Παπαθανάσης: Με αναπτυξιακό πρόσημο το νέο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – Το μεγαλύτερο των τελευταίων 14 ετών

Image
παπαθανασης
Συντάκτης
Newsroom

 

Στην δυναμική που προσφέρει στην ελληνική οικονομία το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), που υπερψηφίστηκε χθες (27.09.2024) από την Ολομέλεια της Βουλής, αναφέρεται ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης σε άρθρο του στα Παραπολιτικά.

Ο κ. Παπαθανάσης, αναφερόμενος στο μεγαλύτερο ΠΔΕ των τελευταίων 14 ετών, επισημαίνει πως αποτελεί μια πραγματική μεταρρύθμιση, που έρχεται να ενισχύσει την αναπτυξιακή πολιτική, στο πλαίσιο του μακρόπνοου, που
λυεπίπεδου μετασχηματισμού της χώρας που υλοποιεί η κυβέρνηση.

Με τον νέο νόμο ψηφίστηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός για τις δημόσιες επενδύσεις, ύψους 900 εκατ. ευρώ για το 2024, αυξάνοντας περαιτέρω το μεγαλύτερο ΠΔΕ των τελευταίων 14 ετών -αρχικού ύψους 12,2 δισ. ευρώ- στα 13,1 δισ. ευρώ.

Με την ετήσια περαιτέρω αύξηση των αντίστοιχων πόρων να προβλέπεται μεταξύ 10%-17% για την επόμενη διετία.

Ο Υπουργός τονίζει πως τα κονδύλια αυτά πρόκειται να συμβάλουν αποφασιστικά στην επίτευξη του εθνικού στόχου για διπλή σύγκλιση, τόσο προς την υπόλοιπη Ευρώπη σε επίπεδο εισοδημάτων όσο και μεταξύ των περιφερειών της χώρας στην κατεύθυνση μιας ισοσκελούς, ανθεκτικής ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή.

Όπως αναφέρει ο κ. Παπαθανάσης, το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ως αποτέλεσμα πολύμηνης διαβούλευσης,
θεσμοθετεί ένα αυτοτελές και συνεκτικό πλαίσιο παρεμβάσεων, οι οποίες, ως θεσμική και ουσιαστική «ομπρέλα», μέσα από το τρίπτυχο ταχύτητα, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, καθώς έρχονται αφενός να καλύψουν ένα τεράστιο θεσμικό και ουσιαστικό κενό δεκαετιών – θυμίζω ότι ο πρώτος νόμος για το ΠΔΕ ανάγεται στο 1952.

Παράλληλα προσθέτει πως αφετέρου εξασφαλίζουν τον καλύτερο προγραμματισμό των έργων, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την επιτάχυνση των επενδύσεων και κατ’ επέκταση την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απορρόφηση μέχρι και του τελευταίου ευρώ που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως επιβάλλουν οι πραγματικές σημερινές επιτακτικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας, κυρίως όμως οι μεγάλες και πρωτόγνωρες προκλήσεις του αύριο.

Ο Νίκος Παπαθανάσης υπογραμμίζει πως ο όρος- κλειδί αυτού του νέου πλαισίου είναι η «αποτύπωση των πραγματικών αναγκών», όρος εξαιρετικά σημαντικός σε σχέση με το νέο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα, κυρίως για τις δαπάνες του κράτους, που θα ισχύσει σε ολόκληρη την Ένωση.

Συμπληρώνει πως μέσα από την εφαρμογή του νέου νόμου, το κράτος θα μπορεί να προγραμματίσει, επί πραγματικών δεδομένων, τις μακροχρόνιες υποχρεώσεις του, με ορίζοντα 10ετίας και 20ετίας, άρα σε βάθος που ξεπερνά κατά πολύ έναν εκλογικό κύκλο.

Επιπλέον, μέσα από τη σύσταση σχετικού μητρώου, θα μπορεί, για πρώτη φορά, να αποτυπωθεί ποσοτικά και ποιοτικά τις ανάγκες συντήρησης, λειτουργίας και υποστήριξης κάθε έργου, σε ολόκληρη την επικράτεια, το εκτιμώμενο κόστος αυτής της συντήρησης, τον αρμόδιο φορέα και την πηγή χρηματοδότησης της συντήρησης κ.α. μέσα από ψηφιακή παρακολούθηση, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής κάθε έργου.

Παράλληλα, το νέο πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα απλοποίησης και ενοποίησης των διαδικασιών διαχείρισης της χρηματοδότησης των έργων, των διαδικασιών εκκαθάρισης ανενεργών έργων, αλλά και αυτών που σχετίζονται με την ένταξη ώριμων έργων σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Τέλος, ως στοιχείο ιδιαίτερης σημασίας ο Υπουργός αναφέρει το νέο καθεστώς χρηματοδότησης έργων που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές και την κλιματική κρίση, μέσα από τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο ΕΠΔΕ.