Μητσοτάκης για Σαντορίνη: “Είμαστε σήμερα λίγο πιο αισιόδοξοι, η Πολιτεία εμπιστεύεται τους επιστήμονες” (video)

Image
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Συντάκτης
Newsroom

 

Για τον μεγάλο κατολισθητικό κίνδυνο στη Σαντορίνη μίλησε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, στη σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο τα τελευταία σεισμικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.

Τους επιστήμονες ευχαρίστησε για την ουσιαστική παρουσίαση που έκαναν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχουμε τη δυνατότητα να εξηγήσουμε το φαινόμενο με απλά λόγια. Έχουμε μια ενεργή επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με σεισμούς και ηφαίστεια. Η περιοχή της Σαντορίνης είναι ένα μοναδική γεωλογικό εργαστήριο. Οι παρουσιάσεις που είδατε είναι αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειάς εδώ και δεκαετίες. Η πολιτεία οφείλει να ακούει και να εμπιστεύεται τους επιστήμονες. Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με απόλυτα δεδομένα. Αυτό που έχουμε να διαχειριστούμε είναι τα εξής φαινόμενα. Τη σταθερή δραστηριότητα στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο την οποία παρατηρούν εδώ και πολλά χρόνια και το πιο ανησυχητικό τεκτονικό φαινόμενο τη δραστηριότητα στο ρήγμα της Ανύδρου. Κανείς δεν μπορεί να κάνει καμία απολύτως πρόβλεψη και κρατώ την τοποθέτηση του κ. καθηγητή ότι σήμερα είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι. Απόλυτη υπακοή στις κατευθύνσεις της πολιτείας. Είναι σαφές ότι έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός.

Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο και έτσι θα πορευτούμε τις επόμενες ημέρες.

Εδώ και χρόνια προσπαθούμε να εγκαθιδρύσουμε μια κουλτούρα πολιτικής προστασίας που περνά μέσα από την ενημέρωση των πολιτών και την πρόληψη. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε τον περασμένο Απρίλιο μια μεγάλη άσκηση προετοιμασίας για το πως θα ανταποκρινόταν ο κρατικός μηχανισμός. Την ενημέρωση της κοινής γνώμης για το αν υπάρξει ένα παλιρροϊκό κύμα ή ένα τσουνάμι. Η επιστήμη πρέπει να μας βοηθήσει σύνθετα δεδομένα να τα κάνουμε απλέ ιδέες για να αντιμετωπίζει η κοινωνία τέτοιες κρίσεις. Κλείνω με την παρότρυνση που έχουν ακούσει οι νησιώτες μας να είναι ψύχραιμοι και να συνεργάζονται με τις αρχές», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο κ. Λέκκας ανέφερε για τη Σαντορίνη ότι «είναι επόμενο οι κίνδυνοι κατολισθήσεων σε όλο το μήκος της καλντέρας να είναι υψηλός. Χαρτογραφήσαμε τα δεδομένα κι επιλέξαμε πέντε περιοχές για εφαρμογή μέτρων: Τον Παλαιό Λιμένα Φηρών, το Λιμάνι Αθηνιού και το οδικό δίκτυο του Όρμου, η Οία και συγκεκριμένα οι περιοχές Αμμούδι και Αρμένη και η Θηρασιά (οικισμός Κόρφου και ανάντι περιοχή, Μονοπάτι)».

«Ο Αθηνιός είναι μια περιοχή υψηλής διακινδύνευσης, καθώς εκεί συγκεντρώνονται κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι» είπε ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας πως γίνονται έργα για να μειωθούν οι κίνδυνοι που εγκυμονούν.

Παράλληλα, ανέφερε πως κίνδυνος κατολισθήσεων υπάρχει και στην περιοχή της Αρμένης.