Ο Γιώργος Παπανδρέου άλλαξε γνώμη για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια - Τα υποστήριζε ως Υπουργός Παιδείας

Image
papandreoy
Συντάκτης
Newsroom

 

Με σθένος είχε υποστηρίξει ο κ. Γ. Παπανδρέου ως Υπουργός Παιδείας τον Μάιο του 1996 τη διάταξη για την ίδρυση του πρώτου μη κρατικού, μη κερδοσκοπικού διεθνούς πανεπιστημίου ελληνικών σπουδών στην Αρχαία Ολυμπία. Η αποκάλυψη που έκανε προχθές στη Βουλή ο Υπουργός Παιδείας για το εν λόγω θέμα αναδεικνύει επίσης, μέσα από την ανάγνωση των πρακτικών της περιόδου, ότι ο σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε νομοθετήσει παρά την αντίδραση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής που επεσήμαινε την προφανή αντισυνταγματικότητα. Κι αυτή συνίστατο στο ότι το υπό ίδρυση πανεπιστήμιο οριζόταν ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, ενώ το Σύνταγμα προβλέπει ότι τα πανεπιστήμια είναι αυστηρά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Ο κ. Ευ.Βενιζέλος, που συνυπέγραφε το ν.σ. ως Υπουργός Πολιτισμού έσπευσε να διαχωρίσει μιλώντας στους δημοσιογράφους τη θέση του, λέγοντας ότι συνυπέγραψε τυπικώς για άλλες διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου. Στη συζήτηση λοιπόν της 22ας Μαΐου 1996, η κ. Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα εξέφρασε την ανησυχία της όταν «κατ’ ουσίαν ιδρύεται ένα ιδιωτικό κέντρο σπουδών με το όνομα Πανεπιστήμιο». «Οχι ιδιωτικό, κρατικό θα είναι, τη διέκοψε ο κ. Παπανδρέου, αλλά η πρώην Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι στο άρθρο αναφέρεται ως ιδιωτικού δικαίου: «Απλώς θα παίρνει τα χρήματα του κράτους και δεν ξέρουμε πώς θα τα διαχειριστεί», είπε, ενώ επεσήμανε ότι θα μπουν και δίδακτρα. Η κ. Μπενάκη έσπευσε να σημειώσει ότι η ίδια όπως και το κόμμα της είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά υπό τις προϋποθέσεις που θα τεθούν στο Σύνταγμα σε μια ενδεχόμενη αναθεώρηση. Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε ότι πρόκειται για μια «καινοτομία που μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο και να γίνει κανονικό ΑΕΙ», ενώ ήταν αποκαλυπτικός για τον ιδιωτικό χαρακτήρα του ιδρύματος: «Απλώς με τη μορφή του ΝΠΙΔ μας επιτρέπει να έχουμε πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια να προσλάβουμε νεοελληνιστές ή ελληνιστές του εξωτερικού ή και ξένους κάτι που δύσκολα θα μπορούσαμε να κάνουμε μέσα από ένα ΝΠΔΔ», είχε αναφέρει.

Η αναθεώρηση

Εν τω μεταξύ οριστικοποιήθηκε χθες η πρώτη «σύμπτωση» απόψεων της κυβέρνησης με τα κόμματα της Αριστεράς και τον ΛΑΟΣ για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών και «έκλεισε» με τον τρόπο αυτό το δεδομένο ότι τουλάχιστον τρεις διατάξεις θα υπερψηφιστούν σχεδόν ομοφώνως και θα αναθεωρηθούν, ώστε να μη χαρακτηριστεί άγονη η διαδικασία. Η πρώην Πρόεδρος της Βουλής και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ. στις συζητήσεις της αναθεώρησης κ. Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα έσπευσε να υιοθετήσει από την πρώτη στιγμή το αίτημα των κομμάτων της Αριστεράς να αφαιρεθεί εδάφιο για την υπό προϋποθέσεις άσκηση επαγγέλματος από τους βουλευτές. Ετσι αίρεται η απόλυτη απαγόρευση και απλώς ειδικός νόμος θα ορίσει επαγγελματικές δραστηριότητες, η άσκηση των οποίων δεν θα επιτρέπεται σε βουλευτές.

Αντιθέτως «κάθετη» ήταν η άρνηση της Αριστεράς στις προτεινόμενες αλλαγές στο άρθρο 24 για το περιβάλλον, κρίνοντας ότι ο διαχωρισμός δάσους και δασικών εκτάσεων και η επίκληση των χωροταξικών αναγκών ως αναγκών δημοσίου συμφέροντος για τον αποχαρακτηρισμό τους, ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για την οικοπεδοποίηση των δασών. «Οι σημερινές ακαμψίες οδηγούν σε αδιέξοδα κι οι μόνοι που ευνοούνται είναι οι αυθαιρετούχοι και καταπατητές», τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σ. Χατζηγάκης. Με την κυβερνητική θέση συντάχθηκε ο ΛΑΟΣ ζητώντας να περιληφθεί στη διάταξη, ως προϋπόθεση για τον αποχαρακτηρισμό «να μην πλήττεται η οικολογική ισορροπία».

Πηγή: kathimerini.gr / Φ. Καλλιαγκοπούλου