"Houston, we have a problem": Διακόπηκε η αντίστροφη μέτρηση για την πρόβα εκτόξευσης του Artemis στη Σελήνη

Image
Artemis
Συντάκτης
Newsroom

 

Δεν είναι σίγουρο τελικά αν η NASA θα μπορέσει να εκτοξεύσει σήμερα το απόγευμα την αποστολή Artemis I με προορισμό τη Σελήνη, λόγω διαρροής που επανεμφανίστηκε στο σύστημα τροφοδοσίας με υγρό υδρογόνο.

Στην παρθενική αποστολή του προγράμματος Artemis, ο γιγάντιος νέος πύραυλος SLS θα στείλει την κάψουλα Orion σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, μια πρόβα τζενεράλε πριν η αποστολή επανδρωθεί από αστροναύτες.

Τρία ανδρείκελα βρίσκονται στη θέση του πληρώματος στην κάψουλα με το όνομα Orion, η οποία περιμένει τοποθετημένη στην κορυφή του SLS στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντας, όπου η αντίστροφη μέτρηση διακόπηκε επ΄ αόριστον το πρωί της Δευτέρας.

Ασαφές παραμένει αν η NASA θα προλάβει να ολοκληρώσει τη διαδικασία για να προλάβει το δίωρο παράθυρο εκτόξευσης που ανοίγει στις 15.33 ώρα Ελλάδας.

Σε περίπτωση αναβολής, νέα ευκαιρία εκτόξευσης προβλέπεται στις 2 και στις 5 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα Artemis διαδέχεται το σεληνιακό πρόγραμμα Apollo που έστειλε τους πρώτους ανθρώπους στο φεγγάρι τις δεκαετίες του 1960 και 1970 (στην ελληνική μυθολογία η Άρτεμη ήταν αδελφή του Απόλλωνα).

Αυτή τη φορά, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί επ’ αόριστον με στόχο τη μόνιμη παρουσία του ανθρώπου στη Σελήνη σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με το Reuters, την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι της NASA είχαν προειδοποιήσει ότι μια διαρροή υδρογόνου θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε πολυήμερη αναβολή.Η διαρροή της Δευτέρας εμφανίστηκε στο σύστημα που διοχετεύει υγρό υδρογόνο στο κεντρικό τμήμα του πυραύλου, σύστημα που είχε επιδιορθωθεί έπειτα από διαρροές που εμφανίστηκαν στη διάρκεια των δοκιμών πλήρωσης με καύσιμα τον Απρίλιο και τον Ιούνιο.