Π. Μαρινάκης: Δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι δαπάνες του Υπ. Εθνικής Άμυνας από την απόκτηση της τέταρτης Belharra 

Image
μαρινακης
Συντάκτης
Newsroom

 

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά και αναφερόμενος στην ενίσχυση του στόλου με τέταρτη φρεγάτα Belharra, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε πως δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι δαπάνες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατ' έτος, δηλαδή δεν θα δοθούν περισσότερα χρήματα από όσα έχουν ήδη προϋπολογιστεί για την αμυντική ενίσχυση της χώρας τα επόμενα χρόνια.

«Θα γίνει, ουσιαστικά, ένας προγραμματισμός με το νέο δεδομένο του αιτήματος που έχει γίνει αποδεκτό από τον Πρωθυπουργό για την τέταρτη φρεγάτα Belharra, η οποία θα καταστήσει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ισχυρότερο εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, γιατί θα δίνεται η δυνατότητα όταν έχεις τέσσερις φρεγάτες Belharra να είναι συνεχώς στις θάλασσές μας τρεις. Κάτι το οποίο, αυτοί που γνωρίζουν πολύ περισσότερα από εμάς, οι ειδικοί αναλυτές, μπορούν να το εξηγήσουν στον κόσμο», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Σχετικά με την ερώτηση που κατέθεσαν 11 βουλευτές τη ΝΔ για τα κόκκινα δάνεια σημείωσε πως έχει ξεκάθαρα πολιτικά χαρακτηριστικά γιατί ο ρόλος του βουλευτή είναι να εκπροσωπεί την περιφέρειά του και όχι μόνο αυτούς που ψηφίζουν τη ΝΔ, και να μεταφέρει τις αγωνίες τους.

Ο κ. Μαρινάκης είπε πως δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε μία ερώτηση από περισσότερους από έναν βουλευτή, καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν γίνει σχεδόν 10.000 αντίστοιχες κινήσεις, δηλαδή περίπου 6.400 ερωτήσεις και κάποιες αναφορές. Πρόσθεσε ότι αυτή είναι η σωστή κοινοβουλευτική διαδικασία, τονίζοντας πως η ΝΔ όταν είναι στην κυβέρνηση δεν παροπλίζεται, ούτε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ούτε το κόμμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι η απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν ήταν υπέρ των τραπεζών αλλά κατέληγε σε πολύ σημαντικά συμπεράσματα υπέρ των δανειοληπτών. «Μία κεντροδεξιά κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το 40% των κόκκινων δανείων του 2019 το πήγε στο 7,5%. Μία κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ψήφισε την υποχρέωση των servicers να ενημερώνουν με κάθε λεπτομέρεια τους δανειολήπτες, έβαλε πρόστιμα μέχρι και 500.000 ευρώ και κατέστησε υποχρεωτική, κάτι που δεν ήταν πριν λίγους μήνες, την αποδοχή μιας απόφασης εξωδικαστικού μηχανισμού», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία χρόνια έχουμε ρεκόρ ρυθμίσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό και οι δανειολήπτες επωφελούνται και του προγράμματος «Ηρακλής», το οποίο η κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει. Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει πολύ αυστηρό πλαίσιο και καλά κάνουν οι βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων και των 11, και ζητάνε περισσότερα, όπως πρόσθεσε.

«Αν υπάρχει κάποια περίπτωση, γιατί είναι περισσότερες από μία περιπτώσεις, όπου ενώ υπάρχει σχετική καταγγελία, ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί, είναι δεδομένο ότι πρέπει να ελεγχθούν αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εφαρμόσει τον νόμο», υπογράμμισε ενώ, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η ΝΔ είναι μια παράταξη που έχει ουσιαστική δημοκρατία μέσα στα όργανά της, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της.

Επιπλέον, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι ο αρμόδιος Υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, έδωσε μία απολύτως τεκμηριωμένη απάντηση και πως «η δήθεν κακιά Δεξιά, η δήθεν κακιά Κεντροδεξιά, ο δήθεν ανάλγητος Μητσοτάκης, ο δήθεν ανάλγητος Χατζηδάκης και όλοι εμείς ήμασταν αυτοί μαζί με την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα που καταφέραμε να προστατεύσουμε ουσιαστικά τους δανειολήπτες και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Δήλωσε, επίσης, ότι μόνο καλό κάνει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, ειδικά όταν έχει αντανακλαστικά ένα Υπουργείο, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, και απαντά.

Για τις δημοσκοπήσεις είπε ότι αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε εκλογές, άρα δεν είμαστε σε μία περίοδο διλημμάτων και «δεν έχουμε και τις εναλλακτικές διατυπωμένες ούτως ώστε οι πολίτες να επιλέξουν μεταξύ υπαρκτών εναλλακτικών».

Όπως πρόσθεσε, οι πολίτες το 2027 θα αξιολογήσουν όπως και το 2023 αν ήταν συνεπής η κυβέρνηση σε όσα είπε προεκλογικά, όπως για παράδειγμα ότι ο μέσος μισθός θα πάει στα 1.500 ευρώ, κάτι για το οποίο -ανέφερε- υπάρχει αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί.

Σχετικά με τις υποψηφιότητες για τον Συνήγορο του Πολίτη, τόνισε ότι η πρωτοβουλία ανήκει στον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος οφείλει να βρει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

«Ο κ. Τασούλας προχωράει μαζί με την κυβερνητική πλειοψηφία στην πρόταση για Συνήγορο του Πολίτη, ενός ανθρώπου, του καθηγητή Πανεπιστημίου, του κ. Γιώργου Σωτηρόπουλου, ο οποίος κάθε άλλο παρά κομματική επιλογή είναι, και κάθε άλλο παρά κεντροδεξιός είναι ο άνθρωπος. Ένας άνθρωπος ακομμάτιστος, ο οποίος ανήκει ευρύτερα στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Έχει δώσει μάχες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με πλούσιο έργο και ακαδημαϊκό και συγγραφικό έργο», επεσήμανε.

Επ' αυτού ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε, μετά από πάρα πολλούς μήνες, διχασμένος και με δύο γραμμές και ο κ. Ανδρουλάκης δεν πήρε θέση.

«Έως τώρα οι προσπάθειες του κ. Τασούλα πέφτουν στο κενό. Σήμερα θα κάνει μία τελευταία προσπάθεια, από όσο γνωρίζω. Είναι κρίμα πραγματικά να μη μπορούμε να βρούμε μια ελάχιστη συνεννόηση», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες των Υπουργείων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως στη μεγάλη εικόνα η κυβέρνηση έχει δείξει τη μεγαλύτερη δυνατή σοβαρότητα. «Πρέπει να δείχνουμε -το επαναλαμβάνω- όταν μιλάμε για χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, ασχέτως αν αυτά είναι περισσότερα ή λιγότερα, έστω και για ένα ευρώ, αυξημένη προσοχή, γιατί είναι λεφτά τα οποία δεν ανήκουν σε κανέναν μας. Είναι λεφτά των Ελλήνων πολιτών, αυτών που πληρώνουν φόρους. Όπως έχω πει, μηδενός εξαιρουμένου, όλοι μας αξιολογούμαστε. Από αυτές τις θέσεις, όλοι είμαστε περαστικοί, είμαστε προσωρινοί. Είμαστε όσο μας θέλει, εν προκειμένω, ο Πρωθυπουργός, που επιλέγει τους Υπουργούς, τους Υφυπουργούς και πριν και πάνω απ' όλα, όσο μας θέλουν οι πολίτες. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ», τόπνισε.

Για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΝΔ στις 4 Οκτωβρίου, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε θα γίνει μία εκδήλωση με τίτλο «Επιστρέφουμε Ρηγίλλης».

«Θα γίνει, δηλαδή, μπροστά στο ιστορικό κτήριο της Νέας Δημοκρατίας, της παράταξής μας, ανήμερα των γενεθλίων της Νέας Δημοκρατίας. Θα είναι με ομιλία του Πρωθυπουργού. Σχετικά σύντομη ομιλία, γιατί, επαναλαμβάνω, έγινε το επετειακό συνέδριο με πολλές ομιλίες για τα 50 χρόνια. Δεν θα έχει ομιλίες άλλες. Θα έχει μία εκδήλωση που θα ακολουθήσει. Όμως, είναι δεδομένο ότι η πρόσκληση αφορά τους πάντες, μηδενός εξαιρουμένου, πολλώ δε μάλλον τους ανθρώπους οι οποίοι ηγήθηκαν της παράταξης, τους εμφανείς, αλλά και τους αφανείς ήρωες της παράταξης. Και κυρίως προς αυτούς απευθύνεται. Αυτό που λέμε, όλα αυτά τα χρόνια, τον ανώνυμο Νεοδημοκράτη, την ανώνυμη Νεοδημοκράτισσα, που ειδικά κάποια πάρα πολύ δύσκολα χρόνια δεν φοβήθηκαν να μιλήσουν για τις ιδέες τους», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.