Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος στο Ελλάδα 24: Τίμησα την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, δουλεύοντας σκληρά για τον Νότιο Τομέα της Αθήνας

Image
Χρήστος Θεοδωρόπουλος
Συντάκτης
Παντελής Ζηβόντσης

 

Ο Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στον Νότιο Τομέα Αθηνών με τον συνδυασμό "Αττική Μπροστά" του Νίκου Χαρδαλιά, Χρήστος Θεοδωρόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ελλάδα 24 και τον Παντελή Ζηβόντση μίλησε για τις σημαντικότερες αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει η Περιφέρεια Αττικής αυτά τα τέσσερα χρόνια, εστιάσε στα όσα έγιναν στο παραλιακό μέτωτο λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο Νότιος Τομέας ήταν στο επίκεντρο των εξελίξεων και στάθηκε στην προετοιμασία της Περιφέρειας Αττικής εν όψει χειμώνα για την αντιμετώπιση δύσκολων καιρικών φαινομένων. 

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν αυτή την τετραετία για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία, τη μετεγκατάσταση των δομών στις νέες εγκαταστάσεις της LAMDA στο Ελληνικό αλλά και στην απόφαση για δημιουργία θεματικού πάρκου ΑΜΕΑ μπροστά από το κτήριο που πλέον στεγάζονται.

Τέλος, ρωτήθηκε για το πώς συνδυάζει τον ρόλο του δικηγόρου, του πολιτικού και του πατέρα, για να απαντήσει χαρακτηριστικά ότι "πρώτιστος ρόλος είναι αυτός του πατέρα". 

Αναλυτικά η συνέντευξη

 

Διατελέσατε σε θέσεις ευθύνης από την πρώτη σας θητεία στο περιφερειακό συμβούλιο. Κάνοντας έναν απολογισμό αυτών των τεσσάρων χρόνων ποιες ήταν οι σημαντικότερες αποφάσεις που κληθήκατε να πάρετε; 

Είχα τη μεγάλη χαρά και τα τέσσερα χρόνια να βρίσκομαι σε θέσεις ευθύνης. Ήμουν Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και τον τελευταίο χρόνο είχα τη χαρά να έχω τις εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες του Αντιπεριφερειαρχη του Νοτίου Τομέα Αθηνών. Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη απόφαση που πήρα ως Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, για να πούμε και κάτι που παράγει εξωστρέφεια, ήταν ουσιαστικά να θεσπίσουμε μαζί με τους άλλους 12 Προέδρους των Περιφερειών της χώρας το Όργανο της ολομέλειας των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων της χώρας, ένα Όργανο το οποίο και λειτούργησε και συνεδρίασε 5 φορές. Αρχικά στην Αθήνα αλλά και στην επαρχία και ουσιαστικά υπήρξε μεγάλη εξωστρέφεια και ήταν ένα σημείο επαφής ετερόκλητων περιφερειών που κατέστημεν και θεσμικοί συνομιλητές της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ως Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα είμαι ιδιαίτερα περήφανος για μικρές αποφάσεις που πήραμε και αφορούσαν τους συμπολίτες μας με αναπηρία, με σημαντικές αποφάσεις που πήραμε και ξεπερνώντας γραφειοκρατίες καταφέραμε να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις.

1

 

Κρατώ μια φράση σας από το 2019 όταν στην τότε προεκλογική περίοδο είχατε πει «η επανεκκίνηση της Περιφέρειας Αττικής θα έχει ως επίκεντρο τα Νότια». Τελικά, τέσσερα χρόνια, πιστεύετε πως αυτός ο στόχος επετεύχθη; 

Νομίζω ότι ήμασταν συνεπείς σε αυτά που λέγαμε το 2019. Πραγματικά, με πρώτο τον Περιφερειάρχη Αττικής, τον Γιώργο Πατούλη, καταφέραμε και εντάξαμε 2.000 μικρά και μεγάλα έργα στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας και μέσα σε αυτή τη κοσμογονία ο Νότιος Τομέας ήταν στο επίκεντρο. Δεν αναφέρομαι μόνο στο εμβληματικό έργο το οποίο λαμβάνει χώρα σήμερα που είναι η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, ένα έργο το οποίο το πήραμε με μικρή ωρίμανση της πρώτης φάσης, ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση και πλέον έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση και είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε και τη δεύτερη, η οποία είναι ουσιαστικά η κατασκευή του εμβληματικού κτηρίου του μητροπολιτικού πάρκου δημόσιας χρήσης του Φαληρικού αλλά και μια σειρά έργων πνοής και στους 8 δήμους που ουσιαστικά, πράγματι, δείχνει ότι είμαστε απολύτως συνεπείς σε όλα όσα λέγαμε στους πολίτες το 2019.

