Βουλή: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ

Image
βουλη
Συντάκτης
Newsroom

  

Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων άρχισε η συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την «Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π., τροποποιήσεις στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. και στον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων, ρυθμίσεις για το σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης» στην Ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια μετά την κατά πλειοψηφία ψήφισή του στην αρμόδια Επιτροπή. Ειδικότερα, «υπέρ» του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. Το καταψήφισαν ΚΚΕ και Νέα Αριστερά, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και «Σπαρτιάτες» επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν σήμερα στην Ολομέλεια.

Στο σχέδιο νόμου, παράλληλα, έχουν κατατεθεί μέχρι την έναρξη της συζήτησης δύο Υπουργικές τροπολογίες και πέντε βουλευτικές.

Ειδικότερα, η πρώτη υπουργική τροπολογία αφορά τη συνέχιση απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία που απασχολούνταν σε λυθείσες δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις στους οικείους δήμους, τροποποίηση του άρθρου 11 του ΠΔ 410/1988 για την πράξη πρόσληψης προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου, την προσθήκη εδαφίων σχετικά με την αμοιβαία μετάταξη υπηρετούντων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» καθώς και διάταξη για την κατάργηση θέσεων διοικητή και αναπληρωτή διοικητή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.

Η δεύτερη υπουργική τροπολογία έχει διατάξεις για τη λειτουργία της ψηφιακής εφαρμογής «Safe Youth», τροποποιήσεις για τις μετεγγραφές φοιτητών βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων και αδελφών προπτυχιακών φοιτητών/φοιτητριών, σχετικά με τον καθορισμό προϋποθέσεων για τη διενέργεια πράξεων με χρήση τεχνολογικών μέσων, την παράταση συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου προσωπικού Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Οι βουλευτικές τροπολογίες που έχουν κατατεθεί είναι: Από τον βουλευτή της ΝΔ Μάρκο Καφούρο για την ίδρυση ηφαιστειολογικού παρατηρητηρίου στον Δήμο Θήρας. Από το σύνολο των βουλευτών της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης σε κόμματα σε «περίπτωση καταδίκης σε οποιανδήποτε βαθμό ή άσκησης δίωξης και επιβολής κράτησης κατά το άρθρο 282 του ΚΠΔ, κατά του αρχηγού κόμματος ή του προέδρου ΚΟ ή εκείνου που ασκεί την πραγματική διεύθυνση κόμματος ή κατά των περισσοτέρων του 1/5 των βουλευτών ή του 1/5 των ευρωβουλευτών ή του 1/5 των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, σύμφωνα με το καταστατικό τους, για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του ΠΚ, μετά από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία του όλου του αριθμού των βουλευτών». Η ΚΟ του ΚΚΕ έχει καταθέσει τροπολογία για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Η ΚΟ της Νέας Αριστεράς υπογράφει τροπολογία για την απαλλαγή των προαιρετικών φιλοδωρημάτων σε εργαζόμενους από φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές.

Συνολικά, έχουν εγγραφεί 55 βουλευτές από όλα τα κόμματα για να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου και των τροπολογιών, ενώ αναμένονται και τοποθετήσεις προέδρων Κοινοβουλευτικών Ομάδων.