Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει τη συζήτηση για "προοδευτική υποψηφιότητα" Προέδρου Δημοκρατίας

Image
ΣΥΡΙΖΑ
Συντάκτης
Newsroom

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει έτοιμος να στηρίξει μια «προοδευτική υποψηφιότητα» για ΠτΔ που θα συμβολίζει την ενότητα και θα διασφαλίζει συγκεκριμένες Συνταγματικές επιταγές.

Μερικές ημέρες πριν τις επίσημες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με το πρόσωπο του νέου ΠτΔ που αναμένεται να προταθεί  στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία εντός του Κοινοβουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέλεξε να τοποθετηθεί για το θέμα, επαναφέροντας την συζήτηση για την ανάγκη ύπαρξης προοδευτικής υποψηφιότητας.

«Ο νέος ΠτΔ πρέπει να είναι ένα πρόσωπο από τον προοδευτικό χώρο»
Μετά το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση πως ο νέος ΠτΔ πρέπει να είναι ένα πρόσωπο από τον λεγόμενο προοδευτικό χώρο. Μάλιστα αυτό ειπώθηκε  από τα πιο επίσημα χείλη του κόμματος, καθώς ο Γιώργος Καραμέρος εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης προοδευτικής υποψηφιότητας που θα συμβολίζει, όπως είπε χαρακτηριστικά, όλα όσα έρχονται το 2025.

Μάλιστα για να υποστηρίξει το επιχείρημά του σταχυολόγησε μια σειρά από πολιτικές προτεραιότητες τις οποίες θα πρέπει να συμβολίζει και να εγγυάται  ο νέος Πρόεδρος. Ειδικότερα όπως σημείωσε  ο εκπρόσωπος του κόμματος, το προσεχές διάστημα θα «έχουμε, μην ξεχνάμε, τη συνταγματική αναθεώρηση, την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, την κατοχύρωση της δημόσιας παιδείας, την κατοχύρωση μιας σειράς δικαιωμάτων των πολιτών βάσει του Συντάγματος, που δεν θα ανοίγουν την πόρτα έτι περαιτέρω, όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία αυτά τα έξι χρόνια, σε μια ιδιωτικοποίηση της ζωής μας με αρνητικό τρόπο. Αυτό είναι το θέμα το πολιτικό, όχι να κάνουμε ονοματολογία».

Ακόμη πρόσθεσε πως «ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Πρόεδρου Δημοκρατίας... πρέπει να μη μένει σιωπηρός και σιωπηρή απέναντι στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Να μη μένει σιωπηρός και σιωπηρή στην καταπάτηση του κράτους δικαίου, που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και να μη μένει σιωπηρός και σιωπηρή σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τα εθνικά θέματα και την εξωτερική μας πολιτική».

Είχε προηγηθεί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Κώστας Τσουκαλάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην παράδοση που εγκαινιάστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου με τον Κωστή Στεφανόπουλο και «υπαγορεύει όταν κυβερνά μια παράταξη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από τον αντίπαλο πολιτικά χώρο» ώστε, όπως τόνισε, να επιτυγχάνεται η «πολιτική εξισορρόπηση».

Όπως υποστήριξε: «Επειδή η παράδοση αυτή έχει θετικό αποτύπωμα, εμείς ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θεωρούμε ότι το πρόσωπο που θα προτείνει ο Πρωθυπουργός πρέπει να προέρχεται από την Κεντροαριστερά», προσθέτοντας όμως  πως «μπορεί να βρεθούν και πρόσωπα που δεν ανήκουν σε παρατάξεις αλλά έχουν το φορτίο που χρειάζεται».

Ακόμα ξεκαθάρισε πως «δεν θα μπούμε σε παιχνίδια αρνούμενοι μια πρόταση που φέρνει η Νέα Δημοκρατία, ακόμη και αν αυτή είναι καλή. Αν όμως η κυβέρνηση φέρει μια πρόταση στενά κομματική και πάει να κάνει τα δικά της θεσμικά αδιέξοδα, προφανώς θα είμαστε απέναντι» κατέληξε με νόημα και ο εκπρόσωπος της Χαριλάου Τρικούπη.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως από την Κουμουνδούρου έχουν επισημάνει αρκετές φορές πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο θέμα της προεδρικής εκλογής θα κινηθεί θεσμικά. Συνεπώς, κομματικές πηγές τονίζουν πως και την επόμενη περίοδο, το πρώην κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κινηθεί μέσα από πρωτοβουλίες που θα στοχεύσουν στη δημοκρατική σύνθεση, καθώς και στη συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων για ένα πρόσωπο με προοδευτικά χαρακτηριστικά, που θα υπηρετεί τον θεσμό και όχι κομματικές σκοπιμότητες.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του νεοεκλεγέντα προέδρου, για δύο πολύ σοβαρά ζητήματα (της Προεδρίας της Δημοκρατίας και του ελληνοτουρκικού διαλόγου) έχει ανοίξει μια συζήτηση από τη Νέα Δημοκρατία, κοιτώντας στο εσωτερικό του κόμματός της. Στηλιτεύοντας τη στάση αυτή, σχολίαζαν με νόημα πως σε αντιδιαστολή ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα αποφασίσει τη στάση του, συλλογικά, εγκαίρως και υπεύθυνα, ώστε να μη φθείρει ούτε πρόσωπα ούτε τον θεσμό.

Από την Κουμουνδούρου δηλώνουν συνέχεια με νόημα πως θέλουν ο Πρόεδρος ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υπηρετεί και να αντανακλά αυτά που ζητάει το Σύνταγμά, ενώ θα πρέπει να συνδυαστεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με τη θωράκιση του Συντάγματος και της Δημοκρατίας, καθώς την τελευταία περίοδο είχαμε σοβαρότατα προβλήματα παραβίασης του Συντάγματος, όπως τονίζουν με νόημα.