Π. Μαρινάκης: Μια μάνα άκουγε την Κωνσταντοπούλου να κατηγορεί το νεκρό παιδί της για λαθρεμπόριο και το ΠΑΣΟΚ υπέγραφε μαζί της προτάσεις δυσπιστίας

Image
1
Συντάκτης
Newsroom

 

Στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» φιλοξενήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας για μια σειρά από θέματα της επικαιρότητας, σχολιάζοντας και τα όσα ακούγονται για το πόρισμα Καρώνη σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς του στην υπόθεση.

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για τη διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών

Αρχικά, ο Παύλος Μαρινάκης τοποθετήθηκε για όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς. «Το ΠΑΣΟΚ μάλλον ζούσε σε άλλη χώρα τους προηγούμενους μήνες, από εκεί που μας χρωστούσαν, μας ζητάνε και τα ρέστα. Για περίπου τρεις μήνες το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε σε μια άθλια εργαλειοποίηση μιας εθνικής τραγωδίας με βαρύτατες ποινικές προεκτάσεις, είχε βουλευτές που μιλούσαν για χαμένα βαγόνια και κατηγορούσε τον Πρωθυπουργό ως ενορχηστρωτή της συγκάλυψης, αλλά και τον τότε πρόεδρο της Βουλής και νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι έκρυβε δικογραφίες. Όλα αυτά έγιναν στην Ελλάδα και πάνω σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες, που όλοι θέλουμε δικαιοσύνη».

«Ακούω τον κ. Ανδρουλάκη να λέει συνέχεια ότι το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε θεσμικά. Θα κάνω μια ερώτηση που απαντάει για το ποιοι ήταν οι σκοποί του ΠΑΣΟΚ. Επέλεξε ο κ. Ανδρουλάκης μια μέρα πριν το μεγάλο συλλαλητήριο να προαναγγείλει την πρόταση δυσπιστίας. Εκείνη τη μέρα παρουσιαζόταν το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Πήρε ένα κομμάτι του πορίσματος που ζητούσε περισσότερη διερεύνηση και απαιτούσε να πέσει η κυβέρνηση. Γιατί δεν περίμενε το πόρισμα του Πολυτεχνείου που είναι και το επίσημο της Δικαιοσύνης; Γιατί δεν περίμενε να δει όλα τα δεδομένα; Αν τα δεδομένα έλεγαν ότι η κακιά κυβέρνηση έχει συγκαλύψει έναν λαθρέμπορα και έχει μπαζώσει τον χώρο, για να κρύψει κάτι πολύ σοβαρό, ας έκανε δέκα προτάσεις δυσπιστίας. Ήθελαν να φτιάξουν κλίμα και να οργίσουν τον κόσμο», επισήμανε ο κ. Μαρινάκης.

«Η στάση της κυβέρνησης και τότε και τώρα, ήταν η ενδεδειγμένη θεσμική στάση σεβασμού απέναντι σε ανθρώπους που έχουν χάσει τους συγγενείς τους. Όταν μιλάμε για ένα τόσο μεγάλο δράμα, σκύβεις το κεφάλι και περιμένεις τη Δικαιοσύνη. Τι είχε απαντήσει πριν από έναν χρόνο ο Πρωθυπουργός και πριν από λίγους μήνες; Είπε ότι θα απαντήσει Δικαιοσύνη. Είναι λογικό ο κόσμος να θέλει δικαιοσύνη και να ζητά ευθύνες. Πάνω σε αυτά τα υγιή αιτήματα, ήρθαν κάποιοι πολιτικοί και είδαν ευκαιρία για πολιτική εκμετάλλευση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα πορίσματα ΕΟΔΑΣΑΑΜ και Καρώνη για τα Τέμπη

Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε το πόρισμα Καρώνη, σχετικά με την πυρόσφαιρα και την έκρηξη μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, με την πολιτική αντιπαράθεση να ανεβαίνει εκ νέου στα ύψη. «Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ στο επίμαχο κομμάτι για την πύρινη σφαίρα, την έκρηξη και το ενδεχόμενο παράνομο φορτίο, είπε ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Το πόρισμα Καρώνη είναι το επίσημο της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη έχει δύο επίσημα πορίσματα, ένα από τον Ιούνιο του 2023, το οποίο κάποιοι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής το αμφισβήτησαν. Ήρθε ο ειδικός εφέτης ανακριτής και παρήγγειλε δεύτερο πόρισμα, που είναι του Πολυτεχνείου, του Καρώνη. Είναι ένας λαμπρός επιστήμονας και τώρα ξαφνικά τον βρίζουν. Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ πιθανολογεί. Ο Καρώνης δεν μιλά για κάτι άλλο, λέει ότι γίνεται η έκρηξη σε αυτή τη θερμοκρασία και αποκλείει οτιδήποτε άλλο. Είτε είναι του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, είτε του Καρώνη, είτε οποιουδήποτε πραγματικού πραγματογνώμονα, εγώ λέω ότι θα τα κρίνει όλα η Δικαιοσύνη. Είχαμε και πραγματογνώμονες από την Ιταλία, που δεν ξέραμε πού έμεναν. Γιατί ζήτησε ο Ανδρουλάκης να πέσει η κυβέρνηση;», διευκρίνισε ο Παύλος Μαρινάκης.

«Η ύπαρξη του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είναι κατάκτηση γιατί μας λέει τι πρέπει να κάνουμε στα τρένα και για εμάς είναι Ευαγγέλιο. Έχουμε έναν κρατικό μηχανισμό, που σε περίπτωση ενός αεροπορικού ή σιδηροδρομικού δυστυχήματος, θα διαχειριστεί το πεδίο. Αυτό δεν υπήρχε και υπάρχει. Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είχε μια σειρά από διατυπώσεις και συμπεράσματα, ότι δεν είχε δοθεί εντολή για το μπάζωμα. Αυτό δεν το είδε ο κ. Ανδρουλάκης και έκανε πρόταση για προανακριτική για τον κ. Τριαντόπουλο. Ως προς το κομμάτι της πυρόσφαιρας, λίγες εβδομάδες μετά, τα ίδια πανεπιστήμια αμφισβήτησαν ότι έδωσαν την έγκρισή τους γι’ αυτό το κομμάτι», τόνισε στη συνέχεια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκρινε ότι η αντιπολίτευση προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το μεγάλο συλλαλητήριο της 28ης Φεβρουαρίου. «Η αντιπολίτευση πήγε μια μέρα πριν το μεγάλο συλλαλητήριο να εκμεταλλευτεί την οργή και την υγιή αντίδραση της κοινωνίας για δικαιοσύνη και προανήγγειλαν πρόταση δυσπιστίας. Ασχολούμαι με το ΠΑΣΟΚ γιατί τα άλλα κόμματα έχουν δώσει δείγματα γραφής εδώ και 15 χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ μπορούσε να πει ότι δεν θα εκμεταλλευτεί την οργή του κόσμου, αλλά να περιμένει τα πορίσματα και όταν έχει όλα τα δεδομένα και αν η κυβέρνηση συγκάλυπτε έναν λαθρέμπορα, να προχωρήσει. Ας βάλει ο κ. Τσουκαλάς να ακούσει που ο κ. Ανδρουλάκης μιλάει για συγκάλυψη και παράνομο φορτίο. Αυτά ειπώθηκαν και είναι βαριές κατηγορίες. Έστω και με καθυστέρηση, ας έρθει το ΠΑΣΟΚ στον θεσμικό δρόμο. Μια είναι η απάντηση: όλα στη Δικαιοσύνη. Να πάρει πίσω ο Ανδρουλάκης αυτό που είπε ότι δεν εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη. Το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ κράτησαν την Ελλάδα στην Ευρώπη, κάποτε είχε μια υπεύθυνη στάση», επισήμανε ο Παύλος Μαρινάκης.

