Ι. Κεφαλογιάννης: Αναβάθμιση στρατιωτικής εκπαίδευσης, εκσυγχρονισμός κατανομής στρατεύσιμων και αξιοποίηση της κατάρτισης

Image
kefalogiannis
Συντάκτης
Newsroom

 

Το Yπουργείο Εθνικής Άμυνας επεξεργάζεται ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων στη στρατιωτική θητεία οι οποίες κινούνται προς τρεις κατευθύνσεις: Πρώτον, την αναβάθμιση της παρεχόμενης στρατιωτικής εκπαίδευσης με τρόπο που να συνάδει με τις σύγχρονες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και να ενσωματώνει τα διδάγματα από τα σημερινά πεδία των μαχών. Δεύτερον, τον εκσυγχρονισμό του τρόπου κατανομής των στρατευσίμων με τρόπο που να αυξάνει τις διαθεσιμότητες εκεί όπου πραγματικά έχουμε ανάγκη και να εξυπηρετεί τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Τέλος, τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των στρατευσίμων προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής». 

«Μέρος αυτής της προσπάθειας έχει γίνει ήδη ορατή στο σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή με τη καθιέρωση ειδικών προγραμμάτων θητείας» τόνισε ο υφυπουργός. «Θα ακολουθήσουν αλλαγές που στόχο έχουν μια αντίστροφη πορεία, με ποιο τρόπο, δηλαδή, οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να φανούν αυτές χρήσιμες, μετά τη θητεία, για τους στρατεύσιμους» πρόσθεσε. 

Για το πρόγραμμα «Θητεία -Ευκαιρία» είπε ότι «έχει στόχο να δώσει σημαντικές ευκαιρίες για την αναβάθμιση πιστοποιημένων δεξιοτήτων, την κατάρτιση και την εργασιακή εμπειρία των στρατευσίμων σε συγκεκριμένες ειδικότητες, παρέχοντας ένα σημαντικό εφόδιο στην μετέπειτα επαγγελματική τους διαδρομή».

Για τις ευρωεκλογές, υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία έλαβε ένα ξεκάθαρο μήνυμα «να τρέξουμε πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το κυβερνητικό πρόγραμμα που οι Έλληνες πολίτες επικύρωσαν με τη ψήφο τους ένα χρόνο πριν, στις εθνικές εκλογές». 

«Η αλήθεια είναι ότι το μήνυμα αυτό το είχαμε εισπράξει και πριν από τις ευρωεκλογές για μια σειρά από ζητήματα, για τα οποία η δυσαρέσκεια των πολιτών στην πρόσφατη κάλπη εκδηλώθηκε κυρίως μέσω της αποχής. Ένα εκατομμύριο πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν το 2023, δεν μας ψήφισαν. Αλλά δεν πήγαν και αλλού. Οι ανεπεξέργαστες, ανέξοδες, στα όρια του λαϊκισμού λύσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης αποδοκιμάστηκαν πανηγυρικά. Και αυτό καθιστά την κυβερνητική ευθύνη που απορρέει από την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη Νέα Δημοκρατία ακόμα μεγαλύτερη» επισήμανε ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης. 

«Αυτό που ζήτησαν οι πολίτες», εξήγησε, «είναι περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη, μεγαλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις, σε μία πορεία χωρίς αποπροσανατολιστικές συζητήσεις περί στροφών προς τα δεξιά, προς τα αριστερά ή προς το κέντρο». 

«Θα πρέπει να εστιάσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά στο ζήτημα της ακρίβειας, στον ολιγοπωλιακό χαρακτήρα πολλών επιμέρους αγορών, στην άρση των στρεβλώσεων που εμποδίζουν τον υγιή ανταγωνισμό και κρατούν υψηλό το κόστος ζωής. Να επιμείνουμε, σχεδόν εμμονικά θα έλεγα, σε ζητήματα όπως η λειτουργία του κράτους και τα εμπόδια που θέτει στην καθημερινότητα των πολιτών και η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει σε μια σειρά από τομείς, όπως η υγεία και η ασφάλεια. Να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να επιλύσουμε το πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συμπολίτες μας, ιδιαίτερα νέοι, παρεμβαίνοντας τόσο στη διαχείριση των χρήσεων του υφιστάμενου οικιστικού αποθέματος όσο και στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας» συμπλήρωσε. 

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί «στο μεγάλο οικιστικό πρόγραμμα που τρέχει ήδη από υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων». 

«Ένα σημαντικό μέρος αυτών των 700 νέων κατοικιών θα δοθεί για τη στέγαση άλλων δημοσίων υπαλλήλων, όπως π.χ. αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και αγροτικοί ιατροί, οι οποίοι δυσκολεύονται σημαντικά στην εύρεση κατοικίας, ιδιαίτερα στα νησιά» συνέχισε ο κ. Κεφαλογιάννης. 

 Αναφορικά με τα δύο αιτήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης προς το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας που αφορούν συνολικά την παραχώρηση 28 στρεμμάτων και ειδικότερα μια έκταση στο Πάρκο του Πεδίου του 'Αρεως και μια δεύτερη στην Αγία Φωτεινή, ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε: «Σε ό,τι αφορά το Πάρκο Ανθοκομικής, πρόθεσή μας είναι η ανανέωση του χρησιδανείου, δηλαδή της παραχώρησης του χώρου στο Δήμο Θεσσαλονίκης η οποία έχει λήξει, έτσι ώστε η Δημοτική Αρχή να μπορέσει να συντηρήσει και να βελτιώσει τη λειτουργία του Πάρκου, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου στην πόλη. Στην περιοχή της Αγίας Φωτεινής, θα προχωρήσουμε στην αποδέσμευση του τμήματος του πρώην στρατοπέδου "Πετροπούλου" στο οποίο φιλοξενούνται σήμερα οικίες για τη στέγαση στελεχών της Φρουράς Θεσσαλονίκης. Είναι μια πιο δύσκολη άσκηση καθώς έπρεπε αφενός να βρούμε χώρο και πόρους για την κατασκευή νέων στρατιωτικών οικιών για τα στελέχη μας στη Θεσσαλονίκη αφετέρου η όλη διαδικασία αποδέσμευσης έπρεπε να γίνει ομαλά ώστε να μη διαταραχθεί η προσωπική και η οικογενειακή ζωή των στελεχών που ήδη διαμένουν στην Αγία Φωτεινή». 

«Τα ζητήματα αυτά έχουν όλα δρομολογηθεί τον τελευταίο χρόνο και σύντομα θα αποδώσουμε τον χώρο στον δήμο για τις ανάγκες της πόλης» επισήμανε ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας. 

Για τη δημιουργία στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου του νέου ογκολογικού νοσοκομείου, είπε ότι «το ακίνητο έχει παραχωρηθεί πλέον στο υπουργείο Υγείας μετά από μια περίπλοκη διαδικασία που σχετιζόταν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου. Τα εμπόδια έχουν πλέον ξεπεραστεί και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες από το υπουργείο Υγείας για την ανέγερση ενός νοσοκομείου που θα διαθέτει 425 κλίνες και θα είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την προαγωγή της υγείας των ογκολογικών ασθενών». 

Για την παραχώρηση του στρατοπέδου Παπακυριαζή, είπε ότι το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας «θα συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου, ικανοποιώντας ένα διαχρονικό αίτημα για την παραχώρηση 6 στρεμμάτων του στρατοπέδου "Παπακυριαζή" με σκοπό τη διάνοιξη της οδού Ιπποδρομίου, κατά μήκος των ορίων του στρατοπέδου μέχρι την οδό Αριστοτέλους».