέους και υγιείς ανθρώπους, καθώς τα συμπτώματα είναι ήπια και μοιάζει με κοινό κρυολόγημα όπως έχει μεταβληθεί πλέον ο κορωνοϊός.