Βουλή: Κυρώθηκε από την Επιτροπή το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού και του αιγυπτιακού Υπ. Υγείας

Image
βουλη
Συντάκτης
Newsroom

 

«Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Υγείας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Υγείας και Πληθυσμού της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για τη συνεργασία στον τομέα της υγείας και της φαρμακευτικής περίθαλψης».

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, ψήφισε κατά, «παρών» δήλωσαν η Νέα Αριστερά και οι Σπαρτιάτες, ενώ η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.


Στεφανάδης: Ανταλλαγή εμπειριών στους τομείς της υγείας,
Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Χριστόδουλος Στεφανάδης, έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό σχέδιο νόμου, που στόχο έχει την εδραίωση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, αφενός, την ανταλλαγή εμπειριών στους τομείς της υγείας, της φαρμακευτικής και επιστημονικής έρευνας, αφετέρου. Όπως τόνισε, όλα αυτά στόχο έχουν την καλυτέρευση των υπηρεσιών υγείας και των υποδομών περίθαλψης σε ιατρικό και φαρμακευτικό επίπεδο για τους συμπολίτες μας, ενώ ενθαρρύνεται και η ανταλλαγή γνώσεων, η αγαστή συνεργασία και δημιουργείται ένας ακόμα δίαυλος επικοινωνίας με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων και των δύο συμβαλλόμενων χωρών σε αυτόν τον πολύ θεμελιώδη τομέα. Ακόμη ενθαρρύνονται οι διεθνείς σχέσεις της Ελλάδος και ισχυροποιείται η μακρά ιστορία μας, σχέσεων, με την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου και γενικότερα της περιοχής η οποία βρίσκεται αυτή την εποχή σε μια αστάθεια.

Οι παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης
Ο εισηγητής της μειοψηφίας, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι το υπό κύρωση μνημόνιο, μπορεί με την ορθή εφαρμογή του να κάνει πράξη το σκοπό του που είναι η συνεργασία και η ανταλλαγή εμπειρίας στον τομέα της υγείας και του φαρμάκου, καθώς και η εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών με τη μεγαλύτερη ιστορία στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και παγκόσμια, ωστόσο προέβη σε παρατηρήσεις οι οποίες - όπως είπε - θα συμβάλλουν στο πνεύμα και στην ουσία του.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Ιω. Τσιμάρης, επισήμανε ότι με βάση τις διαχρονικές ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών, το «Μνημόνιο Κατανόησης» μπορεί να καταστεί ιδιαιτέρως εποικοδομητική και ωφέλιμη για τα δύο Μέρη. «Συγκρίνοντας τις προκλήσεις των δύο χωρών σε επίπεδο του ευρύτερου τομέα της υγείας διαπιστώνει κανείς ότι το μνημόνιο κατανόησης έχει αλληλένδετα αξιοποιήσιμα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ευχόμαστε οι επιμέρους δράσεις του μνημονίου να αποβούν κερδοφόρες για τους πολίτες και τις κοινωνίες των δύο χωρών», τόνισε.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, υπογράμμισε ότι από αυτή τη Συμφωνία, οι δύο λαοί δεν έχουν να ωφεληθούν σε τίποτα, πολύ δε, περισσότερο που οι πρακτικές και οι πολιτικές υπέρ του κεφαλαίου και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, έχουν επιδεινώσει το επίπεδο υγείας παροχής υπηρεσιών του λαού μας.

Από την Ελληνική Λύση, η Μαρία Αθανασίου, ανέφερε ότι η εν λόγω Σύμβαση στοχεύει στην ενίσχυση των σχέσεων φιλίας μεταξύ δύο χωρών και στην ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας στον τομέα της υγείας και της φαρμακευτικής περίθαλψης, ως εκ τούτου «δεν μπορούμε να είμαστε αρνητικοί σε αυτή την συνεργασία», ωστόσο προσέθεσε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι διαφορές, τόσο των μεγεθών όσο και των συνθηκών διαβίωσης. Εξέφρασε δε την ένσταση ότι δίνεται η δυνατότητα για τη σύναψη νέων λεπτομερειακών συμφωνιών, οι οποίες δεν θα περνούν από την αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και προχώρησε σε επιμέρους επισημάνσεις σε άρθρα του νομοσχεδίου.

