
Κοντογεώργης: Πλέγμα παρεμβάσεων για την μεσαία τάξη θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τη στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας μίλησε ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.
Ο κ. Κοντογεώργης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στο νέο σύστημα αυτόματης πέδησης στα τρένα που τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία. Τη Δευτέρα, όπως είπε, «θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Κυρανάκη, μετά από συνεργασία και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Χατζηδάκη, το νέο μοντέλο των σιδηροδρόμων, που αφορά και την μεταρρύθμιση του ίδιου του ΟΣΕ και την ενσωμάτωση των συστάσεων του ευρωπαϊκού οργανισμού και του ΕΟΔΑΣΑΑΜ».
Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός «το νέο σύστημα αυτόματης πέδησης αποτελεί μέρος του συνολικού πλέγματος παρεμβάσεων για την ασφάλεια στους σιδηροδρόμους και περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της τηλεδιοίκησης, την ολοκλήρωση της γραμμής που καταστράφηκε λόγω Daniel στη Θεσσαλία και τη μεταρρύθμιση των σιδηροδρόμων. Την Τρίτη, μάλιστα, θα βρεθούμε στη Θεσσαλία όπου θα υπογραφούν από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οι συμβάσεις για τα έργα αποκατάστασης του Daniel».
Κοντογεώργης: Το βάρος της κυβέρνησης πέφτει στη σταθερή αύξηση των εισοδημάτων
Ερωτώμενος στη συνέχεια σχετικά με το πλέγμα παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο Θ. Κοντογεώργης ανέφερε ότι «
το βάρος της κυβέρνησης πέφτει στη σταθερή αύξηση των εισοδημάτων και στον έλεγχο της αγοράς. Οι μηχανισμοί ελέγχου έχουν ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό, ώστε και με την αυξημένη πλέον εμπειρία, να εντοπίζονται έγκαιρα οι παραπλανητικές πρακτικές». Προανήγγειλε μάλιστα αλλαγές στο θεσμό του συνηγόρου του καταναλωτή, ώστε να αισθάνεται πιο προστατευμένος ο καταναλωτής.
Για τα εισοδηματικά κριτήρια των πολιτών που θα λάβουν το επίδομα ενοικίου και τη δυνατότητα να διευρυνθούν ο Θ. Κοντογεώργης ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτοί που θα λάβουν το επίδομα είναι το 80% των ενοικιαστών. «Η πολιτική επιλογή ήταν να πάμε σε πρώτη φάση εκεί που υπάρχουν μεγαλύτερες ανισότητες, στους ανθρώπους που είναι πιο κοντά στο φάσμα της φτώχειας και δεν έχουν περιθώρια να αντιδράσουν στους παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος διαβίωσης». Συμπλήρωσε ότι «εμείς θέλουμε να κάνουμε μόνιμες παρεμβάσεις. Το επίδομα ενοικίου δεν αποτελεί λύση στο στεγαστικό, αλλά διευκόλυνση για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, που υπερκαλύπτει τυχόν φορολογικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν αντ' αυτού».
Για το στεγαστικό ζήτημα συνολικά ο Υφυπουργός ανέφερε ότι είναι ένα ζήτημα που θα μας απασχολεί, και απαιτούνται μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις. «Βλέπουμε ήδη αποτελέσματα με τα προγράμματα Ανακαινίζω και Νοικιάζω, με τις ρυθμίσεις για τον έλεγχο των Airbnb, αλλά και με τα προγράμματα Σπίτι μου Ι και ΙΙ».
Σε ό,τι αφορά το υπερπλεόνασμα των 11,4 δισ. ευρώ και την πρόωρη αποπληρωμή περίπου 8 δισ. για το χρέος και τόκους, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι αντίστοιχα «χώρες που βρέθηκαν στην ίδια θέση, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, επιδιώκουν σημαντικά πλεονάσματα, γιατί για να στηρίξεις την οικονομική ανάπτυξη και τους ευάλωτους, χρειάζεσαι καλά δημοσιονομικά μεγέθη, σε μια συγκυρία, όπου το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον είναι ασταθές». Και συμπλήρωσε ότι «η πρόωρη αποπληρωμή δεν είναι μόνο προς όφελος των επόμενων γενιών, αλλά και των μελλοντικών κυβερνήσεων που θα έχουν περιθώρια, εφόσον έχουν διατηρήσιμη ανάπτυξη, να επιστρέψουν ορθολογικά μεγαλύτερο μέρισμα στην κοινωνία, ώστε κάθε χρόνο να είμαστε σε καλύτερη θέση».
Κοντογεώργης: Πλέγμα παρεμβάσεων που αφορούν και τη μεσαία τάξη θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ
Αναφορικά με τη στήριξη της μεσαίας τάξης, ο Θ. Κοντογεώργης ανέφερε ότι αυτό εντάσσεται στη δεύτερη φάση των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για τη διανομή του υπερπλεονάσματος. «Με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και λαμβάνοντας πάντα υπ' όψιν και τις διεθνείς συνθήκες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα πλέγμα παρεμβάσεων που αφορούν και τη μεσαία τάξη και όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ». Ο Υφυπουργός κατέληξε ότι «η οικονομική πολιτική μας έχει μία συνέχεια και βασίζεται στο τρίπτυχο: βελτίωση εισοδημάτων, φορολογικές απαλλαγές και δημόσιες επενδύσεις».