Κ. Κυρανάκης στο Ελλάδα 24: Χρειάζεται κυβέρνηση με σταθερότητα και σαφή εντολή να υπερασπιστεί την εθνική μας κυριαρχία με κάθε κόστος
Στο pοdcast «Λόγος» του Γιάννη Κουτσομύτη στο Ελλάδα 24 μίλησε ο βουλευτής της περιφέρειας Νοτίου Τομέα Αθηνών και πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Ξεκινώντας με έναν απολογισμό της τελευταίας τριετίας, ο κ. Κυρανάκης σημείωσε ότι σε πολλά ζητήματα άλλαξαν οι νόμοι που αφορούσαν πεδία αρρύθμιστα μέχρι πρότινος ή απαρχαιωμένα, όπως η αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα. Όπως είπε, «για πρώτη φορά μπήκαν θέματα για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας» ενώ αναφέρθηκε και στην αυστηροποίηση των διατάξεων περί μολότοφ και κουκούλας, που έγιναν κακουργηματικού χαρακτήρα, ομαδικού βιασμού και κακοποίηση ανηλίκου, που είναι επίσης σε μια πολύ σωστή κατεύθυνση.
Επιπλέον, έγινε συνταγματική αναθεώρηση, όμως «δυστυχώς, δεν καταφέραμε να αλλάξουμε το Άρθρο 16», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ, «γιατί το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, για μια ακόμη φορά, δεν έδωσε την απαραίτητη συναίνεση, ώστε να μπορέσουμε με 180 ψήφους να αλλάξουμε το άρθρο 16 για την Παιδεία στη χώρα μας, με αποτέλεσμα ότι πάρα πολλά παιδιά, τα οποία τελειώνουν σχολές, κολλέγια, έχουν μείνει στην Ελλάδα αντί να φύγουν στο εξωτερικό, έχουν δώσει χρόνια από τη ζωή τους στην εκπαίδευση την τριτοβάθμια, δεν αναγνωρίζονται όπως τα υπόλοιπα παιδιά. Κι αυτό είναι ένα έγκλημα, θεωρώ, που κάνουμε στην Ελλάδα και πρέπει να αλλάξει».
Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης εξήγησε τα βασικά προβλήματα που υπάρχουν: η ανεξέλεγκτη είσοδος δεκάδων χιλιάδων, το 2015, ανθρώπων στη χώρα, το λεγόμενο «processing» αφού μπουν παράνομα στη χώρα και η διαχείριση των ανθρώπων που μένουν εδώ ή πρέπει να φύγουν με απέλαση. Για το πρώτο πρόβλημα έχει γίνει εξαιρετική δουλειά, τόνισε: «υπάρχει 90% μείωση των ροών σε σχέση με τις εποχές ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι μια πάρα πολύ μεγάλη μείωση και μάλιστα από θαλάσσια σύνορα, τα οποία πάρα πολλοί στην Ελλάδα έλεγαν ότι είναι δύσκολο να προστατευτούν. Δεν πάω στην κλασική δήλωση Τσίπρα, ότι “η θάλασσα δεν έχει σύνορα”». «Το Λιμενικό Σώμα έχει δώσει μια υπεράνθρωπη προσπάθεια» κατέληξε.
Ερωτηθείς για το αν αυτό είναι το λεγόμενο pushback, απάντησε ότι «είναι διακοπή μιας πορείας». Έχει το δικαίωμα και η Frontex και το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα να πει ότι «η είσοδός σας, κύριοι, είναι παράνομη και πρέπει να επιστρέψετε». «Μέχρι τώρα, υπήρχαν πάρα πολλοί διακινητές οι οποίες έσκιζαν τις βάρκες για να χρειαστεί να πέσουν στη θάλασσα οι μετανάστες, πολλές φορές γυναίκες με παιδιά, να υπάρχουν πνιγμοί, να υπάρχουν τραυματισμοί, να υπάρχουν θάνατοι δυστυχώς κι όλο αυτό με ευθύνη – κατά τη γνώμη μου – της Τουρκίας και των διακινητών» εξήγησε: «Το Λιμενικό φρόντισε να προλαμβάνει τις καταστάσεις, να έχει δικές του βάρκες, ώστε να μπορεί να υπάρχει διακοπή των παράνομων εισόδων και επιστροφή τους με ασφάλεια στην Τουρκία, είτε με ειδοποίηση των τουρκικών λιμενικών αρχών είτε με δικά τους μέσα».
