Μητσοτάκης από την MED9: Η Ελλάδα θα είναι αρωγός στις προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό

Image
μητσ
Συντάκτης
Newsroom

 

Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και στο Κυπριακό αναφέρθηκε στη διάρκεια των δηλώσεών του, στη συνέντευξη Τύπου της MED9, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δυστυχώς η κρίση κλιμακώνεται στην Μέση Ανατολή» τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του από την Πάφο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν, αλλά καλεί σε συγκράτηση ώστε ο νότιος Λίβανος να μην μετατραπεί σε νέα Γάζα, θα είναι μια νέα τραγωδία που η ευρύτερη περιοχή δεν την αντέχει.  Θέλω να προσθέσω την δική μου φωνή στην έκκληση για κατάπαυση του πυρός τόσο στον Λίβανο όσο και στην Γάζα» υπογράμμισε αναφερόμενος στις ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο Κυπριακό. Επίσης, καλωσόρισε την άτυπη τριμερή συνάντηση εκφράζοντας την προσδοκία να φέρει η συνάντηση την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με βάση και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Η Ελλάδα θα είναι αρωγός στις προσπάθειες της Κύπρου να υπάρξει λύση μετά από 50 χρόνια» τόνισε. 

«Θέλω να επαναλάβω την πίστη μου ότι αυτό το σχήμα των μεσογειακών χωρών έχει πολλά ακόμα να δώσει» είπε ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρόντες, πέραν του οικοδεσπότη Νίκου Χριστοδουλίδη και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο, ο Κροάτης Αντρέι Πλένκοβιτς, ο Μαλτέζος Ρόμπερτ Αμπέλα και ο Σλοβένος Ρόμπερτ Γκολόμπ.

Μακρόν: Απαράδεκτο ότι ειρηνευτικές δυνάμεις έγιναν στόχος πυρών από τον ισραηλινό στρατό στον Λίβανο.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτο» ότι ειρηνευτικές δυνάμεις έγιναν στόχος πυρών από τον ισραηλινό στρατό στον Λίβανο.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι είναι «εντελώς απαράδεκτο να βλέπει κανείς στρατεύματα της UNIFIL να στοχοποιούνται εσκεμμένα από τις ισραηλινές δυνάμεις», μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκλήθηκε από τα πυρά του ισραηλινού στρατού εναντίον ειρηνευτικών δυνάμεων στον Λίβανο.