
Ο Νίκος Ρωμανός και Χάρης Μαμουλάκης στο Ελλάδα 24 και τη Λία Λάππα (video)

Καλεσμένοι του Ελλάδα 24 και της εκπομπής επικαιρότητα με τη Λία Λάππα ήταν ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός και ο βουλευτής Ηρακλείου και αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Κ.Ο του Σύριζα, Χάρης Μαμουλάκης.
Η συζήτηση ξεκίνησε με το πλωτό τουρκικό γεωτρύπανο για το οποίο δεν έχει ανακοινωθεί η περιοχή στην οποία θα καταπλεύσει, με τον κο Ρωμανό να επισημαίνει ότι η τουρκική προκλητικότητα έγκειται στο γεγονός ότι έχει αλλάξει πια, η στάση των Ευρωπαίων αλλά και των Αμερικανών στα θέματα της Τουρκίας και αυτό οφείλεται στις κινήσεις του πρωθυπουργού με τη διεθνοποίηση του προβλήματος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει και την τελευταία συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Γερμανίδα υπουργό εξωτερικών. Παράλληλα είπε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με ψυχραιμία τα τεκταινόμενα.
Ο κος Μαμουλάκης επεσήμανε όσον αφορά το γεωτρύπανο που φαίνεται να ταράζει τα νερά στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, είπε ότι θα έπρεπε να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι γνωρίζουμε την ημερομηνία απόπλου άρα μπορούμε την κρίσιμη εβδομάδα να διεθνοποιήσουμε το θέμα και να πιέσουμε μέσω τρίτων χωρών.
Το μείζον πρόβλημα των Ναυπηγείων Ελευσίνας τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης καθώς στις 30 Αυγούστου θα έρθει προς τελική συζήτηση στη βουλή με τους δυο εκπροσώπους των κομμάτων να συμφωνούν ότι επιτέλους σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα θα δοθεί η διττή λύση που όλοι περιμένουν, να αναπτυχθούν και να αξιοποιηθούν τα ναυπηγεία αλλά και ο κόσμος να διασφαλίσει την εργασία του.
Η απόπειρα παρακολούθησης του τηλεφώνου του προέδρου του Πασοκ, κου Ανδρουλάκη, ήταν το σημείο που οι δυο πολιτικοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους καθώς ο κος Ρωμανός τόνισε ότι το θέμα είναι ξεκάθαρα πανευρωπαϊκό με παραδείγματα σε Γαλλία και Ισπανία αλλά και ελλήνων ευρωβουλευτών ενώ από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έκανε μια σειρά κινήσεων προς τη δικαιοσύνη με σκοπό τη διαλεύκανση του θέματος.
Ο κος Μαμουλάκης από την άλλη πλευρά θεωρεί ότι η ουσία του θέματος είναι η επισφάλεια των πολιτών ότι παρακολουθούνται ενώ θεωρεί ότι δεν θα έπρεπε να υπαχθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το Μακεδονικό και το ΕΣΡ, στο γραφείο του πρωθυπουργού, οπότε για αυτό αμέσως η κυβέρνηση έκανε τις ανάλογες κινήσεις.
Η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις στην τσέπη του καταναλωτή ήταν το επόμενο θέμα της συζήτησης με τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας να τονίζει την οικονομική στήριξη προς τους πολίτες για να απορροφηθεί μέχρι και το 90%, της ρήτρας αναπροσαρμογής και να μην τους επιβαρύνει έγινε εφικτό με απλό ηλεκτρονικό τρόπο και με χρήματα που δόθηκαν για τη στήριξή τους και τον αναπλ. Τομεάρχη Ανάπτυξης να απαντά πως, η ενεργειακή κρίση και η αντιμετώπισή της συνιστά το πιο μελανό σημείο της παρούσας κυβέρνησης και συνέχισε λέγοντας πως η δημιουργία υπερκερδών ξεκίνησε από τον Ιούλιο του 21, ζημιώνοντας τους πολλούς με παράλληλη αύξηση του πληθωρισμού ο οποίος είναι διπλός δηλαδή ενεργειακός αλλά και ο γενικός με τα επίπεδα τιμών να υπερβαίνουν κατά πολύ τα προηγούμενα έτη, ενώ έχει αργήσει η φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτό το σημείο ο κος Ρωμανός ανέφερε ότι από την κυβέρνηση γίνεται σταδιακή και συνεχή στήριξη των αναγκών των πολιτών ενώ αν αξιοποιούσαν τα 37 δις από το μαξιλάρι που είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πανδημίας και του επερχόμενου πολέμου.
O κος Ρωμανός αναφέρθηκε και στο θέμα της βενζίνης με την εφαρμογή του fuel pass 2, να έχει υποδεχτεί ήδη 500.000 αιτήσεις για είσπραξη χρημάτων, δηλαδή 100 πολίτες το δευτερόλεπτο ενώ η βενζίνη από τα 2,4 ευρώ έχει πέσει γύρω στα 2 ευρώ.
Τα χρήματα που δόθηκαν τον καιρό της πανδημίας σε μεγάλες επιχειρήσεις και σε εταιρίες τύπου Fraport, με μη επιστρεπτέες προκαταβολές, σύμφωνα με τον κο Μαμουλάκη είναι ένα θέμα που επεξεργάζεται ο Σύριζα και θα το φέρει στη βουλή το προσεχές διάστημα ενώ ο κος Ρωμανός απάντησε χαρακτηριστικά ως προς αυτό, ότι η αποζημίωση ήταν για όλες τις επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες.