Π. Μαρινάκης: Η διατύπωση του Πρωθυπουργού ότι δεν θα σταθεί η ΝΔ εμπόδιο σε πιθανή διαδικασία προανακριτικής ισχύει στο ακέραιο

Image
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ
Συντάκτης
Newsroom

 

Η διατύπωση του πρωθυπουργού ότι δεν θα σταθεί η ΝΔ εμπόδιο σε πιθανή διαδικασία προανακριτικής για τα Τέμπη εάν κατατεθεί τέτοιο αίτημα, ισχύει στο ακέραιο και δεν αφήνει περιθώρια πολλών ερμηνειών, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

   Μιλώντας σήμερα στον Real FM ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι «ο βασικός στόχος της αντιπολίτευσης είναι η εργαλειοποίηση» και προσέθεσε:

   «Όταν κάνεις μια βαρύγδουπη πολιτική ομιλία, ένα πολιτικό μανιφέστο, μπορείς ελεύθερα, χωρίς να πρέπει να το τεκμηριώσεις, να χρησιμοποιείς πομπώδεις φράσεις "μπάζωμα", "συγκάλυψη", οτιδήποτε. Όταν πρέπει να καταθέσεις ένα κείμενο, το οποίο είναι μια πρόταση για Προανακριτική, Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή για την ακρίβεια, τότε πρέπει αυτό το αόριστο, το γενικό, το πομπώδες, να το μετατρέψεις σε κάτι συγκεκριμένο και να πεις σε ποια στοιχεία το βασίζεις. Εγώ δεν ξέρω τι θα πει το ΠΑΣΟΚ, περιμένω καλή τη πίστει να δω τι θα πει το ΠΑΣΟΚ, αλλά πλέον δεν μπορεί η αντιπολίτευση να κρύβεται πίσω από αόριστες κατηγορίες».

   Για το "εάν υπήρξε μπάζωμα" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Είναι δύο διαφορετικές συζητήσεις. Η μία είναι η θεμιτή και η άλλη είναι αυτή που αποκρούουμε μετά βδελυγμίας. Ποια είναι η πρώτη; Η πρώτη συζήτηση είναι να διερευνηθεί εάν στο πεδίο έγιναν χειρισμοί, οι οποίοι δεν έπρεπε να γίνουν. Ποιος το εξετάζει αυτό; Η Δικαιοσύνη. Παίρνουμε από πριν θέση εμείς ότι όλοι οι χειρισμοί ήταν τεχνικά, επιχειρησιακά, με βάση το πρωτόκολλο, σωστοί; Όχι. Γι' αυτό και η υπόθεση αυτή ερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Ποια είναι για μας η δόλια συζήτηση, αυτή δηλαδή που είναι μια συζήτηση που καλλιεργείται από την αντιπολίτευση και εντάσσεται στο απαράδεκτο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αφήγημα της συγκάλυψης; Το δόλιο μπάζωμα. Δηλαδή, ήρθε κάποιος που δεν τον κατονομάζουμε ακριβώς και έβαλε τον «κακό Τριαντόπουλο», β΄, γ΄, δ΄, να κάνει το περιβόητο μπάζωμα και να συγκαλύψει κάποιον που δεν τον κατονομάζουν, λες και ότι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο όφελος. Είναι άλλο πράγμα, λοιπόν, για να μην τα μπλέκουμε».

   Ο κ.Μαρινάκης επισήμανε ότι είναι λάθος να απαντάμε πολιτικά για νομικά ζητήματα και έκανε λόγο για «δικαστές των τηλεπαραθύρων».

   «Δυστυχώς έχει υποστεί μια βάναυση επίθεση αυτή η διαδικασία από δικαστές των τηλεπαραθύρων, κυρίως πολιτικούς και αναλυτές, αλλά οφείλουμε να δίνουμε πολιτικές απαντήσεις. Προσέξτε, λέτε και ρωτάτε πολύ σωστά, ποιος έδωσε την εντολή. Ποιος έδωσε την εντολή να γίνει η "α" ή η "β" πράξη. Εδώ αυτό που λέτε, είναι αυτό το οποίο σας είπα, είναι η πρώτη συζήτηση που ερευνά ο ανακριτής. Το ερευνά αυτό ο ανακριτής και ο εισαγγελέας; Η απάντηση είναι το ερευνά. Παίρνει καταθέσεις; Βεβαίως. Παίρνει όσες καταθέσεις παραπάνω μπορεί και συλλέγει στοιχεία και έγραφα; Βεβαίως και το κάνει. Γίνεται η δέουσα διαδικασία; Σύμφωνα με όλες τις πλευρές ουδείς έχει έρθει και έχει πει ότι η "κακιά Δικαιοσύνη δεν κάνει καλά τη δουλειά της". Κανείς. Άρα ως προς την πρώτη συζήτηση, όλα αυτά τα ερωτήματα και εσείς και εγώ και ο πρωθυπουργός, και πριν και πάνω από όλα οι πολίτες, η κοινωνία και πολύ περισσότερο οι συγγενείς των θυμάτων, αυτές τις απαντήσεις θα τις πάρουν από τη Δικαιοσύνη. Δεν μπορεί εγώ να σας πω αν η "α" ή η "β" ενέργεια έγινε σωστά ή λάθος. Μπορώ να σας πω σίγουρα ότι -και πάμε στη δεύτερη συζήτηση-, ότι ούτε στοιχείο υπάρχει ότι αυτό το πράγμα έγινε με δόλο από τον όποιο κυβερνητικό παράγοντα για να συγκαλύψει. Εδώ είναι που βάζουμε εμείς ένα τείχος και μία κόκκινη γραμμή στην προπαγάνδα της αντιπολίτευσης και την παραπληροφόρηση».

   Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι στα Τέμπη έγινε μία σειρά από επιχειρησιακές ενέργειες από τους ανθρώπους οι οποίοι ήταν στο πεδίο και το πώς οργανώθηκαν αυτές οι ενέργειες και το αν αυτές οι ενέργειες έγιναν γιατί έπρεπε να γίνουν, έχει περιγραφεί από ανθρώπους του πεδίου.

   «Υπήρχε μία ανάγκη να σηκωθούν τα βαγόνια, να υπάρχει στέρεο έδαφος και κάποιες εργασίες, οι οποίες αν δεν γίνονταν… θυμάστε ποιες ήταν οι πρώτες κατηγορίες εκείνων των ημερών; Οι πρώτες κατηγορίες εκείνων των ημερών είναι ότι κρύβουμε νεκρούς. Το θυμάστε αυτό; Το θυμάστε πάρα πολύ καλά γιατί έχετε πολύ μεγάλη εμπειρία και έχετε καλύψει και εσείς και οι συνάδελφοι σας το ρεπορτάζ» είπε.

   Συμπλήρωσε λέγοντας ότι ο άρχων αυτής της διαδικασίας είναι ο ανακριτής, ο ειδικός εφέτης ανακριτής και κατ' επέκταση και οι εισαγγελικές Αρχές του Εφετείου Λάρισας.

   Αναφερόμενος στο υλικό που μετέφερε η αμαξοστοιχία έκανε τρεις επισημάνσεις:

   «Επισήμανση πρώτη. Για πρώτη φορά στην προ εβδομάδος συνέντευξή του είπε ο πρωθυπουργός ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τι είχε η εμπορική αμαξοστοιχία; Απάντηση, όχι. Άρα ο ισχυρισμός ότι ήρθε δύο χρόνια μετά, υπό τον "φόβο των αποκαλύψεων" ή βλέποντας την πραγματικά πολυπληθέστατη συγκέντρωση των πολιτών και ήρθε και έκανε "μεταστροφή 180 μοιρών" ο πρωθυπουργός, δεν ευσταθεί, γιατί ένα χρόνο πριν ο πρωθυπουργός είχε πει επί λέξει, σε ερώτηση του συναδέλφου σας του κ. Παπαδάκη, ότι "δεν το γνωρίζω, δεν μπορώ να το γνωρίζω και αυτό θα το αποφασίσει η Δικαιοσύνη"» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνέχισε:

   «Δεύτερο σημείο, γιατί το είπε τότε. Το είπε τότε, γιατί αυτή ήταν η επίσημη ενημέρωση που είχε και ο ίδιος και η Βουλή των Ελλήνων, τόσο από την Πυροσβεστική, όσο και από την Hellenic train. Εάν ο πρωθυπουργός (αυτό συνδέεται με το τρίτο σημείο) είχε κάποιο δόλο συγκάλυψης -και πάω στο τρίτο σημείο-, δεν θα ήταν ο πρωθυπουργός επί των ημερών του οποίου συστήθηκε, 2023 Ιανουάριο, πριν το δυστύχημα των Τεμπών, ο Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Δυστυχημάτων και στελεχώθηκε επί των ημερών του, ο οποίος (σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα οποία δεν έχουμε λόγο να διαψεύσουμε και έτσι και αλλιώς και της Real News και στη συνέχεια και άλλων εφημερίδων), φαίνεται ότι βγάζει το πόρισμα, που μέρος του οποίου έχει αυτήν την παραδοχή. Εδώ λοιπόν και θέλω λίγο να σταθούμε, αν μου επιτρέπετε 30 δευτερόλεπτα, δύο πάρα πολύ κρίσιμα δεδομένα για την πολιτική συζήτηση. Γιατί προφανώς ως προς την νομική της διάσταση όλα αυτά θα τα αξιολογήσει η Δικαιοσύνη. Δεδομένο πρώτο. Καταρρίπτεται πανηγυρικά το οποιοδήποτε αφήγημα συγκάλυψης. Δεν μπορεί να ισχυρίζεσαι ταυτόχρονα ότι θέλει αυτός ο πρωθυπουργός ή αυτή η κυβέρνηση να συγκαλύψει και να στελεχώνει και να συστήνει έναν Οργανισμό ανεξάρτητης διερεύνησης με εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη, που να βγάζει όπως φαίνεται ένα τέτοιο πόρισμα. Δεδομένο δεύτερο που αναδεικνύεται. Η απόλυτη υποκρισία της αντιπολίτευσης και πολύ περισσότερο του ΠΑΣΟΚ, που τη μια στιγμή επικαλείται τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ και το πόρισμά του, την άλλη στιγμή μιλάει για συγκάλυψη, το οποίο δεν κολλάει το ένα με το άλλο και ω του θαύματος, ενώ λέει γιατί "αργήσατε να συστήσετε και να στελεχώσετε τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ", είχε ψηφίσει "παρών" στη σύσταση και κατά στη στελέχωση».