Γ. Κατρούγκαλος στο Ελλάδα 24: Θα στηρίζαμε ακόμα και αντιδημοφιλείς αποφάσεις για τα εθνικά θέματα αν ήταν προς το συμφέρον της χώρας

Image
Κατρούγκαλος
Συντάκτης
Newsroom

 

Στο pοdcast «Λόγος» του Γιάννη Κουτσομύτη στο Ελλάδα 24 μίλησε ο Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα και Τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αρχικά, ο καθηγητής αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξηγώντας πως το θέμα της υφαλοκρηπίδας άρχισε να γίνεται ζήτημα όταν βρέθηκαν τα πρώτα κοιτάσματα στη Θράκη ενώ για πρώτη φορά τίθεται ζήτημα μέχρι και κυριαρχίας, κατά την τουρκική εκδοχή, η οποία όμως δεν έχει έρεισμα στο διεθνές δίκαιο.

Η πάγια στρατηγική της Ελλάδας του διαλόγου με τελική κατάληξη στην Χάγη ήταν μια ρεαλιστική τακτική, σύμφωνα τον κ. Κατρούγκαλο, στο βαθμό που θα εκμεταλλευόμασταν το δικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα ως μέλος της ΕΕ ενώ ο συσχετισμός δυνάμεων δεν προβλέπεται να βελτιωθεί υπέρ της χώρας μας στο μέλλον.

Η γείτονα χώρα θέλει να αποφύγει την προσφυγή στη Χάγη, που θα έλυνε το θέμα των θαλασσίων οικονομικών ζωνών, το οποίο είναι και το μόνο που μας χωρίζει, όπως σημείωσε ο καθηγητής.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «να ξεκινήσουμε από το Ιόνιο και σιγά-σιγά να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα, μετά στην Κρήτη και στην Α. Μεσόγειο», μια πρόταση που είχε γίνει αντικείμενο ισχυρής κριτικής και από τη ΝΔ, για το ότι θα υπονόμευε το βασικό επιχείρημα της χώρας για την επέκταση, ενώ αργότερα και η ΝΔ αποδέχτηκε αυτή την εκδοχή, όπως σημειώνει ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεχίζοντας, εξηγεί ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει κάλλιστα και νότια της Κρήτης και ανατολικά, ακριβώς για να μην έχουμε μια επανάληψη του ’20.

Αναφορικά με το Oruc Reis, ο κ. Κατρούγκαλος τονίζει ότι ανεχτήκαμε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων για να αποφύγουμε την κλιμάκωση. Όπως λέει, έπρεπε να έχουμε προλάβει την εξέλιξη αυτή με ένα σαφές διπλωματικό μήνυμα, αλλά και επί του πεδίου, όπως έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο του 2018.

Ο καθηγητής εξήγησε τη δήλωση του για το ότι και η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, μιλώντας για τα δικαιώματα που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και όχι αυτά που θέλει η γείτονα χώρα.

Με τη Συμφωνία των Πρεσπών «κάναμε αυτό που ήταν εθνική γραμμή της Ελλάδας από το 2009 και μετά, δηλαδή σύνθετη ονομασία», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Επιπλέον, για τα ελληνοτουρκικά ο Τομεάρχης Εξωτερικών δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει μια προσφυγή στη Χάγη, καθώς «είναι εθνική υποχρέωση κάθε κόμματος, ειδικά όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση, να στηρίζει την κυβέρνηση ακόμα και σε αντιδημοφιλείς αποφάσεις, όταν είναι υπέρ του εθνικού συμφέροντος».

Όσον αφορά το ζήτημα των όπλων που εστάλησαν από τη χώρα μας στην Ουκρανία, ο καθηγητής ότι «ακόμη δεν έχουμε μια πλήρη καταγραφή του τι στείλαμε».

Ερωτηθείς σχετικά με τη δωρεά στην Αίγυπτο BMP-1, που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι ήταν σε τέτοιο αριθμό που δεν έθεταν σε κίνδυνο την αμυντική θωράκιση της χώρας. Στη συνέχεια, τονίζει ότι ο πρωθυπουργός δεν μιλάει για την Ελλάδα ως γέφυρα, αλλά ως προκεχωρημένο φυλάκιο.

Για τη ρωσική εισβολή σημείωσε ότι «Προφανώς είναι καταδικαστέα οποιαδήποτε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, παραγνώρισε, όμως, η Δύση τους ιστορικούς φόβους περικύκλωσης που έχει η Ρωσία, με την επέκταση του ΝΑΤΟ ενώ θα έπρεπε να έχει προχωρήσει σε μια καλύτερη συνεννόηση με τη μεγάλη αυτή χώρα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης νέας αρχιτεκτονικής Ασφάλειας στην Ευρώπη».

«Ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία είναι επικίνδυνη και αναθεωρητική είναι ακριβώς, γιατί δεν μπορέσαμε να την εντάξουμε σε ένα σύστημα αρχιτεκτονικής Ασφαλείας, στο οποίο η ίδια επεδίωκε να μπει», εξηγεί ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η γραμμή της παράτασης πολέμου ενόψει του στόχου να εξουθενωθεί πλήρως η Ρωσία είναι, κατά τη γνώμη μου, μη ρεαλιστική θέση και οδηγεί στην εξουθένωση του ίδιου του ουκρανικού λαού», αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος και συνεχίζει σχετικά με τους Ουκρανούς: «πρέπει να είναι περήφανοι για αυτό που κάνουν, υπερασπίζονται τη χώρα τους, όμως, δεν πρέπει εμείς να επιτρέψουμε να είναι πιόνια σε γεωπολιτικά παιχνίδια».

Στην ερώτηση του Γιάννη Κουτσομύτη για το αν η Ευρώπη μπορεί να δεχθεί αλλαγή συνόρων, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Προφανώς, όχι. Γι’ αυτό καταδικάσαμε την εισβολή» καταλήγοντας ότι «η ανάγκη να λήξει άμεσα ο πόλεμος και αυτό που έχει ήδη αποδεχθεί ο πρόεδρος Ζελένσκι, το καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας, είναι οι δύο όροι που μπορούν να συμφωνηθούν».

Τέλος, ο καθηγητής σημείωσε ότι «η δική μας θέση θα πρέπει να είναι σαφέστατα υπέρ του ευρωπαϊκού μετώπου και ως Ευρωπαίοι, αλλά και γιατί – κακά τα ψέματα – από το ΝΑΤΟ εγγυήσεις ασφαλείας δεν μπορούμε να έχουμε σε σχέση με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι πιο σημαντικός σύμμαχος των Αμερικανών στο ΝΑΤΟ από ό,τι είμαστε εμείς ενώ, αντίθετα, μια Ευρώπη που θα υπεράσπιζε τα σύνορα της χώρας σαν να είναι δικά της θα μπορούσε να μας δώσει πολύ επαρκέστερες τέτοιες εγγυήσεις».