
Παπαστεργίου για Kids Wallet: Είναι ένας εύκολος τρόπος γονικού ελέγχου - Τέλος στα ψέματα για την ηλικία στα social

Για τον προσωπικό αριθμό, το Kids Wallet αλλά και την αξιολόγηση στο Δημόσιο μίλησε σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Συνδέσεις της ΕΡΤ», ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Με αφορμή τη χθεσινή παρουσίαση του σχεδίου για την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων, ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε ότι «κομμάτι της πολιτικής αυτής είναι και η τεχνολογία. Γιατί η βία δυστυχώς αναπαράγεται μέσα από τα social media».
«Είναι ένα κομμάτι στο οποίο τον Δεκέμβριο ήδη στις 30 Δεκεμβρίου, παρουσιάσαμε την πολιτική μας για το πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά και τους γονείς να περιορίσουν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι λογικό ένα παιδί να χρησιμοποιεί 4 και 5 ώρες το κινητό του βλέποντας παθητικά βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τις βασικές λειτουργίες του Kids Wallet ο Υπουργός σημείωσε: «πρώτον, να είναι ένας εύκολος τρόπος γονικού ελέγχου. Δηλαδή να μπορείς στο κινητό του παιδιού σου να περιορίσεις τη χρήση και τις ώρες που βλέπει κάποιες πλατφόρμες. Εσύ επιλέγεις ποιες. Το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι ότι το Kids Wallet αποτελεί την πρώτη επίσημη ευρωπαϊκή εφαρμογή, η οποία μπορεί να δώσει την πραγματική ηλικία του παιδιού σε μία πλατφόρμα».
«Οι πλατφόρμες σήμερα λένε ότι “δεν θέλουμε να δείχνουμε ακατάλληλο υλικό στα παιδιά μας, όμως δεν ξέρουμε την πραγματική ηλικία ή μας έχουν δηλώσει ότι είναι πάνω από 18”, το οποίο μπορεί πλέον κανονικότατα να δώσει την ηλικία την οποία αντλεί από το μητρώο πολιτών. Αρκεί βέβαια πλέον και η Ευρώπη και οι πλατφόρμες να συνεννοηθούμε για τον τρόπο με τον οποίο θα δίνουμε την πραγματική ηλικία. Το τρίτο πράγμα είναι πλέον μια κανονική εφαρμογή ταυτοποίησης», δήλωσε.
«Σίγουρα πρέπει να μιλήσουμε με τα παιδιά μας. Και το λέω αυτό και από την εμπειρία μου στη δική μου οικογένεια, ότι κανένα παιδί δεν θέλει στην αρχή γιατί θα το κοροϊδεύουν οι φίλοι του. Γιατί όμως το να αφήνουμε τα παιδιά μας ελεύθερα σε έναν κόσμο τον οποίο δεν γνωρίζουν και μιλάμε για παιδιά 10, 11, 12, 13 έως και 15.
Γιατί στην πολιτική μας μέσα αναφέρεται και η έννοια της ψηφιακής ενηλικίωσης. Σε ποια ηλικία τα παιδιά μπορούν πλέον πιο ελεύθερα να κινούνται στο διαδίκτυο; Αυτή η ηλικία ορίζονται τα 15. Τα παιδιά πλέον πάνε στο Λύκειο. Είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Αλλά μέχρι τότε θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι θα πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να περιηγούνται ασφαλώς σε έναν καινούριο, ψηφιακό και μερικές φορές επικίνδυνο κόσμο», πρόσθεσε.
Επιπλέον, ο Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε για την ύπαρξη της ταυτότητας των παιδιών μέσα στο Kids Wallet:
«Θα δείτε λοιπόν ότι πάει να μπει φρένο στην αγορά καπνικών προϊόντων και προϊόντων ατμού και αλκοόλ και σε online περιβάλλον αλλά και σε φυσικό περιβάλλον.
Για αυτά τα προϊόντα δηλαδή, η επίδειξη ταυτότητας πλέον θα μπορεί να γίνεται ψηφιακά. Γιατί κανένα πιτσιρίκι δεν κυκλοφορεί την ταυτότητά του έξω. Άρα πάντα υπήρχε η δικαιολογία δεν έχω ταυτότητα μαζί. Πλέον μπορεί να την έχει ψηφιακά. Ο σκοπός είναι να βάλουμε φρένο σε όλες αυτές τις αγορές», τόνισε.