Μητσοτάκης: Ο κόσμος θυμάται ότι η εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το “η θάλασσα δεν έχει σύνορα” και η συμφωνία των Πρεσπών (video)

Image
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Συντάκτης
Newsroom

 

Με απαντήσεις στις τοποθετήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη ξεκίνησε την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν άκουσα διαφοροποιήσεις για τις εθνικές προτεραιότητες για τον αμυντικό σχεδιασμό, είπε.

«Είναι ακριβές να πει κανείς ότι η Ευρώπη υπήρξε γεωπολιτικά αφελής τα τελευταία χρόνια και το έχω πει και εντός και εκτός συνόρων».

«Το 2017 ο τότε Αμερικανός και νυν Πρόεδρος Τραμπ με τον τρόπο που εκφράζεται είπε μια μεγάλη αλήθεια στην Ευρώπη ότι μετά την πτώση του τείχους η Ευρώπη απεμπόλησε τις ευθύνες της στην Ευρωπαϊκή άμυνα εκχωρώντας την στις ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν έκανε αυτά που της αναλογούσαν με τις χώρες να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες. Αυτή η πραγματικότητα αποκαλύφθηκε σε όλη της την έκταση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επανεκλογή Τραμπ που είπε ότι δεν σκοπεύει να αναλάβει τις οικονομικές δαπάνες. Τότε φάνηκε ότι είχαμε δίκιο όταν μιλούσαμε για την ευρωπαϊκή αυτονομία στην άμυνα».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα: «Η δύναμη της ισχύος είναι καθοριστική και η Ευρώπη δείχνει να το αντιλαμβάνεται. Το ΕΛΚ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και γίνονται βήματα στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν μας ικανοποιούν ως προς την ταχύτητα. Η ρήτρα διαφυγής είναι επιτυχία γιατί δίνει τη δυνατότητα για δημοσιονομική ευελιξία. Δεν είναι όμως απεριόριστη γιατί σε κάθε περίπτωση ο τελικός κριτής είναι οι αγορές και η βιωσιμότητα του χρέους μας. Να θυμίσω ότι 2020 πήραμε δύσκολες αποφάσεις την προώθηση δυο σημαντικών αμυντικών προγραμμάτων. Τα Rafale και τις Belharra. Εκμεταλλευτήκαμε σε ένα βαθμό και την ρήτρα διαφυγής για να κάνουμε επενδύσεις σε δυο μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα. Καλύψαμε ένα μεγάλο επιχειρησιακό κενό αλλά γνωρίζουμε τα όρια της ρήτρας διαφυγής και η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει αυτή η ευελιξία να οδηγήσει σε κατάχρηση που θα διακινδυνεύσει την δημοσιονομική σταθερότητα».

Δείτε τη δευτερολογία του κ. Μητσοτάκη:

Για το πρόγραμμα safe ο πρωθυπουργός είπε: «Γνωρίζετε ότι ήδη ενόψει του προϋπολογισμού 2028 – 2035 γίνεται ήδη μια συζήτηση για το πως θα αποπληρώσουμε τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και αν αυτό δεν αλλάξει και δεν μετατεθούν στο μέλλον το 20% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού θα κατευθυνθούν στις πληρωμές των δανείων αυτών. Πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα αλλά υπάρχει αλλαγή στάσης από πολλές χώρες που για πρώτη φορά συζητούν την έκδοση ευρωπαϊκού χρέους για την άμυνα. Νομίζω ότι ως χώρα θα έχουμε όφελος αν συμβεί κάτι τέτοιο».

«Δυο αμερικανικές εταιρείες λένε κυριαρχικά δικαιώματα νοτίως της Κρήτης ασκεί η Ελλάδα»

Για το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ είπε ότι «η έννοια της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας δηλαδή πως θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους μέλους έχει μεγάλη σημασία και υπάρχει στο άρθρο 42 της ΕΕ. Έχουμε κάθε λόγο να αναδεικνύουμε αυτό το άρθρο ως την κορωνίδα της Ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας».

«Η ευελιξία στο Ταμείο Συνοχής δεν είναι υποχρεωτική», είπε ακόμα «και κάθε κράτος μέλος έχει την δυνατότητα να επανατοποθετήσει κονδύλια όχι μόνο για την άμυνα αλλά και για την στέγαση. Τα λεφτά του ΕΣΠΑ είναι τα ίδια αλλά εξασφαλίσαμε ευελιξία για να κατευθύνουμε τους πόρους σε άλλα έργα όπως ύδατα και ηλεκτρικές διασυνδέσεις».

«Για το νόμο Μανιάτη για έρευνες στο πεδίο των υδρογονανθράκων εγώ πρώτος είπα ότι χαράχθηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το 2014 αλλά με αυτή την κυβέρνηση εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από την Chevron και την Exxon Mobil.

Υπάρχουν σήμερα δυο αμερικανικές εταιρείες που έρχονται και λένε κυριαρχικά δικαιώματα νοτίως της Κρήτης ασκεί η Ελλάδα και γι αυτό συνομιλούμε με την Ελλάδα». «Εγώ απάντησα με τις πράξεις των ανθρώπων και όχι με λασπολογίες και δολοφονίες χαρακτήρα. Αν κ. Φάμελλε δεν θέλετε έρευνες να το αποσαφηνίσετε.

«Αυτό που θυμούνται από την εξωτερική πολιτική Τσίπρα είναι το η θάλασσα δεν εχει σύνορα»

«Θα χρειαστεί» είπε επίσης «να επενδύσουμε για να αναπτυχθεί η αμυντική βιομηχανία». Απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Ρωτάτε πόσα C130 είναι στον αέρα. Το 2019 θυμάστε πόσα πετούσαν; Πετούσε μισό C130 και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που μπορούμε να λέμε ότι θα έχουμε 6 C130 και 6 C 27έως πλήρως επιχειρησιακά έως το τέλος του χρόνου».

Τα περίφημα P3 ένα διαμάντι επιλογή σας κ. Φάμελλε τα οποία επιλέξατε να αναβαθμίσετε πριν γεννηθώ. Υπεγράφη αυτή η σύμβαση το 2015 και το πρώτο P3 πετάει τώρα. Δική σας επιλογή και του υπουργού Άμυνάς σας».

«Αυτά που είπατε μου θύμισαν λίγο ένα πρόσωπο που δεν είναι σήμερα στην αίθουσα δίνει διαλέξεις και φτιάχνει κείμενα στρατηγικής πυξίδας και αν ρωτήσουμε ανθρώπους στον δρόμο και τους ρωτήσουμε τι θυμάστε από την εξωτερική πολιτική της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο που θυμούνται είναι ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Το θυμάται και η χώρα και το δεύτερο είναι την Συμφωνία των Πρεσπών και την αναγνώριση Μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας και δεν θέλουν να επιστρέψουμε εκεί».