
O Άγγελος Συρίγος στο Eλλάδα 24: Oι χίλιοι πανεπιστημιακοί που αντιδρούν στο νομοσχέδιο του Yπουργείου Παιδείας δεν το έχουν καν μελετήσει (video)

Μια ξεκάθαρη εικόνα για το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ αλλά και τι αποκόμισε η Τουρκία από τη Σύνοδο της Μαδρίτης, έδωσε στην εκπομπή του Ελλάδα 24, «Επικαιρότητα» με τη Λία Λάππα, ο υφυπουργός Παιδείας υπεύθυνος για την ανώτατη εκπαίδευση κ. Άγγελος Συρίγος ενώ παράλληλα απάντησε σε όσους αντιδρούν στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου του.
Ο κ. Συρίγος ως αναπληρωτής καθηγητής του διεθνούς δικαίου και της εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, θεωρεί ότι ζούμε αντίστοιχες στιγμές με εκείνες του 1990, όταν κατέρρεε το σύμφωνο της Βαρσοβίας με τον υπαρκτό σοσιαλισμό. Αντίστοιχα, σήμερα, η Δύση αντιμετωπίζει ως εχθρό τη Ρωσία και της συμπεριφέρεται αναλόγως, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αύξηση του στρατού στην Ευρώπη.
Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος, ερωτώμενος για το στάδιο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η επικοινωνία των δυο αντιμαχόμενων πλευρών, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε στη φάση της επιθετικότητας από πλευράς της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και τη Δύση να έχει αποφασίσει να στηρίξει την Ουκρανία με κάθε τρόπο, η διπλωματική οδός και η οδός της ειρήνης προβλέπεται ότι θα αργήσει. Μέχρι το 1989 η Τουρκία αντιμετωπιζόταν ως ο παράγοντας ανασχέσεων της Ρωσίας, κάτι που το βλέπουμε και σήμερα, με αποτέλεσμα η γείτονα χώρα να έχει αναβαθμισμένη γεωστρατηγική σημασία. Μην ξεχνάμε, συμπλήρωσε, τα στενά του Βοσπόρου είναι εξαιρετικά σημαντικά για τα πολεμικά πλοία προς τη Μαύρη Θάλασσα αλλά και είναι μέσο περάσματος εξαγωγών πετρελαίου, σιτηρών κ.α.».
Ερωτώμενος για τα οφέλη της Τουρκίας σχετικά με τη Σύνοδο, ο κ. Συρίγος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα οφέλη συνοψίζονται σε τρία σημεία, το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας, Φιλανδίας και Σουηδίας, η συνομιλία με τον Μπάϊντεν και το μήνυμα ότι όταν επιμένω σε κάτι πάρα πολύ, επειδή είμαι μεγάλος και με υπολογίζουν, μπορώ να το κάνω..».
Ο κ. Συρίγος, όμως, θεωρεί ότι η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας και η ρητορική της δε θα επιτρέψουν να συνεργαστεί με τις άλλες δυο χώρες του μνημονίου ενώ όσον αφορά την ενίσχυση των εξοπλιστικών προγραμμάτων πιστεύει ότι η Ελλάδα έπρεπε να αγοράσει και να ανανεώσει τον εξοπλισμό της, καθώς τα δέκα μνημονιακά χρόνια δεν άφησαν περιθώριο για τέτοιου είδους δαπάνες.
Ο Υφυπουργός Παιδείας, μας μίλησε και για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου του, για το οποίο αντιδρά η αξιωματική αντιπολίτευση ενώ ούτε ένας ούτε δυο αλλά χίλιοι πανεπιστημιακοί απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας, με την οποία εναντιώνονται σε αυτό, με τον κ. Συρίγο να απαντά ότι δεν οι εν λόγω πανεπιστημιακοί δεν το έχουν μελετήσει καν.
Ο κ. Συρίγος πιστεύει ότι το νομοσχέδιο προάγει το ελληνικό πανεπιστήμιο και ότι ο Πρύτανης, για πρώτη φορά, θα είναι ελεγχόμενος για τα πεπραγμένα του από αρμόδια επιτροπή.
Επίσης, σε μια προσπάθεια brain gain, μέσω του νομοσχεδίου, θα υπάρχει συνέργεια με Έλληνες ομογενείς και πανεπιστήμια του εξωτερικού ενώ για τα μεταπτυχιακά θα απαιτείται ένας καλύτερος βαθμός στο προπτυχιακό του ενδιαφερόμενου.