Λίνα Μενδώνη: Το Υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί στον Έβρο έργα, περίπου, 40 εκατ. ευρώ

Image
ΜΕΝΔΩΝΗ
Συντάκτης
Newsroom

 

"Το ΥΠΠΟ υλοποιεί στον Έβρο έργα περίπου 40 εκατ. ευρώ σε εξαιρετικά στενή και άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στόχος του ΥΠΠΟ είναι να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να συμβάλλουμε στην ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού, καθώς η Περιφερειακή Ενότητα του Έβρου είναι ιδανική για να αναπτυχθεί ένα τέτοιο είδος τουρισμού, ώστε να οδηγήσει εν τέλει σε ένα είδος πολιτιστικής επιχειρηματικότητας, στενά συνδεδεμένης με τον μοναδικό πολιτιστικό πλούτο της περιοχής", δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στην εκδήλωση της παρουσίασης του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση του Έβρου, στην Ορεστιάδα, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως πληροφορεί σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στις δύο πολιτικές που εφαρμόζει το ΥΠΠΟ στην περιοχή. Η πρώτη αφορά, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια, στην υλοποίηση στρατηγικών σχεδίων πολιτισμικής ανάπτυξης για τις πρωτεύουσες και κάποιες επιμέρους περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. 

"Στην περίπτωση του Έβρου", σημείωσε η υπουργός, "αυτό γίνεται για την Αλεξανδρούπολη και το Σουφλί. Στην πραγματικότητα, θέλουμε να δημιουργήσουμε για τις περιοχές αυτές, νέες εργαλειοθήκες, αξιοποιήσιμες από όλους τους φορείς χάραξης και υλοποίησης πολιτιστικής πολιτικής και σε τοπικό επίπεδο. Ο στόχος μας είναι να οργανώσουμε καλύτερα τη διαχείριση των τοπικών πολιτιστικών πόρων και προϊόντων. Τα σχέδια αυτά θα είναι έτοιμα το πρώτο τρίμηνο του 2025. Θα τα παρουσιάσουμε στις τοπικές κοινωνίες και στη συνέχεια θα τεθούν σε διαβούλευση από τους αρμόδιους φορείς, ώστε τελικά να καταλήξουμε σε ένα στρατηγικό σχέδιο, απολύτως αποδεκτό από όλους".

Η δεύτερη πολιτική αφορά στην ενίσχυση των τοπικών μορφών χειροτεχνίας. Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη: "Και αυτό είναι κάτι που έχουμε δουλέψει συστηματικά, τα τελευταία πέντε χρόνια, πάλι σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια μας. Μέχρι το τέλος του 2025 δημιουργούμε δύο δομές υφαντικής στην Αλεξανδρούπολη και το Διδυμότειχο, ακριβώς για να ενισχύσουμε την προσπάθεια που κάνουν ήδη οι τοπικές κοινωνίες, για να τους δώσουμε και μία επιπλέον ώθηση". Στη συνέχεια η Υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στις δράσεις και έργα που έχουν υλοποιηθεί, σε εκείνα που υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί από το ΥΠΠΟ: Ταφικός τύμβος της Μικρής Δοξιπάρας -Ζώνης, Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, Νέο Μουσείο Αλεξανδρούπολης, Αρχαία Ζώνη στην Αρχαία Εγνατία οδό, Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης, Πύργος του Φονιά στη Σαμοθράκη, Ιερά Μονή Παναγιά Κοσμοσώτειρα των Φερών, Κάστρο Διδυμοτείχου, Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, Πλωτινόπολη, 'Αγιος Αθανάσιος, Μεταξάδες, 'Αγιος Παντελεήμονας, Παλιούρι, 'Αγιος Αθανάσιος, Αλεποχώρι.