Στη Σαουδική Αραβία ο Κ. Μητσοτάκης για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών

Image
σαουδικη
Συντάκτης
Newsroom

 

Tην περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας - σε μια συγκυρία αναδιαμόρφωσης του γεωπολιτικού τοπίου στη Μέση Ανατολή και διεθνών αναταράξεων- και τον ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας, εμπορικής, επενδυτικής, ενεργειακής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη σηματοδοτεί η επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αλούλα της Σαουδικής Αραβίας και η συνάντησή του με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman. Oι δύο ηγέτες θα συμπροεδρεύσουν της πρώτης συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών και θα συνυπογράψουν την υλοποίησή του μέσα από μια σειρά κοινών πρωτοβουλιών.

Να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας της Ελλάδας με χώρα της Μέσης Ανατολής, ενώ πρόκειται για μια διαρκή δομή διμερούς συνεργασίας με Επιτροπές ανά τομείς συνεργασίας, των οποίων θα προεδρεύουν οι αρμόδιοι Υπουργοί.

Η Σαουδική Αραβία αποτελεί σταθερό και σημαντικό εταίρο με σημαίνοντα ρόλο στον Κόλπο και στην ευρύτερη περιοχή. Από την πλευρά του το Ριάντ βλέπει την Αθήνα ως μια σταθερή και αξιόπιστη ευρωπαϊκή δημοκρατία και ως πύλη για την Ε.Ε. και τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από έξι Υπουργούς (Εξωτερικών, 'Αμυνας, Ανάπτυξης, Ενέργειας, Τουρισμού, Πολιτισμού) δύο Υφυπουργούς (υφυπεξ Αλ.Παπαδοπούλου και Κ.Φραγκογιάννης) και τον αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Η συνεδρίασή του ΑΣΣΣ αναμένεται να σηματοδοτήσει ακόμη περισσότερες συνέργειες στο πολιτικό επίπεδο, στην άμυνα, τις επενδύσεις, την ενέργεια, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό ενώ είναι η τρίτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία (είχε επισκεφθεί το Ριάντ το 2020 και το 2021).

Ο Πρίγκιπας Διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2022 και ήταν η πρώτη του στην Ευρώπη μετά την πανδημία.

Σε εκείνη την επίσκεψή του στην Αθήνα είχε υπογραφεί η σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, η οποία εδραίωσε τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών και τη συστηματική και θεσμοθετημένη συνεργασία σε σειρά τομέων, ενώ ιδιαίτερα στενή είναι η αμυντική τους συνεργασία.