Ίχνη ζωής από το Vayager 2: Η NASA ανίχνευσε σήμα μετά την απώλεια επικοινωνίας

Image
nasa
Συντάκτης
Newsroom

 

Η ομάδα αποστολής Voyager στη NASA κατάφερε να ανιχνεύσει ένα σήμα από το Voyager 2 αφότου έχασε την επαφή με το διαστημόπλοιο, σύ,φωνα με το CNN.

«Ζητήσαμε τη βοήθεια των ομάδων (Deep Space Network) και Radio Science για να δούμε αν μπορούσαμε να ακούσουμε ένα σήμα από το Voyager 2», δήλωσε η Σούζαν Ντοντ, υπεύθυνη έργου του Voyager στο Jet Propulsion Laboratory της NASA στην Πασαντένα της Καλιφόρνια. «Αυτό ήταν επιτυχές καθώς το σήμα είναι σαν τον «χτύπο της καρδιάς» από το διαστημόπλοιο. Έτσι, γνωρίζουμε ότι το διαστημόπλοιο είναι ζωντανό και λειτουργεί. Αυτό έφτιαξε τη διάθεσή μας».

Eλεγκτές πτήσεις έστειλαν λάθος εντολή πριν από μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα η κεραία του να στραφεί πολύ μακριά από τη γη, συγκεκριμένα δύο μοίρες, και να χαθεί η επαφή. Ο ανιχνευτής δηλαδή σταμάτησε να λαμβάνει εντολές ή να στέλνει δεδομένα στο Deep Space Network της NASA.

Η ομάδα της αποστολής εξεπλάγη ευχάριστα που μπόρεσε να ανιχνεύσει το σήμα του διαστημικού σκάφους χρησιμοποιώντας το Deep Space Network, μια διεθνή σειρά τεράστιων κεραιών που επιτρέπει στη NASA να επικοινωνεί με αποστολές σε όλο το σύμπαν.

Κάθε ένα από τα τρία γιγάντια πιάτα έχει ίση απόσταση, που σημαίνει ότι το ένα βρίσκεται πάντα σε επικοινωνία με διαφορετικά διαστημόπλοια καθώς η Γη περιστρέφεται. Η μία κεραία βρίσκεται στο Goldstone κοντά στο Barstow της Καλιφόρνια, η δεύτερη κοντά στη Μαδρίτη και η τρίτη κοντά στην Καμπέρα της Αυστραλίας.

Τώρα, η ομάδα αποστολής θα προσπαθήσει να στείλει ένα σήμα πίσω στο διαστημόπλοιο.
«Δημιουργούμε τώρα μια νέα εντολή για να προσπαθήσουμε να κατευθύνουμε την κεραία του διαστημικού σκάφους προς τη Γη», είπε η Ντοντ. «Υπάρχει μικρή πιθανότητα αυτό να λειτουργήσει».

 

«Φωνάζοντας» στο σύμπαν

Το σήμα, που αποστέλλεται μέσω του Deep Space Network, είναι βασικά μια προσπάθεια να «φωνάξουμε» στο Voyager 2 και να προσπαθήσουμε να τραβήξουμε την προσοχή του, παρά το γεγονός ότι η κεραία του δεν είναι προσανατολισμένη με τρόπο ώστε να λαμβάνει το ραδιοφωνικό σήμα, σύμφωνα με τη NASA. 

Δεδομένης της απόστασης μεταξύ του Voyager 2 και της Γης, χρειάζονται περίπου 18,5 ώρες για να ταξιδέψει το σήμα κατά μήκος του ηλιακού συστήματος προς το διαστημόπλοιο.

Εάν τα σήματα που εκπέμπονται από τη Γη δεν φτάσουν στο Voyager 2, το διαστημόπλοιο έχει ήδη προγραμματιστεί να επαναπροσανατολίζεται πολλές φορές το χρόνο για να κρατά την κεραία του στραμμένη προς την κατεύθυνση της Γης. Η επόμενη επαναφορά έχει ήδη προγραμματιστεί για τις 15 Οκτωβρίου και η ομάδα ελπίζει ότι αυτό θα επιτρέψει την επανέναρξη των επικοινωνιών με το Voyager 2.
 

Πηγή: skai.gr