«Η κ. Κωνσταντοπούλου πήγε και προσέβαλε έναν νεκρό μηχανοδηγό, υπονοώντας ότι είχε σχέση με κάτι πολύ σοβαρό. Δεν μπορούμε να τα προσπεράσουμε αυτά. Κατηγορούσε ένα παιδί που πήγε να κάνει τη δουλειά του και σκοτώθηκε. Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης μίλησε με απαράδεκτο τρόπο σε βάρος μιας δημοσιογράφου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Στοιχείο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς η υποκρισία»

Ο Παύλος Μαρινάκης στη συνέχεια σχολίασε με επικριτικό τρόπο τη στάση των Αριστερών κομμάτων τις τελευταίες δεκαετίες. «Η μεταπολιτευτική Ελλάδα έχει κάτι πολύ προβληματικό, την υποκρισία αυτού του χώρου. Νομίζουν ότι ο ανθρώπινος πόνος ή η ευαισθησία του ανήκει μονοπωλιακά, η δημοκρατική ευαισθησία του ανήκει μονοπωλιακά, όπως και η προάσπιση της Δικαιοσύνης. Με τον τρόπο που πολιτεύονται έχουν δείξει το αντίθετο. Μιλάνε για δικαιοσύνη μια σειρά από καταδικασμένους υπουργούς. Μιλάνε για δημοκρατία και έχουν κάνει διαδικασίες, όπως τις έχουν κάνει. Όλο αυτό έχει μια κοινή ορολογία, τη λέξη υποκρισία», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι ο κόσμος επηρεάστηκε από τη στάση της αντιπολίτευσης. «Μην ξεπλένουμε τους πολιτικούς που έβαλαν μπροστά τους πολίτες και μας κατηγορούσαν για συγκάλυψη λαθρεμπόρων. Ο κόσμος επηρεάστηκε από μια κατάσταση. Όταν πηγαίνει ο κ. Φάμελλος στη Βουλή και συνδέει μέσω ερωτημάτων μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό, με τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου, όταν ο κόσμος ακούει προέδρους επιστημονικών συλλόγων να μιλούν για συγκάλυψη, είναι λογικό να επηρεάζεται. Μιλάμε για τον ανθρώπινο πόνο. Μίλησαν για συγκάλυψη για να δημιουργηθεί περισσότερη οργή στον κόσμο. Μπορεί να είχα απαντήσει πολλές φορές για κάτι και το έκοβαν για να τσαντιστεί ο κόσμος. Δεν θα το ξεχάσουμε αυτό. Να χυθεί άπλετο φως και να αποφασίσει η Δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Από εκεί και πέρα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει δείξει τις προθέσεις της από τη στιγμή που παραπέμφθηκε στο δικαστικό συμβούλιο ο Χρήστος Τριαντόπουλος. «Έχουμε δώσει δείγματα γραφής. Έχει παραπεμφθεί στο δικαστικό συμβούλιο ένας άνθρωπος για τον οποίο δεν υπήρχαν ούτε στοιχεία, ούτε μαρτυρίες, ο κ. Τριαντόπουλος. Δεν θέλουμε να υπάρχει καμία σκιά. Ο κ. Τσουκαλάς λέει ότι παρεμβαίνουμε στη Δικαιοσύνη. Στείλαμε έναν άνθρωπο στο δικαστικό συμβούλιο χωρίς στοιχεία και είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι δεν συμφωνούμε, αλλά το κάναμε για να μην υπάρχουν σκιές. Αν δούμε ότι το κατηγορητήριο βασίζεται σε δεδομένα της Δικαιοσύνης, δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Αν το κατηγορητήριο έχει πολιτικά κίνητρα, δεν θα τα μετατρέψουμε σε απόψεις της Δικαιοσύνης. Η αντιπολίτευση έχει αποδείξει ότι θέλει να μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο. Ας δούμε τα δεδομένα, ας διαβάσουμε την πρόταση, αν έχουμε πραγματικά δεδομένα που βασίζονται στη Δικαιοσύνη, δεν έχουμε λόγο να πούμε όχι. Κάθε άνθρωπος έχει ξεχωριστή αντιμετώπιση στην ποινική Δικαιοσύνη», εξήγησε ο Παύλος Μαρινάκης.

