Ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας μεταβαίνει σε Γαλλία και Γερμανία

Image
Τ
Συντάκτης
Newsroom

 

Ο Πολωνός Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί σήμερα τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς οι τρεις χώρες της ΕΕ προσπαθούν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους μπροστά στην αύξηση των κινδύνων ασφαλείας.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία σύντομα να εισέρχεται στον τρίτο χρόνο και το ενδεχόμενο ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει εκ νέου την Προεδρία των ΗΠΑ, απειλώντας τη δέσμευση της χώρας στο ΝΑΤΟ, η Βαρσοβία, το Παρίσι και το Βερολίνο θεωρούν την ενότητα στον τομέα της ασφάλειας ζωτικής σημασίας.

“Η Ευρώπη πρέπει να συνέλθει (...) το ζήτημα είναι να απαντηθεί το ερώτημα τι θα συμβεί αν κερδίσει ο Τραμπ. Δεν έχουμε χρόνο, πρέπει να ενισχύσουμε τις ικανότητες της αμυντικής μας βιομηχανίας”, δήλωσε πολωνική κυβερνητική πηγή.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται άμεσα κοινή παραγωγή πυρομαχικών και ότι η Πολωνία δεν εμποδίζει πλέον την ευρωπαϊκή «στρατηγική αυτονομία»: το να εξαρτάται η Ευρώπη λιγότερο από άλλες χώρες.

Αντίστοιχες τάσεις παρατηρούνται και αλλού στην Ευρώπη.

Οι σχέσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Βερολίνου ήταν τεταμένες τα οκτώ χρόνια διακυβέρνησης του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS). Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές του Οκτωβρίου το PiS παρουσίαζε τη Γερμανία ως υπεύθυνη για διάφορα δεινά που πλήττουν την πολωνική κοινωνία, από τη μετανάστευση ως την ενέργεια.

Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι η επιστροφή στην Πρωθυπουργία του Τουσκ, πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα συμβάλει στην ενίσχυση του σχήματος του «Τριγώνου της Βαϊμάρης», μια πλατφόρμα πολιτικής συνεργασίας μεταξύ της Πολωνίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας που δημιουργήθηκε το 1991.