Μητσοτάκης: Ο πρώτος στόχος μας ο μέσος μισθός στην Ελλάδα να είναι 1.500 ευρώ και ο κατώτατος 950 ευρώ (video)

Image
μητσοτακης
Συντάκτης
Newsroom

 

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των ΜΜΕ δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μία ημέρα μετά την ομιλία του, όπου ανακοίνωσε σειρά 45 μέτρων, ο Πρωθυπουργός απαντά σε ερωτήσεις εφ΄ όλης της ύλης, από τους εκπροσώπους του Τύπου.

Για τους δύο μεγάλους στόχους της τετραετίας ο Πρωθυπουργός τόνισε πως: «Πρώτος στόχος, η αύξηση των μισθών. Πρέπει ο μέσος μισθός το 2027 να είναι 1.500 ευρώ και ο κατώτατος 950 ευρώ. Δεύτερος στόχος, το εθνικό σύστημα υγείας. Πρέπει να έχουμε περισσότερα κέντρα υγείας και νοσοκομεία, περισσότερους και καλύτερα αμειβόμενους γιατρούς». 

Για το πώς σκοπεύει να καλύψει το χάσμα μισθών – κόστους ζωής: «Μειώσαμε την ανεργία από το 17% στο 9%. Και σίγουρα είναι καλύτερο κάποιος να εργάζεται από το να είναι άνεργος. Έχουμε εργοδότες που δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους. Πέρα από την αύξηση μισθού, εφαρμόζεται και η ψηφιακή κάρτα εργασίας με αποτέλεσμα να δηλώνονται περισσότερες υπερωρίες που μέχρι σήμερα είτε δεν δηλώνονταν, είτε τις πλήρωναν με "μαύρα".

Είδαμε, επίσης, συνταξιούχους να επιστρέφουν στην αγορά εργασίας, χωρίς να παρακρατείται τμήμα της σύνταξής τους. Κι αυτή είναι μια στήριξη στο εισόδημά τους. Και βέβαια θέλουμε καλύτερες δουλειές και με μεγαλύτερο μισθό».  

Για την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας: «Όταν μιλάμε για το ΕΣΥ, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα 2,5 χρόνια που ήμασταν στην κυβέρνηση ήταν έτη πανδημίας και το Σύστημα ανταποκρίθηκε επαρκώς. Οι μισθοί των γιατρών έχουν ήδη αυξηθεί τα τελευταία 3 χρόνια και χθες ανακοίνωσα την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών τους. Ανακοινώσαμε ένα πλαίσιο κινήτρων για προσέλκυση γιατρών όπου υπάρχουν ελλείψεις, σε παραμεθόριες περιοχές.

Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία και στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και κάποιο ιδιωτικό έργο. Ταυτόχρονα έχουμε κάνει περισσότερες προσλήψεις. Υπάρχουν ακόμη όμως προβλήματα, όπως το πώς λειτουργούν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Θα δείτε αλλαγές τους προσεχείς μήνες, όταν ολοκληρωθούν οι επενδύσεις στα εν λόγω τμήματα. Δεν χρειάζονται επιτάξεις».  

Για το εάν θα είναι υποψήφιος για τις εκλογές του 2027: «Είμαι πρωθυπουργός, αρχηγός της ΝΔ, και δεν σκοπεύω να βγω στη σύνταξη».

Για τις αυξημένες τιμές χονδρικής στην αγορά ενέργειας: «Η "πράσινη" μετάβαση αποτελεί περιβαλλοντική και οικονομική αναγκαιότητα. Το πρόβλημα με τις ΑΠΕ όμως είναι ότι δεν μπορούν να παράγουν ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο. Γι' αυτό και τις βραδινές ώρες παρατηρήθηκε μια απότομη άνοδος της τιμής.

Υπάρχει μια στρέβλωση αυτή τη στιγμή στην αγορά ενέργειας στα Βαλκάνια και θα αναδείξω το πρόβλημα με μια επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κάτι δεν δούλευε καλά στο ευρωπαϊκό μοντέλο και πρέπει να παρθούν αποφάσεις, ώστε να μην έχουμε αυτές τις στρεβλώσεις. Στις λιανικές τιμές η Ελλάδα ήταν και είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».   

Για την κατάσταση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ: «Δεν μπορούμε να καθορίσουμε τις εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Σήμερα δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Η αντιπολίτευση, αν θέλει να δώσει περισσότερα, όπως μας λέει, να μας πουν και πώς θα γίνει αυτό χωρίς να παραβιάσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες και δεν θα μπούμε σε νέα εποπτεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής αφασίας.

Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, καταψήφισε όλες τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις μας. Θα ήταν θετικό να υπάρχει εναλλακτική πρόταση, αλλά δεν το βλέπουμε». 

Για το πότε θα αποφασίσει το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Λυπάμαι για την ανακύκλωση αυτής της συζήτησης. Αυτή η συζήτηση θα γίνει τον Ιανουάριο. Θεωρώ άδικο για την ίδια την κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον θεσμό, που ανακυκλώνεται μια τέτοια συζήτηση πριν από την ώρα της». 

