Μπουρλά (Pfizer) σε Μητσοτάκη: Η Ελλάδα στηρίζει την καινοτομία στην Ευρώπη, γι’ αυτό την επιλέγουμε (video)

Image
mpoyrla
Συντάκτης
Newsroom

 

"Η Ελλάδα στηρίζει την καινοτομία", ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους CEOs των μεγαλύτερων διεθνών φαρμακοβιομηχανιών και τους εκπροσώπους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών, που βρίσκονται στην Αθήνα, όπου πραγματοποιείται η ετήσια τακτική συνάντηση τους.

Το ίδιο διαπίστωσε και ο επικεφαλής της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για να γίνει η συνάντηση στην Αθήνα. Όπως είπε, «η Ελλάδα αποτελεί εξαιρετικό περιβάλλον για την προώθηση της καινοτομίας».

Ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι  δόθηκε ευκαιρία «να συζητήσουμε σημαντικά ζητήματα τόσο σε επίπεδο εθνικών πολιτικών όσο και σε επίπεδο δυνητικών παρεμβάσεων σε ευρωπαϊκό περιβάλλον.

 

μητσ

 

«Ζούμε σε ένα αρκετά περίπλοκο περιβάλλον. Κάποιες φορές αισθανόμαστε ότι πρέπει να τετραγωνίσουμε τον κύκλο στην προσπάθεια παροχής στους πολίτες μας καινοτόμων φαρμάκων και γενοσήμων σε χαμηλές τιμές, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να στηρίζουμε την καινοτομία και τις εταιρείες για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων».

Από την πλευρά της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών μίλησε ο Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος δήλωσε ότι επελέγη η Ελλάδα για την ετήσια συνάντηση τους γιατί είναι σταθερός υποστηρικτής της καινοτομίας. «Με την παρουσία μας εδώ κάνουμε μια δήλωση για το πόσο ευχαριστημένοι είμαστε», σημείωσε ο κ. Μπουρλά. «Η Ελλάδα έχει λάβει πολύ ξεκάθαρη θέση σε ότι αφορά την προώθηση της καινοτομίας και της πρόσβασης στα φαρμακευτικά σκευάσματα» πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, «μπαίνουμε σε μια εποχή επιστημονικής αναγέννησης διότι έχουμε εξελίξεις στην τεχνολογία και στην βιοτεχνολογία και αυτό θα μας οδηγήσει σε σημαντικές ιατρικές καινοτομίες την επόμενη δεκαετία». Αυτό μεταφράζεται σε συγκεκριμένες επενδύσεις. «Πάνω από 250 δισ. δολάρια έχουν επενδυθεί στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας από την φαρμακευτική βιομηχανία. Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου είναι εδώ παρούσες. Αυτή τη στιγμή η μερίδα του λέοντος των επενδύσεων βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πριν από 3 χρόνια, η διαφορά στις επενδύσεις μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών ήταν περίπου 2 δισ.».

Οι επενδύσεις στις ΗΠΑ  το 2023 υπολογίζονται σε άνω των 50 δισ. δολ. είπε ο κ. Μπουρλά, τονίζοντας ότι είναι «μια χαμένη ευκαιρία για την Ευρώπη».

 

μητσ