Η Μαρία Συρεγγέλα στο Ελλάδα 24 και τη Λία Λάππα: Όταν ήρθε ο νόμος Τσιάρα για την αύξηση των ποινών, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ψήφισε (video)

Image
λια λαππα συρεγγελα
Συντάκτης
Newsroom

 

Καλεσμένη του Ελλάδα 24 και της εκπομπής Επικαιρότητα με τη Λία Λάππα ήταν η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα.

Οι τρεις γυναικοκτονίες μέσα σε ένα 24ωρο ήταν το θέμα συζήτησης ενώ η υφυπουργός εκτόξευσε τα πυρά της εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον, ότι εργαλειοποιεί ένα τόσο σημαντικό θέμα στο οποίο όλοι πρέπει να είναι ενωμένοι πρωτίστως οι γυναίκες ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχύει η  ισότητα ή ο σεξισμός  αλα καρτ καθώς ούτε όταν υπάρχουν σεξιστικές αναφορές σε γυναίκες της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχει η ανάλογη στήριξη σε σχέση με όταν συμβαίνει  κάτι ανάλογο στους κόλπους ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Συρεγγέλα τόνισε μεταξύ άλλων οτι από τα 44 συμβουλευτικά κέντρα που υπήρχαν 1 εγκαινιάστηκε και λειτούργησε, επί ΣΥΡΙΖΑ. Τα συμβουλευτικά κέντρα   είναι ένα πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε  από το εσπα 07-13 με τη συντριπτική πλειοψηφία να έχει ανοίξει το 13- 15 ενώ τα τελευταία δυο χρόνια έχουν ανοίξει στη Σαλαμίνα και στο Δήμο Αθηναίων.

Η κ. Συρεγγέλα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ανέφερε ότι από τό 2015 δυστυχώς συμβαίνουν 12-15 γυναικοκτονίες το χρόνο, ενώ ο όρος γυναικοκτονία είναι ένας διεθνώς κοινονιολογικός όρος αναγνωρισμένος από όλους ενώ τόνισε ότι όταν  ήρθε με το νόμο τσιάρα η αύξηση των ποινών. Για τις ανθρωποκτονίες που εμπεριέχονται και οι γυναικοκτονίες,  ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το ψήφισε.

Από το υπουργείο Δικαιοσύνης ήδη  έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή στη οποία θα συμμετέχει και το υφυπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και θα συζητηθεί και ο όρος γυναικοκτονία το οποίο όπως τόνισε η υφυπουργός δεν θα αλλάξει κάτι στα δεδομένα αν δεν γίνει σωστά η πρόληψη όπως έχει επιχειρηθεί τα τελευταία χρόνια.

44 συμβουλευτικά κέντρα, 19 δομές και 400 κλίνες είναι διαθέσιμα για τις γυναίκες που χρειάζονται βοήθεια, με την πληρότητα αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στο 30% . Παράλληλα εκτός από την ψυχολογική υποστήριξη το υπουργείο στηρίζει και εργασιακά την γυναίκα που έχει απευθυνθεί στις δομές καθώς η ανεργία καθίσταται ανασταλτικός παράγοντας για να  μπορέσει να ξεφύγει από την κακοποίηση.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ορίζει τις συνεργασίες με τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και της Δικαιοσύνης, σε σχέση με την κακοποίηση των γυναικών ενώ η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει  τρόπους να αντιμετωπιστούν  οι καταστάσεις οριζοντίως μάλιστα  η υφυπουργός κ. Συρεγγέλα έχει εκπονήσει ένα εργαλείο εκτίμησης κινδύνου, ένα ερωτηματολόγιο δηλαδή, το οποίο συμπληρώνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.  Το πρόγραμμα αυτό λειτουργεί πιλοτικά  στο Περιστέρι, στην Καβάλα και στο Ηράκλειο. Το  panic button, επίσης είναι κάτι που προετοιμάζεται  και  θα είναι μια εφαρμογή κρυπτογραφημένη για να να βοηθά τις γυναίκες   ενώ  λειτουργεί παράλληλα και το www.womansos.gr.

Υπάρχουν πολλά και σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν όσον αφορά την προστασία της γυναίκας όταν αποφασίζει να καταγγείλει τον δράστη ή  το πως θα υποστηρίζονται γονείς δολοφονημένων γυναικών ή παιδιά ορφανά από γυναικοκτονίες όμως όλα βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων  και η πολιτική βούληση υπάρχει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.