Σχετικά με την κατηγορία ότι η χώρα μας κάνει pushbacks, ο πρώην αναπλ. Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ σχολίασε ότι «υπάρχει πολιτική ατζέντα από αυτούς που την έχουν ξεκινήσει. Θεωρώ ότι υπάρχει μια πολιτική ατζέντα για να βλάψουν την ελληνική κυβέρνηση και κατά συνέπεια – δεν ξέρω αν το κάνουν εσκεμμένα ή όχι – αλλά βλάπτοντας την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό».
«Η δουλειά που κάνει το Λιμενικό Σώμα είναι υπεράνθρωπη, διότι αυτοί οι άνθρωποι σε καταστάσεις που εγώ κι εσείς δεν μπορούμε να αντιληφθούμε, σε καταστάσεις κρίσεις που είναι εύκολο να τις αποτυπώσουμε σε χαρτί ως το τι πρέπει να γίνει και τι δεν πρέπει να γίνει, αυτοί οι άνθρωποι δρουν», σημείωσε και συνέχισε: «Οι άνθρωποι αυτοί έχουν δείξει απέραντη ψυχραιμία, σώζουν ανθρώπους. Μόλις προχθές, έγινε μια διάσωση, που δείχνει πολύ μεγάλη ανθρωπιά από την πλευρά του Λιμενικού Σώματος. Μια γυναίκα που αναγκάστηκε να γεννήσει πάνω σε μια βραχονησίδα». «Είμαστε όχι απλά φιλόξενοι, αλλά έχουμε πράξει περισσότερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα» τόνισε: «Η Ελλάδα πρέπει να βραβευτεί για την ανθρωπιά της… Από μέρους μου, μόνο συγχαρητήρια μπορώ να δώσω στους άντρες και τις γυναίκες του Λιμενικού».
Στη συνέχεια, ο κ. Κυρανάκης αναφέρθηκε στον φράκτη στον Έβρο, «απέναντι στον οποίο ήταν ολόκληρη η αντιπολίτευση για πάρα πολλά χρόνια». Στο σημείο αυτό ο κ. Κουτσομύτης υπενθύμισε δηλώσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ που λένε ότι ο φράκτης τελικά είναι μια σωστή κίνηση για να λάβει την απάντηση από τον βουλευτή της ΝΔ ότι «τελικά προσχώρησαν στις θέσεις της ΝΔ, σε αυτά που έλεγε τόσα χρόνια η ΝΔ. Είναι μια ακόμη δικαίωση των θέσεών μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια».
Σχετικά με την διαδικασία ασύλου ο κ. Κυρανάκης σχολίασε ότι πλέον είναι πολύ πιο γρήγορη. Έως το 2019, η διαδικασία διαρκούσε τουλάχιστον 2-3 χρόνια ενώ τώρα μέσα σε 6 μήνες δίνεται μια απάντηση. Όπως είπε, υπάρχουν πολλά κέντρα φιλοξενίας, όπως «υπάρχουν και άνθρωποι που τελούν υπό καθεστώς απέλασης και κινούνται στις πόλεις παράνομα και πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι». Σε αυτό το κομμάτι πρέπει να κάνουμε περισσότερα», τόνισε συμπληρώνοντας: «Γνωρίζω ότι δεν εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα. Γνωρίζω ότι και η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα σε επίπεδο συμφωνιών με τις άλλες χώρες, ειδικά χώρες όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, αφρικανικές χώρες και ασιατικές, αλλά πρέπει κι εμείς να το κυνηγήσουμε περισσότερο και να μην λειτουργούμε ενοχικά στα πλαίσια της Ευρώπης».
«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφευχθεί η “γκετοποίηση”», υπογράμμισε «Υπάρχουν αυτή τη στιγμή γειτονιές στην Αθήνα και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, όπου βλέπουμε φαινόμενα γκετοποίησης».
