Δεκαπενθήμερο ελεύθερης εξέτασης όσφρησης στο Παπαγεωργίου

Image
νοσοκομείο
Συντάκτης
Newsroom

 

Ένας στους πέντε ανθρώπους έχει μειωμένη όσφρηση. Οι διαταραχές της όσφρησης παρουσιάζουν μεγάλη συχνότητα, που φτάνει το 20% του γενικού πληθυσμού, ενώ σε άτομα άνω των 65 ετών, 1 στους 2 ανθρώπους έχει μειωμένη όσφρηση. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ανοσμία (27 Φεβρουαρίου), το ειδικό Ιατρείο Όσφρησης και Γεύσης της Β' ΩΡΛ Κλινικής ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης εξέτασης της όσφρησης, πέραν των προγραμματισμένων ραντεβού, από 28/02/2023 έως 15/03/2023, μετά από συνεννόηση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν για ραντεβού στέλνοντας e-mail στις διευθύνσεις [email protected] (Ιορδάνης Κωνσταντινίδης) ή [email protected] (Κώστας Γαρέφης) ή τηλεφωνώντας στο 6973229525 ή το 6978436964.

«Οι τρεις κύριες αιτίες οσφρητικής δυσλειτουργίας είναι οι ιώσεις του ανωτέρου αναπνευστικού, η χρόνια ρινοκολπίτιδα και οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Η απώλεια όσφρησης μπορεί να οφείλεται σε κάποιον όγκο της περιοχής της βάσης του κρανίου, ενώ μπορεί να είναι πρώιμο σύμπτωμα νευροεκφυλιστικού νοσήματος, όπως η νόσος Parkinson και η νόσος Alzheimer. H νόσος COVID-19, που ταλαιπώρησε την κοινότητα την τελευταία διετία, είχε ως πρώιμο σύμπτωμα την απώλεια όσφρησης και γεύσης. Ακόμη και σήμερα πολλοί άνθρωποι, πολύ καιρό μετά τη νόσηση, αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ικανότητά τους να μυρίζουν και να γεύονται. Η έκπτωση της οσφρητικής ικανότητας ενός ατόμου, επηρεάζει αρνητικά δύο αισθήσεις, τόσο την όσφρηση όσο και τη γεύση, με αποτέλεσμα να επιφέρει σημαντική πτώση στην ποιότητα ζωής του ατόμου. Οι ασθενείς δεν απολαμβάνουν το φαγητό, δεν αντιλαμβάνονται τα αρώματα του περιβάλλοντος, παρουσιάζουν κοινωνική απομόνωση και ψυχολογική επιβάρυνση, ενώ αρκετοί βιώνουν επικίνδυνα ατυχήματα στην καθημερινή τους ζωή, όπως κατανάλωση αλλοιωμένων τροφών ή μη αναγνώριση καπνού και βλαβερών αερίων στον αέρα (π.χ. αναθυμιάσεις από καυστήρες, φωτιά από φαγητό που καίγεται στην κουζίνα), με αποτέλεσμα έως και θανάτους είτε από την εισπνοή τους ή από εγκαύματα», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Β' ΩΡΛ Κλινικής.

Το ειδικό Ιατρείο Όσφρησης και Γεύσης λειτουργεί στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου από τον Ιανουάριο του 2007, με υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή Ιορδάνη Κωνσταντινίδη. Αποτελεί κέντρο αναφοράς στον ελλαδικό χώρο και συμμετέχει σε ένα δίκτυο αναγνωρισμένων ευρωπαϊκών ιατρείων για την καλύτερη αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων. Στο ειδικό ιατρείο γίνεται ενδοσκοπικός έλεγχος της μύτης και ειδικά οσφρητικά, τριδυμικά και γευστικά τεστ. Στους ασθενείς παρέχονται ειδικές οδηγίες και όλες οι σύγχρονες θεραπευτικές υπάρχουσες μέθοδοι, όπως τοπικές θεραπείες στη μύτη και οσφρητική εκπαίδευση.