 

Οι φωτιές και οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία έφεραν και πάλι στην επιφάνεια την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού. Με τον χειμώνα να πλησιάζει ποσό έτοιμη είναι η Περιφέρεια Αττικής ώστε να αντιμετωπίσει πιθανά ακραία φαινόμενα;

Βάζετε το πιο δύσκολο ερώτημα. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ποιος έχει αρμοδιότητα σε τι. Η Περιφέρεια Αττικής έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας. Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που σήμερα που μιλάμε λαμβάνουν χώρα πάνω από 150 μικρά και μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα σε όλη την Αττική.

Στο ζήτημα της πυρόσβεσης ο επικουρικός ρόλος της Περιφέρειας είναι να διαθέτει τα μηχανήματα, όταν αυτό ζητηθεί από την πυροσβεστική και την ΓΓΠΠ. Θεωρώ, λοιπόν, κοιτώντας κάθε συμπολίτη μου στα μάτια, ότι οποτεδήποτε χρειάστηκε αυτά τα 4 χρόνια να συνδράμει η Περιφέρεια, είτε στην ανάσχεση των αντιπλημμυρικών φαινομένων, είτε σε ζητήματα πυρκαγιών, ήμασταν παρόντες προεξέχοντος βέβαια του Περιφερειάρχη Αττικής.  

1

 

Η πρώτη σου θητεία έτυχε να συμπέσει με πρωτόγνωρες καταστάσεις, όχι μόνο για τη χώρα αλλά και παγκοσμίως. Είχαμε την πανδημία, την ενεργειακή και την κλιματική κρίση. Ποιες ήταν οι δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια Αττικής; 

Πριν πάμε στο γενικό θα πάω στο ειδικό. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε σε τόσο μικρούς χρόνους και αναφέρομαι προφανώς στην πανδημία την υγειονομική, η οποία προκάλεσε και οικονομική κρίση. Προφανώς το Περιφερειακό Συμβούλιου Αττικής, που είναι το μεγαλύτερο αυτοδιοικητικό βουλευόμενο όργανο της χωράς, έπρεπε να λειτουργεί με ευπρέπεια και λειτουργικά. Με το Υπουργείο Εσωτερικών, βγάλαμε τις εγκυκλίους με έναν δύσκολο εκλογικό νομό και καταφέραμε 4 χρονιά, τουλάχιστον τα 3 που ήμουν εγώ Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου, και με 11 Περιφερειακές παρατάξεις ήμασταν ένα όργανο το οποίο συνεδρίαζε αδιαλείπτως χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Από 'κει και πέρα σίγουρα η ενεργειακή κρίση αλλά και η οικονομική κρίση που ήταν παρεπόμενη της υγειονομικής έφερε στο προσκήνιο άλλα πράγματα. Η ατζέντα των Περιφερειών και των δήμων άλλαξε άρδην. Έπρεπε να στηρίξουμε τους αδυνατούντες συμπολίτες μας, μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις και επιτηδευματίες. Είμαι πολύ περήφανος που διατέθηκαν παραπάνω από 250 εκ. ευρώ με διαφανή κριτήρια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες και μπορέσαμε υπερβαίνοντας τα στενά όρια των αρμοδιοτήτων που μας δίνει το νομοθετικό καθεστώς να είμαστε μέρος της λυσης και όχι του προβλήματος.

 

Κάνατε προσωπικό αγώνα αυτά τα τέσσερα χρόνια για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με αναπηρία. Ποιες ήταν οι κυριότερες πρωτοβουλίες που πήρατε; Υπάρχει κάποια ιστορία που θέλετε να μοιραστείτε;