Σε ερώτηση σχετικά με την ένταξη των μεταναστών στο ελληνικό εκπαιδευτικό και κοινωνικό σύνολο, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης απάντησε πως «για ένα μικρό ποσοστό μεταναστών οι οποίοι έχουν την επιθυμία να ενταχθούν πραγματικά, δηλαδή να σεβαστούν τους νόμους, να σεβαστούν τους κανόνες, να σεβαστούν τον τρόπο ζωής του Έλληνα και Ευρωπαίου πολίτη και να τον ενστερνιστούν, αν θέλουν, ναι φυσικά είμαι υπέρ. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς όρια. Δεν μπορεί να γίνει με το 1 εκατομμύριο ανθρώπους που ήρθαν επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2015».
«Πρέπει να υπάρχει ένα αριθμητικό όριο στους ανθρώπους που δέχεται η χώρα μας και συνολικά η Ευρώπη», σημείωσε και συνέχισε: «Όποιος έρχεται στη χώρα μας και στην Ευρώπη συνολικά πρέπει να σέβεται τον τρόπο ζωής μας».
Ο βουλευτής της ΝΔ μίλησε για το ζήτημα των φόρων λέγοντας ότι «το πιο θετικό που κρατάω από αυτά τα 3 χρόνια είναι ότι υλοποιήθηκαν σε απόλυτο σχεδόν βαθμό οι δεσμεύσεις μας για μείωση των φόρων».
«Αλλάξαμε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να βλέπουν τη χώρα μας πολύ πιο θετικά, πολύ πιο φιλικά και ξέρουν πλέον ότι, αν έρθουν στην Ελλάδα και φέρουν τα χρήματά τους και κάνουν μια επένδυση, δε θα αντιμετωπίσουν ένα κράτος εχθρικό», ανέφερε ο κ. Κυρανάκης ενώ παραδέχτηκε ότι την περίοδο του lockdown τα πράγματα άλλαξαν, καθώς ήταν μια κατάσταση πρωτόγνωρη για όλους.
Αναφερόμενος στην ανταποδοτικότητα των φόρων, ο βουλευτής της ΝΔ εξήγησε την πρότασή του: «Για να ξέρει ο κάθε Έλληνας πού πηγαίνουν τα χρήματά του, θα πρέπει οι δαπάνες να αντιστοιχούν σε φόρους». «Θα τελειώσει και ο λαϊκισμός μια και καλή, αν πάμε να βάλουμε φόρο Άμυνας, φόρο Ασφάλειας, φόρο Υγείας, φόρο Παιδείας κ.ο.κ.», συνέχισε. «Ένας πολύ βασικός λόγος που δεν εμπιστεύονται οι πολίτες τις κυβερνήσεις είναι διότι δεν ξέρουν πως οι κυβερνήσεις ξοδεύουν τα λεφτά τους».
Για το φλέγον θέμα των ενδεχόμενων εκλογών ο κ. Κυρανάκης σχολίασε ότι «Οποιαδήποτε στιγμή κι αν γίνουν εκλογές, η χώρα θα χρειαστεί μια σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση», γιατί «απέναντι μας έχουμε μια Τουρκία, η οποία επίσης μπαίνει σε μια προεκλογική περίοδο» και οι τόνοι θα ανέβουν.
Δυστυχώς, μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα πρέπει πριν από κάθε απόφαση να κάνει συσκέψεις επί συσκέψεων και θα πρέπει να συνεννοηθούν τα κόμματα, δεν θα λειτουργήσει, κατά τον κ. Κυρανάκη.
«Είναι αυτονόητο ότι χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση με σταθερότητα, η οποία θα πάρει σαφέστατη εντολή ότι θα υπερασπιστεί την εθνική μας κυριαρχία με κάθε κόστος. Άρα, λοιπόν, με κόμματα τα οποία έλεγαν “θα το ρισκάρουμε”, με κόμματα που έλεγαν “δεν πρέπει να είμαστε μοναχοφάηδες στο Αιγαίο”, με κόμματα που έλεγαν “θέλουμε μια συμφωνία με την Τουρκία στα πρότυπα της Συμφωνίας των Πρεσπών” δεν μπορούμε να έχουμε μια ίδια λογική αντιμετώπισης», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ στην περιφέρεια Νοτίου Τομέα Αθηνών: «Δε μπορούμε να έχουμε μια ίδια λογική αντιμετώπισης με ανθρώπους οι οποίοι, παρότι συνέχισαν μια στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ - μιλάω για τον κ. Τσίπρα όταν ήταν πρωθυπουργός - στη συνέχεια ήρθαν στη Βουλή και την καταψήφισαν».