Για την επιβολή τέλους κρουαζιέρας: «Η Ελλάδα δεν έχει δομικό πρόβλημα υπερτουρισμού. Έχει σημειακό πρόβλημα, σε κάποιους προορισμούς για ορισμένες εβδομάδες. Γι’ αυτό προχωρούμε μεταξύ άλλων σε μέτρα όπως το τέλος κρουαζιέρας, που θα είναι στα 20 ευρώ για περιοχές όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη».

Για τα μέτρα που αφορούν την οπαδική βία: «Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο. Και κάμερες μπήκαν στα γήπεδα και οι ταυτοποιήσεις με τους κατόχους εισιτηρίων έγιναν πράξη. Έχουμε και ένα αυτοματοποιημένο ποινολόγιο. Το πρώτο μεγάλο τεστ θα είναι ο τελικός του κυπέλλου το 2025, με ένα γεμάτο ΟΑΚΑ με φιλάθλους και από τις δύο ομάδες».

Για την επιλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα ως Ευρωπαίου Επιτρόπου: «Ο Απόστολος Τζιτζικώστας μπορεί να είναι ένας πολύ καλός επίτροπος για τη χώρα. Η χώρα θα έχει ένα πολύ καλό χαρτοφυλάκιο. Στο πρόσωπό του τιμώ και τη Μακεδονία, αλλά στέλνω και ένα μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι δεν είναι ανάγκη όλοι οι επίτροποι να είναι τεχνοκράτες με τη στενή έννοια του όρου».

Για τις διορθώσεις στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών: «Κάναμε μία παρέμβαση για τους ελεύθερους επαγγελματίες που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και αναφέρομαι στο τεκμαρτό εισόδημα. Ελάχιστοι επαγγελματίες επέλεξαν τελικά να αμφισβητήσουν τη φορολογική επιβάρυνση που προέκυψε από το τεκμαρτό εισόδημα. Είπαμε, όμως, ότι θα κάνουμε σημειακές διορθώσεις που εξήγγειλα χθες ειδικά όσον αφορά τους οικισμούς έως 1.500 κατοίκους, μέτρο που στηρίζει την ελληνικό ύπαιθρο».

Για τον κίνδυνο λειψυδρίας: «Η χώρα μας πέρασε δύο χρόνια χαμηλών βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων. Εκτιμούμε όμως ότι η πιθανότητα να έχουμε τέσσερα χρόνια με αντίστοιχα προβλήματα είναι μικρή. Έχουμε πάρει μια μεγάλη απόφαση, ωστόσο, για τη μακροπρόθεσμη θωράκιση της Αττικής. Και αυτή είναι η ένωση του τεχνητού ταμιευτήρα του Μόρνου με τον ταμιευτήρα των Κρεμαστών. Το έργο θα απαιτήσει τρία με τέσσερα χρόνια. Είναι ένα έργο που οφείλουμε να υλοποιήσουμε, όχι ευκαταφρόνητου αλλά όχι και τεράστιου κόστους».

Για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού: «Οφείλουμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Φέτος μέχρι σήμερα έχουμε σημαντικά μειωμένο αριθμό καμένων εκτάσεων με τις χειρότερες κλιματικές αλλαγές και τις μεγαλύτερες φωτιές. Πριν από τις 10 Αυγούστου θα λέγαμε ότι είχε γίνει εξαιρετική δουλειά. Αλλά υπήρξε μία μεγάλη αστοχία, η φωτιά που πέρασε στον αστικό ιστό και αυτό ακυρώνει μία τεράστια προσπάθεια. Η πρώτη προσβολή λειτούργησε, τα drones λειτούργησαν, καθαρίστηκαν οικόπεδα και ξέφυγε μία φωτιά που έκανε μεγάλη ζημιά. Του χρόνου ελπίζω να μην συμβεί αυτό και γινόμαστε καλύτεροι. Δεν είναι σωστό, όχι για την κυβέρνηση, αλλά ας δούμε και τη μεγάλη εικόνα με τις δυνάμεις τους κράτους να είναι παρούσες».

Για την τουρκική «Γαλάζια Πατρίδα»: «Ποτέ δεν είχα αυταπάτες για τις δυσκολίες της προσέγγισής μας με την Τουρκία. Αναγνωρίζω με σαφήνεια ότι ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει. Η "Γαλάζια Πατρίδα" παραμένει στο τραπέζι και συνιστά μία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα εξακολουθώ να το θέτω στον κ. Ερντογάν και αποτελεί τη βασική δυσκολία μας, για να μπορέσουμε να μπούμε στον πυρήνα της συζήτησης της μεγάλης μας διαφοράς που αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».

Για τη χρήση κινητών στα σχολεία: «Θα επιμείνω πολύ για το ζήτημα του κινητού και ιδίως του smartphone που δεν θα πρέπει να υπάρχουν στην τάξη εν ώρα μαθήματος. Οι επιστήμονες μας λένε ότι τα κινητά δημιουργούν μεγάλη διάσπαση προσοχής. Θέλουμε τα κινητά να είναι στην τσάντα. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα κλειδώνουν σε lockers. Δεν αποκλείω τίποτα στη συνέχεια».