Βορίδης: Κανένα μέτωπο, καμία ρηγμάτωση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας

Image
βοριδης
Συντάκτης
Newsroom

 

Για τις ευρωεκλογές μίλησε ο Μάκης Βορίδης σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

Ο Υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέγοντας ότι αυτή αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι μία ώριμη Δημοκρατία. «Αν διαβάσετε, παραδείγματος χάρη, άλλα στοιχεία της ίδιας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα δείτε την αναγνώριση για πάρα πολλά ζητήματα θεσμικά του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, ότι αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα είναι μία ώριμη δημοκρατία» επεσήμανε.

«Η αλήθεια είναι ότι οι ευρωεκλογές έχουνε πάντοτε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Τούτες οι ευρωεκλογές έχουνε πρόσθετα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ποια είναι αυτά; Το πρώτο είναι ότι την προηγούμενη φορά είχαμε βουλευτικές εκλογές, άρα κάπως συνδεόταν η ψήφος.

Και επίσης η αλήθεια είναι ότι επειδή έχει καταγραφεί μια πολύ μεγάλη διαφορά στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές από το πρώτο στο δεύτερο κόμμα και φαίνεται ότι από τις μετρήσεις αυτό επαναβεβαιώνεται υπάρχει αυτό το επιχείρημα το οποίο είπε ο κ. Παπαχλιμίντζος σου λέει “εντάξει και τι έγινε τώρα; έχετε μεγάλη διαφορά, δεν αποφασίζω και για κυβέρνηση, θα ψηφίσω και λίγο ό,τι θέλω, θέλω να στείλω και μηνύματα”. Υπάρχει αυτή η σκέψη. Κοιτάξτε όμως θα πω γιατί αυτή η σκέψη είναι λάθος.

»Πρώτον, αυτές οι ευρωεκλογές έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Εκτός από αυτά, αφορούν την Ευρώπη σε μια πάρα πολύ κρίσιμη καμπή τρία πολύ μεγάλα ζητήματα ευρωπαϊκά, για τα οποία όμως θα υπάρξει ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση. Πρώτο ζήτημα τι θα κάνουμε με την ευρωπαϊκή άμυνα; Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, εμείς. Εμείς λέμε μια μεγάλη δύναμη, γεωπολιτική όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μην έχει άμυνα, δεν μπορεί να μην είναι και αμυντική δύναμη. Δεν λέμε να αλλάξει το αμυντικό δόγμα, αλλά λέμε ότι εκτός από το ΝΑΤΟ, που ναι είναι ο βασικός στρατιωτικός, αν θέλετε, αμυντικός βραχίονας του δυτικού κόσμου, των δυτικών δημοκρατιών, από την άλλη μεριά, προφανώς πρέπει η Ευρώπη αυτή καθεαυτή να έχει την δική της άμυνα[…] Πρέπει να αποφασίσουν οι πολίτες. Γιατί ακούω και μια κριτική ότι η Ευρώπη είναι πολύ μακριά, η Ευρώπη δεν μας ακούει. Μα τώρα που η Ευρώπη θέλει να μας ακούσει, γιατί είναι η ώρα που ακούγονται οι πολίτες στις ευρωπαϊκές εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τώρα λοιπόν, που είναι αυτή η ώρα, λέμε να ψηφίσουμε με άλλα κριτήρια, δεν έχουν σημασία ή δεν ξέρω τι.