Τι συνέβη τελικά στην οικονομία τα τελευταία τέσσερα έτη

Άρθρο από "Κοινή Λογική" για το Ελλάδα 24
Image
ΕΛΛΑΔΑ
Συντάκτης
Newsroom

 

ΕΛΛΑΔΑ

Τα τελευταία τέσσερα έτη, η χώρα μας βίωσε πρωτοφανείς κρίσεις, για τις οποίες, σε αντίθεση με την περίοδο των μνημονίων, δεν ευθύνεται η ίδια, αλλά εξωγενείς παράγοντες: πανδημία, κρίση του Έβρου, ελληνοτουρκικά, πόλεμος στην Ουκρανία και διεθνή πληθωριστική κρίση.

 

Η Ελλάδα κατάφερε να βγει πιο δυνατή από αυτές τις κρίσεις, καθώς εξουδετέρωσε τους εκβιασμούς Ερντογάν με το μεταναστευτικό, έγινε διεθνές πρότυπο με το σύστημα εμβολιασμού, ενίσχυσε το γεωπολιτικό της αποτύπωμα σε διεθνές επίπεδο.

 

Το δε καυτό ζήτημα της ακρίβειας βρίσκεται σε εξέλιξη, αν και η Ελλάδα τοποθετείται πλέον στις τελευταίες θέσεις στο πληθωριστικό ράλι της Ευρώπης.

 

Σε αυτές τις συνθήκες, η χώρα σημείωσε αξιέπαινα οικονομικά επιτεύγματα, τα πιο σημαντικά εκ των οποίων αναφέρω επιγραμματικά.

 

Έτσι, τα έτη 2019-2023 η Ελλάδα:

 

  • Κατάφερε να έχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση , ενώ τα έτη 2015-2019 κατέγραφε είτε ύφεση, είτε ισχνή ανάπτυξη στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε.

 

  • Το 2022 πέτυχε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων στην ιστορία της και το 2023 ίσως βιώσουμε νέο ρεκόρ

 

 

  • Κατάφερε να προσελκύσει διεθνείς κολοσσούς, γεγονός που άλλοτε θα ακουγόταν ως ανέκδοτο: Microsoft, Pfizer, Amazon, Deutsche Telekom, JP Morgan, Google, Cisco, Digital Realty, HP, Chubb

 

  • Κατάφερε να αναγεννήσει τη ναυπηγική της βιομηχανία, καθώς σε λειτουργία βρίσκονται ήδη τα Ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας, ενώ σε επενδυτή πέρασε και ο Σκαραμαγκάς

 

 

  • Επιτέλους, η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη, το Ελληνικό, βρίσκεται σε εξέλιξη

 

  • Τα ανωτέρω, είχαν ως αποτέλεσμα μείωση ανεργίας κατά 7,5 μονάδες και πλέον βρισκόμαστε σε ποσοστό προ μνημονίων (10,8%). Η δε μείωση της ανεργίας ΔΕΝ είναι πλασματική, διότι το 2019 υπήρχαν 3,9 εκατομμύρια εργαζόμενοι, ενώ από το 2021 οι εργαζόμενοι στη χώρα είναι σταθερά πάνω από 4,1 εκατομμύρια

 

 

  • Η Ελλάδα, από ουραγός, ανέβηκε στην πρώτη θέση σε απορρόφηση ΕΣΠΑ, ενώ κατάφερε να εξασφαλίσει 31,1 δις από το ταμείο ανάκαμψης

 

  • Ο βασικός μισθός αυξήθηκε κατά 20%, από 650€ το 2019 στα 780€ σήμερα, ενώ ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 12,1% (στοιχεία 2022)

 

 

  • Η Ελλάδα κατέκτησε ακόμη ένα ρεκόρ, αυτό των εξαγωγών, χωρίς να παραβλέπουμε το πρόβλημα με το εμπορικό ισοζύγιο

 

  • Μειώθηκαν/καταργήθηκαν δεκάδες φόροι όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο εισαγωγικός συντελεστής φόρου εισοδήματος, ο φόρος κληρονομιάς, ο φόρος επιχειρήσεων, η προκαταβολή φόρου, οι ασφαλιστικές εισφορές

 

 

  • Για πρώτη φορά, μετά από 12 έτη, υπήρξε αύξηση των συντάξεων κατά 7,5%

 

  • Το χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώθηκε από 184% το 2019, σε 171% το 2022

 

 

  • Οι καταθέσεις στις τράπεζες από 136 δις το 2019, αυξήθηκαν σε 184 δις το 2022

 

  • Παρά τα μέτρα στήριξης, λόγω πανδημίας και ακρίβειας, η χώρα το 2022 κατάφερε να έχει πλεόνασμα

 

 

  • Η Ελλάδα βελτιώθηκε, σε σχέση με το 2019, στους διεθνείς Δείκτες Οικονομικής Ελευθερίας, Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας, Καινοτομίας, Διαφθοράς και Διαφάνειας

 

  • Η Ελλάδα αναβαθμίστηκε 12 φορές από διεθνείς οίκους και πλέον βρίσκεται ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα

 

 

Φυσικά δεν λείπουν και τα προβλήματα και οι προκλήσεις, ιδίως σε μια οικονομία που βίωσε 10 έτη μνημονίων: οι μισθοί την επόμενη τετραετία πρέπει να ενισχυθούν καταλυτικά, τα φορολογικά βάρη να συνεχίζουν να μειώνονται, η ανεργία να φτάσει σε μονοψήφιο ποσοστό, η χώρα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα, οι τράπεζες να βελτιώσουν τους όρους δανεισμού, ο παραγωγικός ιστός της χώρας να δυναμώσει, οι εργασιακές συνθήκες να βελτιωθούν.

 

Προκλήσεις, οι οποίες στα λόγια ακούγονται κοινότυπες ή βαρετές, αλλά στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά σημαντικές για την ευημερία των Ελλήνων πολιτών.

 

Προκλήσεις που δεν λύνονται με νταούλια για να χορεύουν οι αγορές, αλλά με τεχνοκρατικό σχεδιασμό.

 

Προκλήσεις που δεν λύνονται με κούφιες υποσχέσεις για σεισάχθειες, αλλά με κοινωνικό ρεαλισμό.

 

Προκλήσεις που δεν λύνονται με ένα άρθρο και ένα νόμο, αλλά με σκληρή δουλειά και όραμα.

 

Προκλήσεις που σίγουρα δεν θα λυθούν από αντισυστημικούς και ακραίους, κάθε είδους απατεώνες, ιδεοληπτικούς ή Άγιους Βασίληδες.

 

Η Ελλάδα χρειάζεται μία σταθερή και σοβαρή κυβέρνηση με εμπειρία, που απέδειξε ότι, ακόμη και σε πρωτοφανείς κρίσεις, καταφέρνει να ενδυναμώσει τη χώρα σε όλα τα επίπεδα, είτε αφορά στην οικονομία, είτε στην εθνική άμυνα, είτε στον μετασχηματισμό του κράτους.

 

Αν μας δίδαξαν κάτι τα μνημόνια, η πανδημία, ο πόλεμος, τα ελληνοτουρκικά, είναι το εξής: Πειράματα τέλος!

 

                                                                                                                                                                                                                                                    * Άρθρο από "Κοινή Λογική" για το Ελλάδα 24