Γεραπετρίτης: Ανεξαρτήτως με τη χρηματοδότηση, ο φράκτης στον Έβρο θα γίνει - Αποτελεί εθνική επιλογή (video)

Image
Γεραπετρίτης
Συντάκτης
Newsroom

 

«Το μεταναστευτικό έχει μία διάσταση πολιτική και μία πραγματική», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αναφορικά με την πολιτική διάσταση σημείωσε σε δηλώσεις του στο OPEN ότι στη «Γερμανία δεν υπάρχει μονοκομματική κυβέρνηση για να μπορεί να επιβάλει πολιτική ατζέντα», ενώ πρόσθεσε ότι «πάντοτε οι κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν τα πρόβλημα να συνθέσουν θέσεις».

Μιλώντας για την πραγματική διάσταση του μεταναστευτικού είπε ότι «η κρίση η οποία υφίσταται στην ευρύτερη περιοχή μας με δύο πολέμους στη γειτονιά μας και με μία πολύ ρευστή κατάσταση στην Αφρική δημιουργεί μεταναστευτική πίεση».

Για το αν η Γερμανία θα στείλει μετανάστες στην Ελλάδα ο ΥΠΕΞ απάντησε ότι από το ευρωπαϊκό δίκαιο «προβλέπεται ότι από τη στιγμή που ένας πολίτης τρίτης χώρας έχει λάβει το καθεστώς πρόσφυγα έχει τη δυνατότητα με ειδικά ταξιδιωτικά έγγραφα να ταξιδεύει στην Ευρώπη για 90 ημέρες».

«Δεν υπάρχει περίπτωση εμείς ξαφνικά να βρεθούμε με έναν τεράστιο αριθμό μεταναστών», τόνισε στη συνέχεια, ενώ σημείωσε ότι η Γερμανία έχει αυστηροποιήσει τους ελέγχους στα σύνορα και δεν τα έχει κλείσει.

Αναφορικά με τον φράχτη στον Έβρο σημείωσε ότι ανεξαρτήτως χρηματοδότησης αυτός θα ολοκληρωθεί. «Είναι μία εθνική επιλογή», είπε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος μιλά διαρκώς με τον Τούρκο ομόλογό του για το μεταναστευτικό. «Είναι ένας από τους λόγους που επιβάλουν τη συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας», τόνισε.

Τι είπε για τη Γαλάζια Πατρίδα που θα διδάσκεται στα σχολεία

Για την ένταξη της Γαλάζιας Πατρίδας στα τουρκικά σχολεία ο κ. Γεραπετρίτης είπε: «Η θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας όπως και η θεωρία της αποστρατικοποίησης των νησιών ανατρέχουν δεκαετίες. Είναι μία θεωρία που αναπτύχθηκε το 1990 και έχει προσλάβει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά».

«Δεν είμαστε αφελείς να πιστεύουμε ότι από τη μια στιγμή στην άλλη οι θεμελιώδεις μαξιμαλιστικές τάσεις που έχει αναπτύξει επί δεκαετίες η Τουρκία θα εξαλειφθούν. Λέμε ότι εμείς θα προσπαθήσουμε να χτίσουμε ένα βήμα διαλόγου και κατανόησης. Να έχουμε έναν μηχανισμό αποσυμπίεσης έτσι ώστε μικρότερης σημασίας ζητήματα να μην παράγουν κρίσεις», πρόσθεσε.

Τόνισε δεν ότι εάν δεν λυθεί το μεγάλο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών τότε πάντοτε θα έχουμε αυτά τα προβλήματα.

Επανερχόμενος στο θέμα της ένταξης της Γαλάζιας Πατρίδας στα σχολεία ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξήγησε ότι «αυτό που περιλαμβάνεται σήμερα στα σχολικά εγχειρίδια είναι η Γαλάζια Πατρίδα η οποία δεν καταλαμβάνει το Αιγαίο, δεν υπάρχει χάρτης και αναφέρεται γενικά».