Έρευνα Kapa Research για την Απογευματινή: Όχι σε πρόωρες κάλπες λέει το 66%

Image
ΚΑΛΠΗ
Συντάκτης
Newsroom

 

"Όχι" στα σενάρια των πρόωρων εκλογών, ναι στην ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης, με εστίαση όμως στα θέματα κόστους διαβίωσης, υγείας και ασφάλειας του πολίτη, είναι το πρώτο μετεκλογικό δείγμα γραφής που αναδεικνύει έρευνα της Kapa Research.

Στην πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. εμφανίζει ανάκαμψη δύο ποσοστιαίων μονάδων, την ώρα που τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ είναι καθηλωμένα με τον ΣΥΡΙΖΑ σε περαιτέρω πτώση λόγω των εσωκομματικών κραδασμών.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού πρώτη φορά η πλειοψηφία (61%) ζητά να εκλεγεί άλλο πρόσωπο, ενώ μόνο το 28% υποστηρίζει την επανεκλογή της. Όσο για τη δημοφιλία του Πρωθυπουργού, επανέρχεται στα υψηλά προεκλογικά ποσοστά.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα για σενάριο πρόωρων εκλογών, οι δύο στους τρεις (66%) απαντούν αρνητικά και επιλέγουν να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση. Υπέρ των πρόωρων εκλογών τάσσεται το 29% των ερωτηθέντων. Στην πρόθεση ψήφου (χωρίς αναγωγές και εκτίμηση), η Ν.Δ. ανακάμπτει με 30,3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 13,5%, με το ΠΑΣΟΚ να κινείται στο 12,2%. Παράλληλα, στο ερώτημα για το ποιος είναι και καταλληλότερος για Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μπροστά με 46%, πάνω και από τον «κανένα» (37%) και πολύ μακριά από τον Στ. Κασσελάκη (9%) και τον Ν. Ανδρουλάκη (7%).

Μεγάλη η διαφορά υπέρ του Πρωθυπουργού στον δείκτη της δημοτικότητας πολιτικών αρχηγών με 42%, με τον Στ. Κασσελάκη να βρίσκεται στην έβδομη θέση με 19%, πίσω και από την Αφρ. Λατινοπούλου (20%).

Είναι φανερό από τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύει η «Απογευματινή» ότι η κυβέρνηση, παρά τις απώλειες που κατέγραψε στις ευρωεκλογές, παίρνει «ψήφο εμπιστοσύνης» -αλλά όχι λευκή επιταγή- για να κυβερνήσει απρόσκοπτα την επόμενη τριετία, καθώς η κοινή γνώμη επιζητεί σταθερότητα, όχι εκλογική περιπέτεια, αλλά απαιτεί και ουσιαστικές κινήσεις που θα έχουν αντίκρισμα στην καθημερινότητα των πολιτών.

Αλλωστε, στο ερώτημα αν η χώρα κινείται σε σωστή ή λάθος κατεύθυνση, το 38% απαντά θετικά και το 60% αρνητικά, κάτι που σημαίνει ότι ο πήχυς για την κυβέρνηση στα τρία χρόνια που ακολουθούν είναι πολύ ψηλότερα από ποτέ. Η τάση αυτή διευκολύνεται και από την εικόνα κρίσης και εσωστρέφειας που καταγράφεται για τη μετεκλογική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

1