
Μαρινάκης: Η Ελλάδα μπαίνει στον μηχανισμό SAFE, διεκδικεί 1,2 δισ. ευρώ για την Άμυνα (video)

«Τη συμμετοχή της χώρας μας στον χρηματοδοτικό μηχανισμό SAFE στο πλαίσιο του ReARM Europe ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός νωρίτερα με ανάρτησή του», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «αύριο η Ελλάδα πρόκειται να καταθέσει την πρότασή της για ένταξη στον μηχανισμό διεκδικώντας χαμηλότοκα δάνεια ύψους τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνησή μας συνεχίζει να ενισχύει την αποτρεπτική ισχύ και την επιχειρησιακή ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων με σχέδιο, σοβαρότητα και στρατηγική ευθύνη. Αξιοποιούμε στο έπακρο τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά εργαλεία στήριξης, εργαλεία για τη διαμόρφωση των οποίων πρωταγωνιστήσαμε, όπως για την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής για την ενίσχυση της άμυνας η οποία μας διασφαλίζει δημοσιονομικό χώρο που θα αξιοποιηθεί πλήρως για την υλοποίηση του μακροπρόθεσμου προγράμματος αμυντικών εξοπλισμών, τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης».
Συμπλήρωσε ότι «η ένταξή μας στον SAFE ενισχύει έναν ήδη δυναμικό σχεδιασμό στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου προγράμματος αμυντικών εξοπλισμών το οποίο ενώ είχε ήδη διαμορφωθεί στα 28,8 δισ. ευρώ, πλέον αυξάνεται στα 30 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025-2036».
Στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι η χώρα μας, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, δοκιμάζεται και φέτος από ακραία καιρικά φαινόμενα. Η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας, οι υψηλές θερμοκρασίες που διαρκούν για ημέρες και οι ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι με ριπές που ξεπέρασαν ακόμη και τα 8 μποφόρ συνέθεσαν τις προηγούμενες ημέρες ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σκηνικό το οποίο ευνόησε την εκδήλωση και την ταχύτατη εξάπλωση πυρκαγιών». Και πρόσθεσε ότι η χώρα μας τέθηκε σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού μία φορά τον Ιούνιο και δύο μέσα στον Ιούλιο, με την τελευταία να καταγράφεται μόλις προχθές το Σάββατο, 26 Ιουλίου. Είπε ακόμη ότι από την περασμένη Τρίτη μέχρι και σήμερα έχουν ξεσπάσει 236 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκ των οποίων ορισμένες ιδιαίτερα στα Κύθηρα, στη Μεσσηνία, στη Δροσοπηγή Αττικής, στην Εύβοια και στον Φενεό Κορινθίας έλαβαν γρήγοραν επικίνδυνες διαστάσεις, λόγω των δυσμενών αυτών συνθηκών.
Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κλήθηκαν να επιχειρήσουν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες και εξαντλητικές συνθήκες. Παρά την ένταση των φαινομένων, οι πυροσβέστες έδωσαν έναν τεράστιο αγώνα σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, καταφέρνοντας, σε αρκετές περιπτώσεις, να περιορίσουν τα χειρότερα, παρά τις σημαντικές ζημιές. Στο έργο τους συνέδραμαν και οι εθελοντές, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα».
Ανέφερε ακολούθως αναλυτικά τις δυνάμεις που επιχείρησαν σε καθεμία από τις πυρκαγιές αυτές. «Η Ελλάδα απηύθυνε αίτημα για βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, στο οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα η Ιταλία, αποστέλλοντας το βράδυ της χθεσινής ημέρας δύο αεροσκάφη τύπου Canadair. Παράλληλα, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής διερευνά τα αίτια των πυρκαγιών», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι «Παραμένουμε σε συνεχή επιφυλακή λαμβάνοντας υπόψη τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες οι οποίες ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς και ζητάμε από τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών αποφεύγοντας τις ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε εκδήλωση εστίας φωτιάς».
