"Καμπανάκι" από τον ΠΟΥ: Το γλυκαντικό ασπαρτάμη είναι πιθανή καρκινογόνα ουσία

Image
ΚΑΦΕΣ
Συντάκτης
Newsroom

 

«Καμπανάκι» για την ασπαρτάμη, ένα από τα πιο διαδεδομένα τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο, αναμένεται να χτυπήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να γνωστοποιήσει ότι το γλυκαντικό ασπαρτάμη είναι πιθανό να είναι καρκινογόνα ουσία.

Συνεπώς, εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι σχετικές αποκαλύψεις του ειδησεογραφικού πρακτορείου, τότε η ανακοίνωσε του ΠΟΥ αναμένεται να «ταράξει» τα νερά στη βιομηχανία τροφίμων και να φέρει νέα δεδομένα στο προσκήνιο.

Από αναψυκτικά διαίτης μέχρι τσίχλες χωρίς ζάχαρη και ποτά

Η ασπαρτάμη είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα «ολιγοθερμιδικά» ή «μη θερμιδογόνα» ή «έντονης γλυκύτητας» γλυκαντικά που προστίθενται ως υποκατάστατα της ζάχαρης σε τρόφιμα και ποτά με βάση τη σχετική νομοθεσία.

Η ασπαρτάμη, που χρησιμοποιείται σε προϊόντα από τα αναψυκτικά διαίτης μέχρι τσίχλες χωρίς ζάχαρη και ποτά, θα καταχωρηθεί τον Ιούλιο ως «πιθανή καρκινογόνα ουσία για τον άνθρωπο» για πρώτη φορά από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), τον ερευνητικό βραχίονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον καρκίνο, δήλωσαν οι πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.