Ερωτηθείς για τα ελληνο-τουρκικά, απάντησε πως «Έχει δείξει η Ιστορία ότι οι υποχωρήσεις δεν εξαγοράζουν την ειρήνη» και, κατά την άποψή του, φυσικά να τα βρούμε με την Τουρκία αλλά με όρους που να υπαγορεύει το Διεθνές Δίκαιο. «Μόνο μια χώρα η οποία έχει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και δύναμη αποτροπής… μόνο έτσι μπορεί να εκπέμψει σεβασμό και να κάνει μια χώρα η οποία την απειλεί να το ξανασκεφτεί».
«Ο κ. Δένδιας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο διπλωματίας, σε επίπεδο συμφωνιών, σε επίπεδο ΑΟΖ, σε επίπεδο συμμαχιών», σύμφωνα με τον κ. Κυρανάκη, και «όλο αυτό υποστηρίζεται από ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις».
Για την πρόταση του Μάνφρεντ Βέμπερ για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, είπε ότι είναι η εθνική θέση της Ελλάδας, καθώς η χώρα μας έχει κάνει επίσημο αίτημα προς όλες τις χώρες της ΕΕ. Η θέση αυτή πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την εξομάλυνση των σχέσεών μας με την Τουρκία, υπογράμμισε και αν η ΕΕ ενωμένη κάνει εμπάργκο στην Τουρκία μέχρι να σταματήσει να απειλεί κράτη-μέλη της ΕΕ, τότε θα έχει αποτέλεσμα.
«Σε μεγάλο βαθμό είναι αναμενόμενη η αντίδραση του Ερντογάν», κατά τον βουλευτή της ΝΔ, «διότι βλέπει ότι η Ελλάδα πλέον έχει πολύ πιο ισχυρές συμμαχίες στο εξωτερικό. Και η επιθετικότητά του νομίζω ανέβηκε σε εκρηκτικό βαθμό μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού και την ομιλία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο».
«Δεν είμαστε υπέρ της λογικής του “να το ρισκάρουμε”. Πρέπει η βασική μας προτεραιότητα (να είναι) η Ελλάδα να είναι ισχυρή για να μπορέσει να αντιμετωπίσει στρατιωτικά οποιαδήποτε απειλή. Αν θες ειρήνη, πρέπει να είσαι έτοιμος για πόλεμο, έλεγαν αρκετοί ηγέτες», υπογράμμισε.
Σχετικά με τον Νότιο Τομέα Αθηνών, στον οποίο εκλέγεται, σημείωσε ότι είναι αρκετά ομοιογενής και ο ίδιος νιώθει ότι εκφράζει τη μεσαία τάξη. Το μεγαλύτερο κομμάτι της ανάπτυξης της χώρας θα περάσει από τη Νότια Αθήνα τα επόμενα χρόνια και υπάρχουν ανταποδοτικά έργα, όπως το πρώτο κτήριο που θα χτίσει η Λάμδα και θα στεγάσει παιδιά ΑμεΑ, τόνισε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Αναφορικά με την ακρίβεια, σχολίασε ότι «το καλύτερο αντίδοτο πάντα είναι η αύξηση μισθών». Θα ακούσουμε πολλά σε αυτές τις εκλογές, κατά τον βουλευτή της ΝΔ. Προφανώς, όσο διαρκεί ο πόλεμος οι τιμές ενέργειες θα είναι ακριβές, όπως υποστήριξε, ενώ «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις σε αυτό».
Σύντομα, όταν τελειώσει ο πόλεμος, «η διαφορά στην Ελλάδα θα είναι εμφανέστατη» και οι Έλληνες θα μπορέσουν αν έχουν ένα καλύτερο επίπεδο ζωής, κατέληξε ο κ. Κυρανάκης.