
Συνάντηση της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνας Μιχαηλίδου με την Πρέσβη της Αυστρίας Gerda Vogl

Θέματα στεγαστικής πολιτικής και παιδικής προστασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε χθες, Τρίτη, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και
Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, με την Πρέσβη της Αυστρίας στην Ελλάδα, Gerda Vogl. «Η παρουσία της Πρέσβεως της Αυστρίας στο ΥΚΟΙΣΟ είναι μια επίσκεψη γνωριμίας και αμοιβαίας δέσμευσης στην ενδυνάμωση της μακροχρόνιας σχέσης και της γόνιμης συνεργασίας των χωρών μας και στο επίπεδο των εθνικών πολιτικών για τη στέγαση και την παιδική προστασία». Με τα λόγια αυτά η Δόμνα Μιχαηλίδου υποδέχτηκε την Gerda Vogl στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, ο γενικός γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης.
Λίγες ημέρες μετά τη σύσκεψη της Δόμνας Μιχαηλίδου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ενέργεια και τη Στέγαση Dan Jørgensen, που ακολούθησε τη συνάντηση υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η υπουργός συνεχίζει τις συζητήσεις της με Ευρωπαίους αξιωματούχους και επιβεβαιώνει την κυβερνητική προτεραιότητα στο στεγαστικό.
Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής, στη μεταρρύθμιση της κοινωνικής αντιπαροχής, στην επιστροφή του ενός ενοικίου και στην επιδοματική στήριξη των 250 ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με αναπηρία κάθε Νοέμβριο, στο πρόγραμμα Προσβασιμότητα κατ' οίκον, αλλά και στην επιδότηση των 200 ευρώ στο ενοίκιο των δημόσιων λειτουργών που μετατίθενται σε νησιωτικές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
Από την πλευρά της, η Πρέσβης κ. Vogl παρουσίασε το στεγαστικό μοντέλο της Αυστρίας για τη δημόσια κατοικία και επισήμανε το παράδειγμα της δημοτικής διοίκησης της Βιέννης, που είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης κατοικιών στην Αυστρία. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η αγορά ενοικίασης στην αυστριακή πρωτεύουσα να είναι μία από τις πιο προσιτές στην Ευρώπη.
Η υπουργός σχολίασε σχετικά με τη συγκεκριμένη αυστριακή στεγαστική πολιτική: «Η Αυστρία έχει επιδείξει σπουδαίες στεγαστικές μεταρρυθμίσεις. Η συγκεκριμένη πολιτική βρίσκει την εφαρμογή και την υλοποίησή της και στην Ελλάδα μέσα από το πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής που πραγματοποιεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η ευρωπαϊκή στεγαστική κρίση είναι μια απαιτητική υπόθεση εργασίας των κρατών μελών προς επίλυση. Κάθε σχεδιασμός που έχει αποδειχτεί αποτελεσματικός και έχει λειτουργήσει σε μία ευρωπαϊκή χώρα αποτελεί ένα δυνατό εργαλείο για ολόκληρη την Ευρώπη» τόνισε η κ. Μιχαηλίδου.
Στη συνάντηση της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με την Πρέσβη της Αυστρίας Gerda Vogl αναλύθηκαν, επίσης, οι πολιτικές των δύο χωρών σε θέματα παιδικής προστασίας και αποϊδρυματοποίησης παιδιών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσέδωσε στη συζήτηση η συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή των Παιδικών Χωριών SOS Γιώργου Πρωτόπαπα, ο οποίος παρέθεσε πραγματικά στοιχεία από το ευαίσθητο πεδίο και την πολυετή υπηρεσία του.
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας παρουσίασε στην Πρέσβη το πρόγραμμα για την αποϊδρυματοποίηση παιδιών άνω των 15 ετών: «Οι Μονάδες Ημιαυτόνομης Διαβίωσης αποτελούν εναλλακτική μορφή αποϊδρυματοποίησης και αφορούν, αποκλειστικά, παιδιά άνω των 15 ετών, που φιλοξενούνται σε μονάδες παιδικής προστασίας. Θέλουμε τα παιδιά να μάθουν να ζουν αυτόνομα και φροντίζουμε ώστε να αποκτήσουν και να διαχειρίζονται, με ασφάλεια, την ελευθερία τους πλησιάζοντας την ενηλικίωση».
Και συνέχισε: «Το έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω με κάθε ευκαιρία. Η παιδική προστασία δεν έχει σύνορα και εθνικότητα». «Η προτεραιότητά μας στην παιδική προστασία είναι μια επένδυση στη νέα γενιά και σε κάθε επόμενη. Η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για την παιδική προστασία ενισχύει την ευρωπαϊκή οπτική, δυναμώνει την ευρωπαϊκή οδηγία και φέρνει την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος σε έναν καλύτερο κόσμο για όλα τα παιδιά» υπογράμμισε η κ. Μιχαηλίδου και ευχαρίστησε την Πρέσβη της Αυστρίας για την εποικοδομητική συζήτηση σε θεμελιώδη ζητήματα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κοινότητας.