Η δουλειά στα ΑΜΕΑ προφανώς δεν είναι προσωπική και δεν χρειάζεται κάνεις να την καρπώνεται. Και εγώ και ο Περιφερειάρχης είχαμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα των συμπολιτών μας με αναπηρία. Αυτό έχει δύο σκέλη. Ένα σκέλος να δρας ανασταλτικά, όταν έρχεται στη σφαίρα γνώσης σου μια παραβίαση δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία, γιατί ακριβώς βρίσκονται σε μια δυσχερή θέση με έναν συμπολίτη μας, ο οποίος μπορεί να καταγγείλει κάτι άσχημο που του συμβαίνει. Οπότε πράγματι, όταν ήρθε μια καταγγελία για μια δομή στην Καλλιθέα, που δεν την είχαμε αδειοδοτήσει ως Περιφέρεια, βρήκαμε τον τρόπο να κλείσουμε αυτή τη δομή, παρότι δεν μπορούσαμε με τη στενή έννοια γιατί δεν την είχαμε αδειοδοτήσει εμείς. Αυτό δείχνει ότι είχαμε τα αντανακλαστικά να στηρίξουμε συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Εγώ θα ήθελα να πω ότι οι 4 εμβληματικοί σύλλογοι ΑΜΕΑ των Νοτίων Προαστίων μετεγκατασταθηκαν πλέον στις νέες εγκαταστάσεις της LAMDA στο Eλληνικό. Μας ζητήσανε, ακούσαμε την ανάγκη τους και διαθέσαμε ένα μεγάλο ποσό δύο εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, έτσι ώστε μπροστά από το κτήριο που στεγάζονται πλέον, να φτιάξουμε ένα θεματικό πάρκο ΑΜΕΑ που θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες διαβίωσής τους.

1

 

Τελικά ένας νέος πολιτικός μπορεί να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο; Υπάρχουν μηχανισμοί ή "συστήματα" μέσα στην αυτοδιοίκηση 

Νομίζω η αυτοδιοίκηση και του α’ και του β’ βαθμού είναι ότι πιο κοντινό και πλησιέστερο στον πολίτη. Είσαι το πρώτο ανάχωμα για προβλήματα, παράπονα καταγγελίες, άρα θεωρώ ότι είναι ευθέως ανάλογη αυτή η γειτνίαση με τη δυνατότητά σου να παρέμβεις και να βελτιώσεις τις συνθήκες διαβίωσης των συμπολιτών σου. Κάτι το οποίο θεωρώ ότι στην κεντρική πολιτική σκηνή είναι λίγο λιγότερο αισθητό, εκεί είσαι λίγο πιο απόμακρος από τα προβλήματα. Τώρα «συστήματα» παντού υπάρχουν. Νομίζω, αν έχεις τη διάθεση να προσφέρεις, όταν το κανείς με αξιοπρέπεια και μια πάγια αρχή μου, όχι με συνθήκες βιοπορισμού, άρα ουσιαστικά υπερβαίνοντας τα επαγγελματικά και τα κοινωνικά σου καθήκοντα, νομίζω ότι έχεις πολλά περιθώρια να υπερβείς και αυτά τα μικρά προβλήματα, τα «συστήματα», τα «παρασυστήματα» και να μείνεις στην ουσία που ουσιαστικά είναι μόνο η πρόσφορα προς τους συμπολίτες και τους συνδημότες σου.

 

Πολιτικός, δικηγόρος και προσφάτως μπαμπάς. Πώς καταφέρνετε και συνδυάζετε όλους αυτούς τους ρόλους στην καθημερινότητά σας; 

Μέχρι πρόσφατα, θεωρούσα ότι η ιδιότητα του δικηγόρου, δηλαδή του επαγγελματία, είναι η πιο σημαντική. Υπό την έννοια ότι είναι αυτή που σε καθορίζει, είναι αυτή που σου δίνει το «πάτημα» για να μπορέσεις να πας στο επόμενο στάδιο που είναι η προσφορά στον συμπολίτη σου μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εσχάτως, μάλιστα, είχα δυο σημαντικές θέσεις ευθύνης του Προέδρου Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και του Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα, οι οποίες πράγματι έχουν πάρα πολλές αρμοδιότητες και ευθύνες.

Όταν όμως γεννήθηκε ο γιος μου, έχω ένα παιδί 10 μηνών, κατάλαβα, και με έκανε ακόμα περισσότερο να το καταλάβω και η γυναίκα μου, η οποία είναι εκεί να μου το υπενθυμίζει, ότι πρώτιστος ρόλος είναι αυτός του πατέρα. Και το πιστεύω. Γιατί είναι η μεγαλύτερη ευθύνη να φέρεις στον κόσμο έναν άνθρωπο και να τον κάνεις χρήσιμο πολίτη. Προσπαθώ να συνδυάσω αυτές τις ιδιότητες και ό,τι ωφέλιμο χρόνο έχω, αυτόν τον λίγο ελεύθερο χρόνο, να τον αφιερώσω στην οικογένειά μου και πρώτιστα στο παιδί μου. 

1

 

*Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στη Μαρίνα Φλοίσβου στον Άλιμο

*Φωτογραφίες: Λίνα Πέτρου