Άγγελος Συρίγος και Γιώργος Κατρούγκαλος στο Ελλάδα 24 για τις ευθύνες της τραγωδίας στα Τέμπη (video)

Καλεσμένοι της Λίας Λάππα ο Υφυπουργός Παιδείας και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών
Image
Συρίγος - Κατρούγκαλος
Συντάκτης
Newsroom

 

Καλεσμένοι της Λίας Λάππα και της εκπομπής "Eπικαιρότητα", ήταν ο Υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το τι έγινε και τι δεν έγινε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με αποτέλεσμα την τραγωδία των Τεμπών με το σιδηροδρομικό δυστύχημα, το οποίο κόστισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας.

Από το κυβερνών κόμμα ο κ. Άγγελος Συρίγος εξέφρασε τον φόβο ότι εξαιτίας των χρόνιων παθογενειών που μαστίζουν μεγάλους οργανισμούς, ο κόσμος θα απαξιώσει το πολιτικό σύστημα και ίσως ξαναζήσουμε καταστάσεις μνημονιακών χρόνων, που είχαν ως πυλώνα την αμφισβήτηση.

Ο ίδιος θεωρεί ότι τώρα είναι η στιγμή να δούμε τη μεγάλη εικόνα και να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας που αφορούν τέτοιου είδους προβλήματα.

Όσον αφορά στο δυστύχημα των Τεμπών, ο Υφυπουργός τόνισε ότι υπάρχουν δυο σκέλη, το ένα είναι ποινικό και εξετάζεται από τη Δικαιοσύνη και το άλλο αφορά το πολιτικό σκέλος το οποίο θα κριθεί τη Δευτέρα από τη Βουλή, καθώς εκλήθησαν οι Υπουργοί που είχαν καθίσει στον θώκο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος συμφώνησε με τη γενική τοποθέτηση ως προς τα δυο σκέλη των ευθυνών που αφορούν στο δυστύχημα των Τεμπών, θέτοντας όμως ερωτήματα σχετικά με τη μη ενημέρωση ή γνώση του Πρωθυπουργού για το πώς λειτουργούσε το εν λόγω Υπουργείο, κάνοντας αναφορά και σε προηγούμενες υποθέσεις όπως αυτή των υποκλοπών.

Όσον αφορά στη συγγνώμη που ειπώθηκε από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Καραμανλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι έγινε διάχυση ευθυνών χωρίς να εξειδικεύονται οι λόγοι που οδήγησαν στο δυστύχημα.

Μνημονιακή δέσμευση χαρακτήρισε την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και ότι στον πυρήνα της ιδεολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν βρίσκονται οι ιδιωτικοποιήσεις σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, αναφέροντας και το σύνθημα που κυριάρχησε στα πλακάτ των νέων, ενώ ανέφερε πως η κακοδιαχείριση και ο κομματικός μηχανισμός ήταν αυτά που οδήγησαν στην χρεοκοπία τον ΟΣΕ.

Τη σκυτάλη πήρε ο Υφυπουργός Παιδείας, λέγοντας ότι ο κρατισμός ήταν αυτός που επέτρεψε στον ΟΣΕ να έχει 10,8 δις χρέη, καθώς ο οργανισμός ήταν αμιγώς κρατική υπόθεση και σαφώς πρέπει να εντοπιστούν οι πολιτικές  ευθύνες, απαντώντας σε ερωτήματα του τύπου, γιατί απαξιώθηκε ο ΟΣΕ, γιατί δεν γίνονταν έργα και αυτό να το δούμε στο σύνολο των δημοσίων οργανισμών όπου υπάρχουν μαύρες τρύπες στο Δημόσιο σύστημα λειτουργίας.

Για το δυστύχημα στο Άδενδρο, που συνέβη επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γ. Κατρούγκαλος είπε πως υπήρξε αθώωση όλων των εμπλεκόμενων αρμόδιων ενώ για το επίπεδο μέτρων ασφαλείας, ο ίδιος υποστηρίζει ότι υπήρχαν τρεις βασικές δικλείδες ασφαλείας κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας το σύστημα τηλεδιοίκησης που εφαρμοζόταν και περιλάμβανε 100 χλμ, το δευτεροβάθμιο σύστημα έλεγχου και την εγκατάσταση του ολοκληρωμένου συστήματος GPRS, που επέτρεπε την επικοινωνία μεταξύ των σταθμαρχών.

 Τη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος στη Βουλή για τα πεπραγμένα του Υπουργείου Μεταφορών και η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την τοποθέτηση του κ. Γ. Κατρούγκαλου έγκειται στο γεγονός ότι στη συζήτηση θα έπρεπε να συμμετάσχουν και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως εκπρόσωποι των εργαζομένων αλλά και διοικήσεις του ΟΣΕ και της Hellenic train.

Ο κ. Γ. Κατρούγκαλος στηρίζει τα λεγόμενα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόσωπο του Εισαγγελά Ισίδωρου Ντογιάκου λέγοντας ότι έχει πολύ συγκεκριμένες και προσωπικές ευθύνες, καθώς εκτός από την τραγωδία των Τεμπών έχουμε μια συνολική υποβάθμιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.