Τα Πανεπιστήμια και η διορία στους πρυτάνεις να ετοιμάσουν σχέδιο ασφαλείας

Ακολούθως, ο Παύλος Μαρινάκης τοποθετήθηκε για τα πανεπιστήμια και τη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με τα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα σε όλη τη χώρα, με πιο πρόσφατα τα επεισόδια στο Πολυτεχνείου «Είναι πολύ απλό, είναι μια από τις μεγαλύτερες πληγές των τελευταίων δεκαετιών η βία στα πανεπιστήμια. Έχουμε μια ευθύνη γιατί φοβηθήκαμε ως πολιτικός χώρος. Η Αριστερά και η Κεντροαριστερά έκλεινε το μάτι σε όλους αυτούς. Εμείς καταργήσαμε το άσυλο ανομίας, έχουμε δεκάδες επεμβάσεις στα πανεπιστήμια και συνελήφθησαν όσοι είχαν παραβατικές συμπεριφορές στη Νομική. Οδηγούνται για κακουργηματικές πράξεις. Στο Πολυτεχνείο συνελήφθη ο άνθρωπος που χαστούκισε μια γυναίκα, ενώ το αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο εκκενώθηκε και παραδόθηκε. Τι άλλο πρέπει να γίνει; Πρέπει να εφαρμοστούν κάποια μέτρα, που θα κοιτάξουμε να κάνουμε μια επικαιροποίηση του νόμου του 2021 για να έχουμε συνέπειες για την εφαρμογή τους. Το κράτος και εν προκειμένω η αστυνομία να ενημερώνεται πιο γρήγορα για παραβατικά περιστατικά», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκρόσωπος.

«Ένας διοικητής νοσοκομείου έχει κάποιες υποχρεώσεις ασφαλείας, που αν δεν τις τηρήσει θα έχει συνέπειες. Δεν είναι εκδικητικό, όλοι στην ίδια σελίδα είμαστε. Ο καθένας εκ της θέσης του έχει κάποιες υποχρεώσεις. Αυτό συμβαίνει και στα πανεπιστήμια. Όπως καταφέραμε να αυξήσουμε τις συλλήψεις στο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, κάναμε 63 εξειδικευμένα γραφεία στην ΕΛΑΣ, panic button, γραμμή βοήθειας, 200-300 συλλήψεις την εβδομάδα και αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα. Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις το βαρύ έγκλημα, πρέπει να κάνεις μια σειρά από δράσεις, αντίστοιχα και στο λίγο ηπιότερο. Ο εγκληματίας θα παραμείνει εγκληματίας, αλλά θα ξέρει ότι θα ζει σε μια χώρα με συνέπειες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.

Η κυβέρνηση έχει δώσει περιθώριο στους πρυτάνεις να θέσουν ένα πλαίσιο ασφαλείας των πανεπιστημίων, ενώ αναμένονται κυρώσεις προς όσους δεν το πράξουν. «Εμείς έχουμε πει κάποια πράγματα, υπάρχει μια υποχρέωση μέχρι τέλη Ιουλίου για τα σχέδια ασφαλείας και μια τελική υποχρέωση μέχρι τέλος του χρόνου. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι πρυτάνεις θα είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους, γιατί είναι προς το συμφέρον τους και του πανεπιστημίου. Η μη εναρμόνιση με το πλαίσιο, συνεπάγεται και κάποιες κυρώσεις. Όλοι μας έχουμε κυρώσεις και κρινόμαστε από τους πολίτες», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Για τη νομοθεσία σχετικά με τις εταιρείες και τους πολιτικούς

Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τις τελευταίες ημέρες είναι η αλλαγή της διάταξης για τη σχέση των πολιτικών με εταιρείες του εξωτερικού. «Δεν επιτρέπουμε offshore, ούτε αλλάζουμε το καθεστώς για τους πολιτικούς, ούτε ανοίγουμε παραθυράκι. Απαγορεύεται η συμμετοχή των πολιτικών σε οποιαδήποτε εταιρεία, αλλά και των συγγενών σε οποιαδήποτε offshore. Ούτε επιτρέπεται να έχεις εταιρεία που συνδέεται με offshore σε φορολογικούς παραδείσους. Μιλάμε για αλλαγή μιας διάταξης, αυτό γίνεται στη Βουλή. Αυτή η τροπολογία ήρθε από την έναρξη της συζήτησης παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης. Τα κόμματα είχαν δυνατότητα να συζητήσουν 9 ώρες επ’ αυτού, αλλά τελικά δεν έκαναν ερώτηση. Λίγο πριν τη λήξη της συζήτησης έβγαλαν μια παραπλανητική ανακοίνωση, μιλώντας για offshore εταιρείες για να μην γίνει διάλογος. Προσαρμόσαμε μια διάταξη ως προς τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.