Παναγιωτόπουλος: Ειλημμένη απόφαση η αγορά των F-35 - Είμαστε ‘’καταδικασμένοι να ζούμε δίπλα στους Τούρκους (video)

Image
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Συντάκτης
Newsroom

 

Το παρασκήνιο της επίσκεψής του στην Τουρκία την ερχόμενη Τρίτη, 4 Απριλίου, αποκάλυψε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μετά από πρόσκληση που του απηύθηνε ο Τούρκος ομόλογός του Χουλουσί Ακάρ.

Μιλώντας στο Mega ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «προ ημερών, στα πλαίσια των ανταλλαγών συλληπητήριων μηνυμάτων και λόγω του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία, αλλά και της τραγωδίας των Τεμπών, ο ομόλογός μου πρότεινε να επισκεφτώ τις σεισμόπληκτες περιοχές. Δεν απέρριψαν αυτή την πρόταση, έπρεπε όμως να βρεθεί η κατάλληλη ημερομηνία, ασφαλώς πριν από το Πάσχα και την προεκλογική περίοδο, τη δική μας και την τουρκική. Επιλέξαμε τελικά την προσεχή Τρίτη και θα πραγματοποιήσουμε μία επίσκεψη τις σεισμόπληκτες περιοχές».

Στόχος των δύο πλευρών είναι να στείλουν ένα συμβολικό μήνυμα, ενώ πλέον είναι φανερή η αποκλιμάκωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, όπως είπε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, τονίζοντας ότι επιθυμία της χώρας μας είναι να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά αυτή η αποκλιμάκωση.

«Εμείς συνεχίζουμε πάνω στις δικές μας στοχρεύσεις, αλλά ας το δούμε ως ένα παράθυρο επικοινωνίας. Δεν πάω στην Τουρκία για να λύσουμε όλες τις διαφορές μας, αλλά πάω για να βοηθήσουμε, να εκπέμψουμε ένα μήνυμα. Κάποια πράγματα, όπως φυσικές καταστροφές και τραγωδίες, είναι πάνω από πολιτικούς ανταγωνισμούς, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο, και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μοχλοί αποκλιμάκωσης», είπε.

«Δουλειά μας είναι να εντείνουμε την προσπάθεια για να αυξήσουμε την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Η αποτροπή δεν ταυτίζεται με την άμυνα, είναι η προσπάθεια να αποθαρρύνουμε τον αντίπαλο. Πώς το κάνεις αυτό; Με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Συνεχίζουμε την προσπάθεια πιο εντατικά για να εξοπλίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε αυτές να κάνουν τη δουλειά τους όσο καλύτερα μπορούν», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Όσον αφορά την αγορά των F-35, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε πως το πρόγραμμα προχωρά, καθώς αποτελεί ειλημμένη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και έχει τη σύμφωνη γνώμη της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Μπαίνουμε σε μιας νέα εποχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις, με δυνατότητες απίστευτες όσον αφορά τη διασύνδεση με άλλα μέσα», είπε. Και συμπλήρωσε ότι τα πρώτα F-35 αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας το 2028.