Αλέξης Τσίπρας: Κάποια εξοπλιστικά προγράμματα δεν είναι αναγκαία

Image
tsipras
Συντάκτης
Newsroom

 

Παρακολουθήσεις, οικονομία, αμυντικές δαπάνες και η συνεχιζόμενη ένταση με την Τουρκία, ήταν το κυρίως «μενού» της χθεσινής σύγκρουσης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

Εντύπωση προκάλεσε η επιλογή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να κατηγοριοποιήσει -σε μια αποστροφή του λόγου του- τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, σε «αναγκαία» και μη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε: «Σε τριάμισι χρόνια, έχετε υπογράψει 14, κοντά στα 15 δισεκατομμύρια για εξοπλιστικά προγράμματα, δεσμεύοντας τη χώρα για δεκαετίες. Κάποια από αυτά ήταν αναγκαία, κάποια άλλα χωρίς καν να υπάρχει αίτημα στρατιωτικής ηγεσίας και κάποια σε πρωτοφανή και εξόφθαλμη, σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση».

Ο αντιπολιτευτικός οίστρος του κ. Τσίπρα μπορεί να στοχεύει να πλήξει την αξιοπιστία της Κυβέρνησης λίγο πριν τις εθνικές κάλπες, ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει κίνδυνος να εκπέμπει λανθασμένα μηνύματα στο εξωτερικό.

Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς την ανακοίνωση, που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα το Τουρκικό Συμβούλιο Ασφαλείας και αναφέρει ότι: "Οι προκλητικές ενέργειες και η ρητορική και οι προσπάθειες εξοπλισμού της Ελλάδας δεν θα αποφέρουν κανένα όφελος πέρα από την αύξηση της έντασης στην περιοχή μας. Στη συνεδρίαση τονίστηκε έντονα ότι δεν θα δεχθούμε οποιοδήποτε τετελεσμένο γεγονός που στοχεύει την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της Τουρκίας".

Δεν ήταν τυχαία, άλλωστε, η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στην ομιλία για τα γεγονότα που συνέπεσαν με την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, σηκώνοντας έτσι το «γάντι» του κ. Τσίπρα:

«Η επιλογή σας όμως να καταθέσετε αυτή την πρόταση, αυτή τη συγκεκριμένη μέρα, ήταν, κ. Τσίπρα, διπλά ατυχής. Καθώς φρόντισε ο ΣΥΡΙΖΑ να την ανακοινώσει -και μάλιστα το κάνατε και σήμερα- με επίκεντρο την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και τις Ένοπλες Δυνάμεις, την ίδια μέρα που στην Τουρκία συνεδρίαζε το Συμβούλιο Άμυνας της γειτονικής χώρας. Έτσι, για μία ακόμα φορά όσα ισχυρίζεται η αντιπολίτευση έγιναν ξανά πρωτοσέλιδα στην Άγκυρα. Λυπάμαι. Λυπάμαι πραγματικά. Κανένα άλλο ξένο μέσο δεν αναπαρήγαγε τη συζήτηση αυτή, παρά μόνο τα μέσα της Τουρκίας».