Γεραπετρίτης: Απογοητευτική η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί - Άκαιρη η επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα

Image
Γ
Συντάκτης
Newsroom

 

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης χαρακτήρισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ «απογοητευτική εξέλιξη» τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Ωστόσο δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα επηρεάσει την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη τη Δευτέρα στην Άγκυρα και ότι, αντιθέτως, η ελληνική πλευρά θα αξιοποιήσει την επίσκεψη θέτοντας το θέμα ενώπιον της τουρκικής ηγεσίας, ακριβώς για να αντιληφθούν και οι ίδιοι πόσο μεγάλης σημασίας είναι για ολόκληρη την οικουμένη.

Τι είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης για τις σχέσεις με την Τουρκία

Για τις σχέσεις με την Τουρκία ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε πως «είναι σημαντικό ότι τον τελευταίο χρόνο δεν έχουμε παραβιάσεις πάνω από τον εναέριο χώρο και παράλληλα στο μεταναστευτικό έχουμε δραματική μείωση στις μεταναστευτικές ροές».

«Έχουμε εδραιώσει κανάλια επικοινωνίας και συζητάμε στο ανώτερο επίπεδο την όποια διαφωνία, πριν προκληθεί κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι «η κυριαρχία μας δεν είναι ζήτημα διάλογου».

Για την επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Αθήνα

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Αθήνα, τη χαρακτήρισε «άκαιρη» καθώς οι αλβανικές εκλογές είναι του χρόνου και τώρα βρισκόμαστε σε μια προεκλογική περίοδο ενόψει ευρωεκλογών.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει βαθιά εδραιωμένη τη δημοκρατική της συνείδηση και τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Ουδέποτε θα θέταμε εμπόδιο στο να έρθει ο οποιοσδήποτε ξένος ηγέτης να συνομιλήσει με τους συμπατριώτες του», είπε.

Εκτίμησε ότι η επίσκεψη αυτή δεν θα επηρεάσει τη δική μας πορεία προς τις ευρωεκλογές, προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν θα εμποδίσει την επίσκεψη, αντιθέτως θα παράσχει την ασφάλεια και τα εχέγγυα που απαιτούνται παρότι πρόκειται για μια επίσκεψη ιδιωτικού δικαίου, αφού δεν έχει γίνει πρόκληση από την ελληνική πλευρά.

«Είναι σωστό οι ηγέτες να απευθύνονται στους συμπατριώτες τους, όμως στα ζητήματα αυτά καλό είναι να έχουμε μια μεγαλύτερη πολιτική προνοητικότητα», είπε ο υπουργός με νόημα.

Επισήμανε ταυτόχρονα ότι το ζήτημα με τον Φρέντι Μπελέρη και της διαχείρισης που έτυχε συνδέεται με το κατά πόσο το ευρωπαϊκό κεκτημένο βρίσκεται σε συμπόρευση με το τι συμβαίνει στην Αλβανία.

Για το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία

Για το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, με τη συντριπτική νίκη του VMRO και την ιστορική ήττα των Σοσιαλδημοκρατών, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια».

«Ευελπιστώ ότι δεν θα υπάρχει αλλαγή στην εξωτερική πολιτική. Πρέπει να υπάρχει πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε με νόημα ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας περνά μέσα από την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.