Η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Θεανώ Φωτίου, σημείωσε ότι το κόμμα της χαιρετίζει τις διεθνείς συνεργασίες, οι οποίες, κινούνται εντός των νομικών πλαισίων των κρατών και των διεθνών υποχρεώσεων -και εν προκειμένω για τη χώρα μας, είναι υποχρεώσεις που απορρέουν από την ένταξή μας στην ΕΕ- εξέφρασε ωστόσο επιφύλαξη αναφορικώς με την ανταλλαγή υλικών και την ειδίκευση ιατρών και επαγγελματιών υγείας σε διάφορες ιατρικές νοσηλευτικές και παραϊατρικές ειδικότητες.

Από τη «Νίκη», ο Νικόλαος Παπαδόπουλος, είπε μεν ότι το Μνημόνιο θα βελτιώσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις, ωστόσο επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας, εκ μέρους της Πλεύσης Ελευθερίας, έθεσε το ερώτημα κατά πόσο συμβάλλει στα εθνικά μας συμφέροντα η συνεργασία με την Αίγυπτο σε ένα επίπεδο χαμηλής πολιτικής για να απαντήσει ότι από την μία με την Αίγυπτο υπάρχουν στενές γεωπολιτικές σχέσεις και μακροχρόνια πατροπαράδοτη φιλία και συνεργασία, από την άλλη, το στρατιωτικό καθεστώς της Αιγύπτου έχει επιβάλει σκληρή καταστολή κατά των ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών», Πέτρος Δημητριάδης, είπε ότι πέρα από την ενίσχυση των φιλικών σχέσεων, θα πρέπει να βλέπουμε αν τα Μνημόνια συνεργασίας με άλλες χώρες θα συμβάλουν και στην επίλυση των δικών μας προβλημάτων και υποστήριξε ότι υπάρχουν κενά στην παρούσα Σύμβαση.

Παίρνοντας τον λόγο για την τοποθέτησή του, ο Υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, επισήμανε ότι δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς ειδικός στις δημόσιες και διεθνείς σχέσεις για να αντιλαμβάνεται τη σημασία που έχει η συναντίληψη που έχουμε με την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Δεδομένου ότι το επισήμαναν και πολλοί από τους εκπροσώπους των κομμάτων, ο αρμόδιος Υφυπουργός τόνισε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο έχει βαρύνουσα εθνική σημασία για τη χώρα μας, ωστόσο αναρωτήθηκε για ποιον λόγο, όταν υπάρχει η δυνατότητα μιας καλής συνύπαρξης, να μην το αποκτήσει κανείς; Σχετικώς με τις παρατηρήσεις σε επιμέρους νομικά ζητήματα εξήγησε ότι υπάρχει ετερόπιστο διεθνές δίκαιο συγκεκριμένο για τη λύση των διαφωνιών και για την καταγγελία οποιονδήποτε συμβάσεων. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάει κανείς στα δικαστήρια για μια σύμβαση η οποία προβλέπει μόνο συνεργασία και μέσω της οποίας δεν προβλέπεται εξυπηρέτηση συμφερόντων» είπε και προσέθεσε ότι, μέσω αυτών των συμφωνιών, δεν προβλέπεται εξυπηρέτηση συμφερόντων και ως εκ τούτου, δεν μπορεί εξ ορισμού να υπάρξει διαφωνία επί συγκεκριμένων ζητημάτων. «Αν κάποιος θέλει να λύσει αυτή τη σύμβαση, υπάρχει η διεθνής διαδικασία λύσεως τέτοιων συμβάσεων» εξήγησε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