Ελλείψεις φαρμάκων - Κυριακίδου: Έρχεται μεταρρύθμιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Image
ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ
Συντάκτης
Newsroom

 

Στις 29 Μαρτίου αναμένεται η Κομισιόν να παρουσιάσει την νομοθετική πρότασή της για τα φάρμακα. Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου έκανε λόγο για έξι στόχους, μιλώντας σε εκδήλωση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Αυστρίας στις Βρυξέλλες.

Αρχικά, όπως τόνισε, πρέπει «να διασφαλιστεί ότι όλοι οι Ευρωπαίοι έχουν πρόσβαση τόσο στα καινοτόμα όσο και στα καθιερωμένα φάρμακα όταν τα χρειάζονται, όπου κι αν ζουν».

Παράλληλα, η κ. Κυριακίδου επισήμανε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι η φαρμακοβιομηχανία της ΕΕ μπορεί να καινοτομήσει και να παραμείνει ανταγωνιστική παγκοσμίως, ενώ υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μεταρρύθμιση για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε φάρμακα», η οποία θα ενισχύσει την ασφάλεια των προμηθειών.

Επιπροσθέτως, η Ευρωπαία Επίτροπος αναφέρθηκε στην επιδίωξη για περισσότερα περιβαλλοντικά βιώσιμα φάρμακα, αλλά και για μέσα για να καταπολεμηθεί η μικροβιακή αντοχή.

Τέλος, η Στέλλα Κυριακίδου εστίασε στο ότι χρειάζεται ένα πιο λιτό ρυθμιστικό περιβάλλον για επενδύσεις με απλοποιημένες και ταχύτερες διαδικασίες χορήγησης άδειας κυκλοφορίας, πιο ισχυρή υποστήριξη για πολλά υποσχόμενα φάρμακα και καλύτερη χρήση δεδομένων και ψηφιοποίησης.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