Το επόμενο θέμα στο οποίο πέρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν η λύση στο «θεμελιώδες ζήτημα της νομικής προσωπικότητας της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά στην Ελλάδα» που δίνει νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. «Πρόκειται για μια ιστορική πρωτοβουλία που αποδίδει, για πρώτη φορά μετά από 15 αιώνες, σαφή νομική υπόσταση σε έναν μοναδικό θρησκευτικό και πολιτιστικό θεσμό, με σεβασμό στην αυτονομία και το εκκλησιαστικό της καθεστώς. Αποδεικνύουμε, εμπράκτως, ότι η Ελλάδα αποτελεί κοιτίδα της Ορθοδοξίας» δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη.
«Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο προβλέπει ενίσχυση του κοινωφελούς έργου των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων και ενίσχυση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Τμημάτων Θεολογικών Σχολών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με τη διευκόλυνση φοίτησης σε αυτά αλλοδαπών - αλλογενών φοιτητών. Τέλος, με το παρόν σχέδιο νόμου καταργείται το αναχρονιστικό νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση χώρων λατρείας, που ίσχυε από τη Μεταξική περίοδο» τόνισε.
Ακολούθως ανέφερε ότι νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προβλέπει τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ηλεκτρονικού Συστήματος για την καταγραφή, διαχείριση και πληρωμή παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
«Στα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του Συστήματος συμπεριλαμβάνονται τα εξής: ψηφιακή έκδοση πράξεων βεβαίωσης παράβασης, διασύνδεση με ΑΑΔΕ, Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, ΕΛ.ΑΣ., δυνατότητα υποβολής ενστάσεων μέσω βιντεοκλήσης και πληρωμής ηλεκτρονικά. Επιπλέον, προβλέπεται η εγκατάσταση ενός νέου δικτύου καμερών και συγκεκριμένα 2.000 σε αστικά οδικά δίκτυα, 500 σε λεωφορεία Ο.Σ.Υ. και 388 από την Περιφέρεια Αττικής» τόνισε και πρόσθεσε ότι «τα έσοδα από πρόστιμα θα κατευθύνονται σε δράσεις ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε στη συνέχεια ότι «ρεκόρ 15ετίας καταγράφηκε στις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Ιούνιο, φτάνοντας τα 204,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Επί της ουσίας, προκύπτει πως τα οφέλη από τον τουρισμό και τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της οικονομίας οδήγησαν σε τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, η οποία διοχετεύτηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Αυτή η εξέλιξη δείχνει, με το πλέον ξεκάθαρο τρόπο, τόσο το περιθώριο αποταμίευσης που υπάρχει πια στην Ελλάδα όσο και τη σταθερή εμπιστοσύνη των πολιτών στην εγχώρια οικονομία».
«Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κάλυψη των αναγκών προσωρινής στέγασης των κατοίκων που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 στις εξής περιοχές: Περιφέρεια Θεσσαλίας - για τις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Σποράδων, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας - για τις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας και Εύβοιας και Περιφέρεια Αττικής - για την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής.
Συμπλήρωσε ότι «δίνεται επιπλέον χρόνος για την υποβολή των δικαιολογητικών και σε όσους έχουν χάσει τις αρχικές προθεσμίες, αλλά έχουν ήδη λάβει επίδομα για το πρώτο ή και επόμενα τρίμηνα μέσω των διαδικασιών «επίσπευσης» ή "εμπροσθοβαρούς επιδότησης"».
Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του ανέφερε ότι αύριο, Τρίτη 29 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Βουλή στη συζήτηση για τη λήψη απόφασης επί της πρότασης βουλευτών της ΚΟ ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής «που θα διερευνήσει όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με τη λειτουργία του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε, με γνώμονα την ανάδειξη τυχόν ευθυνών και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του συστήματος πληρωμής των αγροτικών ενισχύσεων, ώστε να αποτελεί έναν αξιόπιστο, αποτελεσματικό και δίκαιο μηχανισμό για όλους τους παραγωγούς της χώρας». Την Πέμπτη 31 Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στην τελετή για την παράδοση 65 χιλιομέτρων του αυτοκινητοδρόμου Πατρών - Πύργου, κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.