Η απίστευτη απάντηση Μέρκελ στις επικρίσεις ότι επέτρεψε την εισβολή στην Ουκρανία: «Υπήρχε το πρόβλημα Ελλάδα»

"Για τον Πούτιν μετράει μόνο η εξουσία"
Image
Μέρκελ
Συντάκτης
Newsroom

 

Η πρώην Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι προς το τέλος της θητείας της δεν είχε πλέον την πολιτική δύναμη να συνομιλήσει με τη Ρωσία, ώστε ενδεχομένως να απέτρεπε την εισβολή στην Ουκρανία.

Η κυρία Μέρκελ υπογράμμισε ότι είχε στόχο να συγκαλέσει ευρωπαϊκές συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον χρόνο πριν από την εισβολή του στην Ουκρανία, αλλά τελικά συνειδητοποίησε ότι δε θα μπορούσε να επηρεάσει τον Ρώσο Πρόεδρο, καθώς βρισκόταν στο τέλος της θητείας της.

Μιλώντας στο περιοδικό Spiegel που δημοσιεύθηκε χθες, η Γερμανίδα πρώην καγκελάριος δήλωσε ότι η ίδια και ο Γάλλος Πρόεδρος, Μακρόν, είχαν προγραμματίσει μια ανεξάρτητη μορφή συνομιλίας με τον Πούτιν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2021, το τελευταίο καλοκαίρι που η Μέρκελ βρισκόταν στην εξουσία: «Αλλά δεν είχα πια τη δύναμη να επιβληθώ γιατί, τελικά, όλοι ήξεραν ότι το φθινόπωρο θα αποχωρούσα», είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

 

Νομίζουν ότι το 2013 δεν υπήρχε τίποτα άλλο εκτός από τη συμφωνία του Μινσκ

Η πρώην Καγκελάριος απάντησε και στις επικρίσεις για το ότι «επέτρεψε» να εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Όταν οι άνθρωποι αναφέρονται στο 2013 και το 2014 σαν να μην συνέβαινε τίποτα άλλο εκτός από τη συμφωνία του Μινσκ (ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για τη σύγκρουση με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία) και ρωτούν πώς μπόρεσα να αφήσω την Ουκρανία, η απάντηση για μένα είναι πολύ εύκολη», δηλώνει η πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας και εξηγεί:

«Υπήρχαν, επίσης, οι ομοσπονδιακές εκλογές και οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία συνασπισμού, υπήρχε πάντα Ελλάδα, έσπασα τη λεκάνη μου. Αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, όλοι μιλούν για τον πόλεμο της Ρωσίας, αλλά κανείς δεν μιλάει για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Κάποια στιγμή κάποιος θα ρωτήσει "πώς μπόρεσες να το ξεχάσεις αυτό;". Νομίζω ότι είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε πώς λειτουργεί η παγκόσμια ιστορία. Σύμφωνα με ποιους νόμους. Διαφορετικά κάνουμε πάντα τα ίδια λάθη», τονίζει η Άνγκελα Μάρκελ.

 

Μέρκελ: Για τον Πούτιν μετράει μόνο η εξουσία

Σχετικά με την αποχαιρετιστήρια επίσκεψή της στη Μόσχα το 2021, η Μέρκελ σημείωσε: «Το συναίσθημα ήταν πολύ ξεκάθαρο: "Όσον αφορά στην πολιτική δυναμική, έχεις τελειώσει"». Για τον Πούτιν μετράει μόνο η εξουσία».

 

dei.gr

 

honeybeeproductions.gr